Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 7 november 2013

Wisselvalligheid nog even troef


Een hogedrukgebied trekt de komende 2 dagen van west naar oost over de Alpen en zorgt voor tijdelijke rust in de atmsofeer. Vrijdag zeer zacht en föhnig gevolgd door toenemende bewolking op nadering van koufront. In het weekend kouder met nieuwe sneeuw in de bergen.

 

Tijdelijke rust atmosfeer


Dat was nog eens een warmtefront met "Pfiff" welke gisteren over de Alpen trok. Vooral in de Zwisterse Alpen haalde de wind goed uit met windpieken in de bergen van 100 tot 160km/h. Extreem ging het er aan toe op de Gornergrat en het Jungfraujoch met 149 en 182 km/h (!). Daarnaast viel er ook nog eens het nodige aan neerslag, op grote schaal 10 tot 20mm en in de centrale Alpen en Oberwallis 30 tot 40mm.


Jungfraujoch (3480m) meldde gisteren windsnelheden tot 182 km/h (archieffoto 30 okt )

Helaas stroomde er ook weer markant zachtere lucht binnen zodat de sneeuw, die aanvankelijk tot een hoogte van 1300 a 1500 viel, zich tot boven de 2000 meter terug trok. Boven de 2000 a 2400 meter echter toch weer een mooie lading, zo meldde bijvoorbeeld het Zwitserse Verbier op 2700 meter 40cm Neuschnee.  Koud was het gisteren nergens en met het vorderen van de dag en de toestroom van de zachtere lucht ging het kwik alleen nog maar in stijgende lijn. Het warmst werd het op de plekken die te maken hadden met de Westföhn, hier kon het kwik tot bijna 19°C oplopen.


Heerlijke warmtefront sneeuwval gisteren in het Astental (Karinthie)

Vannacht en overdag klaart het op nadering van het hoog steeds verder op en laatste neerslag en dikkere bewolking verlaat ook de oostelijke Alpen. Afgezien van wat hogere sluierbewolking is het dan zonnig met lokaal in de ochtend ook nog kans op Hochnebel boven de dalen. Het is zacht met op 2000 meter temperaturen tussen de 5 en 9 graden, in de zuidwestelijke Franse Alpen nog een aantal graden hoger. Ook op grotere hoogte binnen het hogedrukgebied erg zacht met op 3000 meter temperaturen tussen de 3 en 5 graden. Het nulgradenniveau ligt vandaag tussen de 3500 a 3600 meter. Onaangenaam is de stevig doorstaande westenwind met snelheden van 50 tot 70 km/h in de bergen.


Zonnig start vanmorgen in Sulden (Piz Chavalatsch
2763m)


Met lokaal boven de dalen weer de Hochnebel, Kronplatz (2275m) Brucneck

De vrijdag begint op veel plaatsen nog zonnig maar geleidelijk wordt vanuit het westen en zuiden de bewolking weer dichter en aan de Alpenzuidkant waar zich de vochtiger lucht al wat stuwt, kan wat lichte neerslag gaan vallen. Meer regen dan later op de dag in de westelijke delen en de Jura. De oostelijke Alpen, laten we zeggen het grootste deel van Oostenrijk, profiteren nog wat langer van het naar het oosten wegtrekkende hoog. Het is veelal nog zonnig met in de dalen kans op Hochnebel. De Alpennoordkant mag rekenen op lichte föhn, meer bewolking door opkomende Südstau ook hier aan de Alpenzuidkant. Het is nogmaals zeer zacht met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot 16 a 18 graden en met föhn komt hier en daar de 20 graden binnen handbereik.

Zoals zo vaak is de opkomende Südföhn en Südstau een voorbode op slechter weer en ook nu gaat deze regel op. Een koufront met regen en sneeuw trekt zaterdag van het noordwesten uit de Alpen binnen en zal een onbestendig weekend gaan inluiden met opnieuw sneeuw van betekenis in de bergen. Met de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noordwesten uit tot circa 1000 meter aan de Alpennoordkant en 1700 meter aan de Alpenzuidkant. De zuidoostelijke Alpen profiteren minder van de koudere lucht, hier daalt de sneeuwvalgrens tot 1200 in de noordelijke delen en 2400 meter in het zuiden. Zondag(nacht) kan de sneeuwvalgrens in de noordelijke Alpen tot lokaal 800 meter dalen, de neerslag trekt zich daarbij gelijdelijk naar de oostelijke Alpen weg.


Mooi bont weer, sneeuwval cumulatief voor de komende 5 dagen (WRF model)

Al met al wordt er weer een aardige lading sneeuw voor grote delen van de Alpen berekend. Het Europese model ECMWF komt met 30 tot 50mm. Het GFS tot 72mm en het WRF doet er met lokaal tot 85mm nog eens schepje boven op. Het zwaartepunt van de sneeuwval vinden we opnieuw in de noordwestelijke Franse Alpen en ook het zuid(oosten) van Oostenrijk (Karinthië) mag op een mooi pak van 40 tot 50cm en lokaal ook nog wel meer rekenen. In hoeverre een Genualaag nog invloed zal gaan hebben op de sneeuwproductie staat nog niet helemaal vast. Evengoed is het namelijk mogelijk dat we van het westen uit snel onder invloed komen van een hoegdruk opbouw boven de Alpen, een fenomeen wat we vaak zien wanneer de koudere en drogere lucht over de Alpen is uitgestroomd. Even afwachten dus nog.

Gisteren zag het er nog naar uit dat maandag vooral de noordelijke Alpen last zullen gaan krijgen van bewolking en neerslag behorende bij een slepend warmtefront dat net ten noorden van de Alpen ligt. Vanmorgen komen de modellen echter met een gunstigere oplossing en zien we dat het front zich noordelijker ophoudt. De Alpen kunnen dan een dag of 2 a 3 genieten van rustig herfstweer. De ingestroomde koude lucht is vooral op maandag nog goed merkbaar en de nacht van zondag op maandag kan dan ook behoorlijk koud gaan verlopen met op veel plaatsen lichte tot matige vorst. Ook de dinsdag kan zich de koudere lucht in de oostelijke Alpen nog even vastzetten voordat uiteindelijk net zoals al in het westen de temperatuur tijdelijk weer even omhoog gaat op nadering van een warmtefront sector. Niet zo actief maar toch genoeg voor een laatste thermische push. Al met al dus prima bergweer in het begin van de nieuwe week en met de verse sneeuw gaat dit hele mooi plaatjes opleveren. Diegenen die in de gelegenheid zijn de ski's of het snowboard onder te binden dit vooral doen en genieten van sneeuw en zon. Diegenen die in de dalen zitten kunnen zich alvast gaan voorbereiden op een dik pak Hochnebel, onder de bewolking en mist is het tevens een heel stuk kouder.


Winterse ontwikkelingen op de kaarten van het ECMWF

Woensdag nadert vanuit het noordwesten een eveneens niet zo actief koufront, met de hogedruk in de buurt zal er zoals het er nu naar uitziet niet veel neerslag gaan vallen, de sneeuwvalgrens daalt weer tot rond de 1000 meter. In de tweede helft van de week zien we op de weerkaarten interessante ontwikkelingen met een grote kans dat de westdrift aan zijn einde komt en we met een geblokkeerd stromingspatroon te maken gaan kirjgen. Deze veranderingen worden in steigers gezet door een opbouwend blokkadehoog op het midden van de Atlantische Oceaan en een depressie gevuld met zeer koude Poollucht die richting Scandinavië gaat afsnoeren (kaart hierboven). In hoeverre de druksystemen dan op de goede plaats komen te liggen en of het een inleiding zal gaan vormen voor een veel kouder weertype is nog onduidelijk. Daarover de komende dagen meer.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: