woensdag 6 november 2013

Depressies bepalen beleid


Een slingerende straalstroom blijft ook de komende dagen op west en centraal Europa gericht. Daarmee komt er voorlopig nog geen einde aan het depressie geweld met periodiek overtrekkende storingen die (veel) neerslag en dan weer zachtere, dan weer koudere lucht aanvoeren.

 

Weekend nieuwe sneeuw


Geheel volgens de verwachtingen ons "Zwitsers weer-spoorboekje" naderde gisteravond de vijfde storing (warmtefront) op rij de Alpen. De neerslag die in de ochtend al de Franse Alpen en Jura had bereikt trok gedurende de dag heel geleidelijk verder naar het oosten en vooral in de westelijke Alpen viel in de avond en nacht aanhoudend en intensief regen en sneeuw.  Wat verder opviel was het sterke windveld waarmee de frontpassage begeleid ging (en gaat). Gistermiddag werden er al weeralarmen uitgegeven voor storm in de bergen met windsnelheden (pieken) van 110 tot 130 km/h en ook hier in Termen vannacht en op dit moment zeer onstuimig en kledder nat.


Steeds betere condities hoog-alpin zoals hier in Les Arcs (Savoie)

De meeste neerslag viel sinds gisteravond in de westelijke Alpen tot over de Vorarlberg en Tirol met als zwaartepunt de Zwitserse en de aangrenzende noordelijke Italiaanse Alpen. Aanvankelijk sneeuwde het in de nog wat koudere lucht vanaf 1300 a 1500 meter maar met het aantrekken van de wind en het binnenstromen van steeds zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens van het westen uit tot 2000 a 2200 meter en was het met het dunne laagje sneeuw weer snel gedaan. Boven de 2000 a 2400 meter kan in de westelijke Alpen met hetgeen vandaag nog valt op nieuw zo'n 20 tot 40cm en lokaal meer dan een halve meter sneeuw worden "afgetapt".

Het nulgradenniveau ligt vanmorgen rond de 2400 meter in de westelijke en rond de 1700 meter in de oostelijke Alpen, deels wordt hier in de dalen ook nog licht vorst gemeld. De sneeuwvalgrens kent vandaag van west naar oost grote verschillen. In de westelijke Alpen ligt deze rond de 2300 a 2400 meter en in de oostelijke Alpen rond de 1500 meter. Later op de dag zal in de westelijke delen van Oostenrijk de sneeuwvalgrens ook tot rond de 2000 meter gaan stijgen, in de oostelijke gebieden kan ze echter eerst nog wat dalen.

trübe en sneeuwval vanmorgen ook in Italiaanse Livigno (Little Tibet)

Met de neerslag, de harde tot stormachtige wind (in de bergen storm) vandaag dus een herfstdag in optima forma, toch is er (tijdelijk) een verbetering op komst. In de loop van de dag dag trekt het zwaartepunt van de wind en neerslag naar het oosten verder en van west naar oost kan de atmosfeer weer even op adem komen. Morgen en overmorgen zien we dat de jetstream die momenteel pal op de Alpen gericht staat, wat naar het noorden toe afbuigt. Wij zitten dan weer aan de warmere en geleidelijk ook weer wat drogere kant  van de jetstream. Dat de neerslag eruit gaat en de zon erbij komt hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat de komende twee dagen voor droog, zacht en tijdelijk aan de Alpennoordkant ook weer voor föhnige  condities gaat zorgen.

Donderdag en vrijdag is het dan ook zeer zacht met op 2000 meter temperaturen van 6 tot 9 graden en in de dalen met föhn 18 tot 20 graden. Tja, weinig winterse toestanden dus ! Echter getroost, de thermische opleving is ditmaal van korte duur en dat geldt ook voor een volgende korte föhnfase begin volgende week. Daarnaast mogen we ons verheugen op nog meer sneeuw in de Alpen, nog niet het "Einschneien" voor de lagere gebieden maar zeker wel voor de hoger gelegen ski gebieden.


Donderdag en vrijdag genieten van de verse sneeuw in de hoger gelegen skigebieden. 

Zaterdag, zondag en deels ook nog de maandag staan weer helemaal in het teken van het depressie geweld. Op vrijdagmiddag -avond gaat op nadering van een volgend koufront de bewolking in de westelijke Alpen weer dichter worden en het zal niet lang meer duren voordat het regent en hogerop sneeuwt. Het koufront zelf staat voor zaterdag gepland en van west naar oost stroomt weer markant koudere lucht over de Alpen uit. De sneeuwvalgrens daalt weer tot 1300 a 1000 meter en lokaal kan er tot 800 meter hoogte sneeuw vallen. Voor wat betreft de neerslag hoeveelheden wil ik me nu nog even op de oppervlakte houden, tussen 50 en 100 cm is tot dinsdagochtend van alles mogelijk en ook de modellen zijn nog erg wispelturig met hun berekeningen en de precieze ontwikkelingen.


Voorlopig is het met de sneeuw nog niet gedaan, dit geldt in het bijzonder voor de
hoger gelegen skigebieden. (kaart neerslag -sneeuw komende 5 dagen)

Maandagavond nadert vervolgens alweer het volgende front, ditmaal een warmtefront . Achter dit front in de warmtefront sector krijgen we tot woensdag nogmaals weer met zachtere lucht te maken voordat een volgende koufront op donderdag opnieuw een koudere fase zal gaan inluiden. Met de nabijheid van een hogedrukgebied kan aan de oostflank van dit hoog zelfs nog wat koudere lucht dan we tot voorheen gewend waren gaan binnenstromen. Deze lucht is ook wat droger zodat ik dan niet veel neerslag verwacht, wel zal het in de nachten en ochtend behoorlijk kunnen gaan afkoelen met op steeds meer plaatsen lichte en matige vorst.

Samenvattend mogen we concluderen dat het periodiek onbestendige en sterk wisselvallige weerbeeld ook de komende dagen zal voortduren. Vooral in het weekend kan weer sneeuw van betekenis gaan vallen. Of op de langere termijn de hogedrukgebieden wat meer grip op het Alpenweer zullen gaan krijgen is nog onzeker. Tot zover voor vandaag, meer Alpenweer morgen rond dezelfde tijd.


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: