dinsdag 5 november 2013

Warmtefrontpassage met een stijgende sneeuwvalgrens

Op nadering van een warmtefront wordt de bewolking vanuit het zuidwesten snel dikker waaruit aan het eind van de ochtend in de westelijke Alpen de eerste regen en sneeuw te verwachten is. Deze storing trekt vrij snel oostwaarts en beïnvloedt in de middag ook het weer in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen

Vanaf woensdag tijdelijk zachter

We kunnen inmiddels wel zeggen dat de herfstmotor op volle toren draait, want de storingen trekken de laatste dagen in zeer hoog tempo over de Alpen heen. Zo ook gisteren toen een koufront vooral in de omgeving van de Mont Blanc, Valle D'Aosta en het Zwitserse Wallis lokaal voor aardig wat sneeuwval heeft gezorgd. De sneeuwvalgrens schommelde gemiddeld tussen de 1500 en 1700 meter, en er stond in het hooggebergte een stormachtige ijskoude westelijke wind. Vandaag ziet het er allemaal niet veel beter uit en hebben we te maken met de doorkomst van een warmtefront. Het gevolg hiervan is dat de bewolking vanuit het zuidwesten alweer snel dikker wordt, en ik verwacht aan het eind van de ochtend de eerste frontale neerslag in de Franse Alpen en het uiterste westen van Zwitserland. In eerste instantie valt de neerslag boven de 1400 meter nog in de vorm van sneeuw, maar zal in de nacht van dinsdag op woensdag een stijgende tendens laten zien.


Prachtig plaatje vanmorgen uit de Savoie nabij Courchevel (1850m)

Ook woensdag zijn de verwachtingen nog steeds niet om over naar huis te schrijven. In de westelijke Alpen stijgt de sneeuwvalgrens in de warme sector richting de 2400 meter en staan er perioden met regen/sneeuw op het menu. Ook de meer oostelijk gelegen wintersportgebieden ontkomen niet aan de malaise en ook hier valt er ook van tijd regen of sneeuw. Met het instromen van de zachtere lucht stijgt hier de sneeuwvalgrens al snel richting de 2500 meter en lokaal nog wat hoger zelfs.


De Rothorn bij Zermatt gisterenmiddag tijdens een spaarzame opklaring


Warmtefront met bewolking boven Frankrijk op weg naar de Alpen
 
Tijdelijk rust in de atmosfeer
Na alle onbestendigheid van de afgelopen dagen gloort er een tijdelijke weersverbetering aan de Alpenhorizon. Een opbouwende rug van hoge luchtdruk zorgt op donderdag voor aanzienlijk beter weer, waarbij de wind duidelijk in kracht af gaat nemen en de zon eindelijk weer eens van de partij zal zijn. Het is op donderdag in de warme sector wel beduidend warmer geworden, waarbij het nulgradenniveau tijdelijk stijgt tot ruim boven de 3000 meter.
 
Bakken met sneeuw op langere termijn?
Zoals ik gisteren al vertelde is de situatie rond aankomende zondag bijzonder spannend voor de wintersportgebieden. Een met koude lucht gevuld hoogtelaag snoert zich af en trekt via de Benelux zuidwaarts met bestemming Alpengebied. Dit is natuurlijk een winters scenario om je vingers bij af te gaan likken! Het Europese ECMWF is hier wat overtuigender in dat het Amerikaanse GFS model, maar spannend wordt het zeker. Het is nu nog lastig om precies aan te gaan geven waar de meeste sneeuw zal gaan vallen, want timing en koers van het laagje is zoals altijd bepalend hierin. In eerste instantie lijken de Franse en Zwitserse Alpen op (sneeuw) rozen te gaan zitten, maar vooral op maandag zouden zomaar de Italiaanse Alpen en delen van zuidoost Oostenrijk volledig kunnen gaan insneeuwen.


Sneeuwdump op zondag en maandag?


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: