zondag 3 november 2013

Veel sneeuw noordwestelijke Alpen

Een vrij actief koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpenregio heen en zorgt voor een winterse weersomslag. Er valt op uitgebreide schaal sneeuw waarbij de neeslagactiviteiten zich in een westelijk stromingspatroon met name op de Franse en Zwitserse Alpen richten. Het blijft voorlopig koud en wisselvallig.

 

Flink kouder en lokaal veel sneeuw


 
Dagen als vandaag zijn eigenlijk de leukste om te schrijven over het Alpenweer! We staan dan ook aan de vooravond van een (tijdelijk) flink koudere periode, waarbij lokaal ook flink veel sneeuw te verwachten is. Nu de novembermaand is aangebroken zien we het noordelijk halfrond steeds meer afkoelen, en kiezen Atlantische Oceaandepressies langzamerhand een steeds zuidelijkere koers. Deze depressies zijn voor de sneeuwverwachtingen in de Alpen van cruciaal belang, want zij laten aan de achterzijde koudere gestoorde polaire luchtmassa's over de wintersportgebieden heen stromen. Zo ook vandaag, waarbij afgelopen nacht een koufront vanuit het westen het Alpengebied is binnengetrokken en verantwoordelijk is voor een flink dalende sneeuwvalgrens!


De Franse Alpen liggen op (eerste rang) sneeuwramkoers!

Als we de "hitlijsten" er eens even bijpakken lijken vooral de Franse Alpen er met de sneeuwhoofdprijs vandoor te gaan! Dit is natuurlijk niet echt verwonderlijk, want de huidige setting is een droomscenario voor de eerder genoemde Franse Alpen. We zien namelijk op hoogte een flinke portie koudere lucht ( tot -15 gr C op 4000m hoogte) in een westelijk georiƫnteerd stromingspatroon frontaal op de westelijke Alpen knallen. En juist die aanvoerrichting is van groot belang voor hoeveel en waar het meeste witte poeder naar beneden dwarrelt. Als het patroon iets noordwestelijker is, zitten bv de Zwitserse Jura op de eerste rang en bij een iets zuidwestelijker patroon Les Alpes Maritimes en delen van de westelijke Italiaanse Alpen om maar eens een voorbeeld te gaan noemen.


Dit soort situaties gaan we zeker tegenkomen. Denk om de sneeuwkettingen!

Kleine veranderingen in het stromingspatroon kunnen dus lokaal voor grote verschillen in het weerbeeld gaan leiden. Als we de meest actuele sneeuwverwachtingen er eens bijpakken zien we nog steeds dat de meeste sneeuw berekent wordt in de Savoie, Haute Savoie en het Italiaanse Valle d'Aosta. Het Italiaanse Courmayeur voert deze lijst met met ruim 1.60 m aan sneeuw aan, waarbij Chamonix, Les Arcs en de Bettmeralp met repectievelijk 1.50, 1.40 en 1 meter ook goed scoren.


Flinke sneeuwval op de Grossglockner/Hochalpenstrasse (2260m)

Komen en gaan van storingen en trog/buienlijntjes
De aankomende periode staat vooral in het teken van depressie activiteiten, waarbij de storingen elkaar in hoog tempo opvolgen. De noord Atlantische straalstroom heeft zijn pijlen dan ook volledig op het Alpengebied gericht, en blijven we tot dinsdagnacht/woensdag nog aan de koude kant van het polaire frontvlak zitten. Tot die tijd dus vrij winterse omstandigheden, met een sneeuwvalgrens die aanvankelijk gemiddeld zo tussen de 1200 en 1500 meter terug te vinden is. De koudere lucht kan in een westelijk stromingsregime niet echt over de Alpenhoofdkam heen gaan stromen, waardoor de winterse omstandigheden helaas nog niet  voor de meer zuidelijk gelegen gebieden zijn weggelegd.


Mooie sneeuwverwachtingen, met de nadruk op het westelijke Alpengebied

Kijkend naar de vooruitzichten op de wat langere termijn, dan blijft het de komende week dus stuivertje wisselen tussen enerzijds de koudere en anderzijds wat zachtere luchtmassa's. In de nacht van dinsdag op woensdag nadert vanuit het zuidwesten een warmtefront het Alpengebied, met weer wat oplopende temperaturen. Nog iets verder speurend lijk volgend weekend de koude lucht weer aan zet, met opnieuw dalende temperaturen en wederom toenemende sneeuwkansen! Zo blijft het boeiend om het Alpenweer te blijven gaan volgen, met de daarbij behorende eerste winterse schermutselingen in deze overgangsmaand naar de echte Alpenwinter!

Morgen maar eens kijken wat de atmosfeer nog meer voor ons in petto heeft.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: