maandag 4 november 2013

Vanuit het westen volgende lading sneeuw


Vandaag trekt in de vroege ochtend vanuit het westen een koufront de Franse Alpen binnen, waar gemiddeld boven de 1500 meter sneeuw uit valt. De sneeuwval breidt zich in de namiddag tot over de Zwitserse Alpen uit en in de avond ook richting Tirol en het Salzbürgerland

Vrij koud met van tijd tot tijd sneeuw

Het ene front heeft de Alpenregio nog niet verlaten of de volgende storing dient zich alweer aan. Eigenlijk is dit weerbeeld voor grote delen van Europa van toepassing, en draait de Atlantische depressie-trein op volle toeren. Voor de oorzaak van dit onvervalste herfstweer moeten we onze blik richten op het noordwesten van de Atlantische Oceaan. Boven het noordoosten van Canada bevindt zich al dagen een gebied met hoge barometerstanden, en is de luchtdruk boven Groenland relatief laag. Tussen deze 2 systemen in wordt met een zeer krachtige noordelijke stroming ijskoude arctische lucht via de Labrador Zee zuidwaarts geblazen, waar deze op zuidelijkere breedte in botsing komt met aanzienlijk warmere luchtmassa's. Op dit frontvlak ontstaan vervolgens de herfstdepressies die dus in een later stadium ook het weer in Europa verpesten/beïnvloeden, het is maar hoe je het bekijkt!


Barre omstandigheden gisteren op de Stilfers Joch in Zuid Tirol (2700m)

Vandaag staat het Alpenweer in het teken van een nieuwe koufrontpassage, welke vanmorgen vroeg vanuit het westen de Franse Alpen is binnengetrokken. Hierdoor valt er gemiddeld boven de 1500 meter wederom lokaal flink wat sneeuw, waarbij hoeveelheden van tussen de 20 en 50 cm mogelijk zijn. Later in de middag breidt de sneeuwval zich verder oostwaarts richting de Zwitserse Alpen uit  en zijn de Vorarlberg, Tirol en het Salzbürgerland in de vooravond aan de (sneeuw)beurt. Weer een vrij winterse dag in het vooruitzicht dus, en is het op de hoger gelegen wegen ivm de te verwachte sneeuwval wederom oppassen geblazen!


Frontale storing ligt op sneeuwramkoers met bestemming Alpengebied!

Ook op dinsdag en woensdag blijft het nog vrij onbestendig in het Alpengebied waarbij we moeten afrekenen met de doorkomst van fronten en de daarbij samenhangende neerslag. De sneeuw concentreert zich vooral op de noordhellingen en deels ook op de meer inner-alpine gelegen gebieden. Op de hoger gelegen pistes staat bovendien ook nog eens een vrij harde westelijke wind, en die maakt het er allemaal niet aangenamer op. De sneeuwvalgrens blijft in eerste instantie nog schommelen tussen de 1400 en 1700 meter, en er kan gemiddeld op deze dagen tussen de 20 en 40 cm aan verse sneeuw gaan bijvallen.


Val Thorens in de Savoie op 2300m met een heerlijk winterse aanblik!

Adempauze met vrij zonnige condities op donderdag
Donderdag lijkt de beste dag van de week te gaan worden met flinke zonnige perioden in het vooruitzicht. Een opbouwende rug van hoge luchtdruk stabiliseert het Alpenweer aanzienlijk en onderdrukt de neerslagactiviteiten. Tegelijkertijd neemt de wind duidelijk in kracht af, waardoor het weerbeeld een stuk vriendelijker aandoet en een mooie dag is om er eens lekker op uit te gaan trekken.


Klassieke nordstau met sneeuwdump volgende week?

Speurend naar meer winterse impulsen zie ik zojuist het ECMWF begin volgende week met het bovenstaande kaartje op de proppen komen. Het is natuurlijk nog erg ver weg, maar ziet er voor de sneeuwliefhebbers onder ons natuurlijk zeer veelbelovend uit. Als deze situatie de komende dagen in de weerkaarten blijft staan mogen we ons begin volgende week gaan opmaken voor een nieuwe winterse invasie!

Tot zover voor vandaag, en morgen meld ik mij graag weer met meer Alpenweer.
Morgen maar eens kijken wat de atmosfeer nog meer voor ons in petto heeft.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: