Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 20 december 2013

Depressies nemen roer over


Een langgerekt koufront ligt bijna stationair boven de westelijke Alpen en zwakt geleidelijk af. Vooral in de westelijke Alpen kan vandaag nog neerslag vallen. In  het verdere verloop zullen fronten behorende bij Atlantische depressies het weerbeeld toenemend wisselvallig gaan bepalen met vanaf kerst sterkt toenemende neerslagkansen.

 

Vanaf kerst ongemeen spannend

 

Vanmorgen dan inderdaad maar eens extra vroeg opgestaan om de complexe weersituatie die ons vanaf de kerst te wachten staat eens goed te analyseren. Daarnaast zijn wij net zoals vele andere wintersport liefhebbers benieuwd voor welk scenario de atmosfeer uiteindelijk zal gaan kiezen. Weten we het nog, 2 modellen, 2 verschillende oplossingen. Op dit moment van schrijven is nog niet al model uitdraai binnen, dit geldt in het bijzondere voor het ECMWF dat altijd 2 uurtjes achter loopt met de Amerikaanse opponent. Ik kan u nu al verklappen dat het vanaf de kerst ongemeen spannend blijft.

Van dit soort plaatjes kunnen de meeste van ons op dit moment alleen maar dromen.
Kippel (Lötschental, Oberwallis) precies 2 jaar geleden. (foto Diny Weemen)

Heel even terugblikken op het weer van gisteren  toen een koufront vooral in de zuidwestelijke Alpen al voor een mooie verse laag sneeuw heeft gezorgd. Omdat het front niet erg actief was en ook maar moeizaam naar het oosten kon doorstomen door tegenwerkende hogedruk hadden grote delen van de westelijke Alpen en in het bijzondere het Wallis te maken met een aanhoudende föhn die de neerslag grotendeels tegenhield. Gisteren schreef ik al dat ik bang was dat dit scenario zou kunnen gaan plaatsvinden en precies dit gebeurde dus ook. In de loop van de middag begon het wat te regenen en boven de 1700 meter te sneeuwen maar al gauw werd het door de föhn weer droog. Daarbij ook nog eens vrij hoge temperaturen, om middernacht in het dal nog gewoon 8 graden en op 1000 meter bij bij in de weerhut bijna 4 graden. Met de föhn werden in Zwitserland windsnelheden gereikt tot bijna 90km/h en kon het kwik lokaal oplopen tot 12 a 14 graden. Ook vannacht heeft zich in de situatie maar weinig veranderd. In plaats dat er dus sneeuw is gevallen is een deel van het sneeuwdek wat er al bijna een maand ligt gesmolten.


Het actuele radarbeeld, sinds gisteren eigenlijk niets veranderd
(bron Wettermaps Wetteronline)


Winters ontwaken vanmorgen in Isola 2000

Vandaag verwacht ik overigens niet veel verandering, het blijft op veel plaatsen föhnig en de sneeuw en lagere temperaturen zijn vooral voor de zuidwestelijke Franse Alpen bestemd, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1100 meter.

Morgen en ook de volgende dagen in aanloop naar de kerst eigenlijk hetzelfde beeld wat we ook gisteren al beschreven. Zaterdag even wat beter en meer zon, zondag volgend zwak front met weer meer bewolking en vooral aan de noordkant kans op wat gespetter en hogerop wat gevlok. Veel te betekenen heeft het echter allemaal niet. Maandag van west naar oost onder toenemende luchtdrukstijgingen weer meer zon en in de dalen toenemende kans op Hochnebel. Het is al met al te zacht voor de tijd van het jaar (föhn) en tot aan de kerstdagen zal hierin weinig veranderen.

Tja, dan de eerste en tweede kerstdag en de dagen in aanloop naar oude en nieuw. Vanmorgen zien we dat de operationele uitdraai van het GFS nog steeds opteert voor een wat koudere fase tijdens de kerstdagen. Onder invloed van een complex lagedrukgebied in het zeegebied bij IJsland nadert een bel koudere lucht de Alpen. In het voorveld van het opkomende koufront gaat dinsdag in de loop van de dag in de westelijke en zuidelijke Alpen de bewolking meer en meer stuwen (Südweststau) terwijl aan de Alpennoordkant de föhn in kracht gaat toenemen. Woensdag eerste kerstdag in het westen en zuiden opkomende en zich steeds verder intensiverende neerslag (sneeuw) en nog steeds zeer zacht en föhn aan de Alpennoordkant .


Zeer interessante situatie rond de kerstdagen, zowel het GFS als het ECMWF berekenen
kouder weer met de ontwikkeling  van een Genualaag (GFS ochtend 2e kerstdag)

In de loop van de woensdag stroomt de koudere lucht over de Middellandse Zee uit en zien we boven de Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen. Dit laag zal in het verloop van de donderdag volgens het GFS ergens tussen Corsica en de Adriatische Zee komen te liggen. Voor de zuidelijke Alpen gaat dit grote neerslaghoeveelheden opleveren en tevens zal de neerslag zich ook tot over de oostelijke Alpen gaan uitbreiden. In eerste instantie zal het in de lager gelegen gebieden regenen maar omdat ook hier wat koudere lucht gaat binnenstromen zal de neerslag tot onder de 1000 meter in sneeuw overgaan.


GFS 6H neerslag donderdag 2 e kerstdag. Van west naar oost ook
neerslag (sneeuw ) in de Oostenrijkse Alpen

Prettige bijkomstigheid en positief vanmorgen is dat ook het ECMWF in de periode van woensdag tot donderdag met een gelijk scenario op de proppen komt, ook hier dus vanuit het westen een opkomend koufront, Genua cyclogenese en donderdag ook toenemende neerslagkansen (sneeuw) voor de oostelijke Alpen. De enorme neerslaghoeveelheden die voor de zuidwestelijke Alpen en met name voor de zuidelijke Alpen worden berekend zijn worden dus vandaag duidelijk meer bevestigd. Ook de neerslagkansen (sneeuw) voor de oostelijke Alpen zijn, uitgaande van deze kaarten,  vanaf donderdag duidelijk verhoogd.

Pakken we nog eens even de neerslaghoeveelheden bij die bijvoorbeeld het ECMWF tot het einde van volgende week berekend dan zien we voor de westelijke en zuidelijke Alpen hoeveelheden die zijn opgelopen tot 100 a 150mm en lokaal ook nog meer. Omgerekend in droge sneeuw, vusitregel 1mm = 1cm dan mogen we rekenen op een dikke meter sneeuw en in die gebieden waar de Stau zijn werk optimaal kan gaan doen ook nog meer. Elders valt beduidende minder neerslag en met 10 tot 30, en lokaal 50cm dichter tegen de Alpenhoofdkam aan en deels ook inner-alpin is het meest wel bekeken. Daarbij moeten we ook nog in ogenschouw nemen dat een deel van de neerslag in de lagere delen nog in de zachtere lucht zal vallen, dus in vloeibare vorm. Ook is het nog steeds niet zeker hoe het één en ander precies zal gaan evolueren. Kleine veranderingen in stroming of koers (ontwikkeling) van het laagje bij Genua kunnen grote uitwerkingen in zowel positieve als ook negatieve zin hebben. Daarover in het verdere verloop meer.


De winter vermaakt zich nog steeds goed in zuidelijke regionen. Sneeuwval en 20cm
Neuschnee vanmorgen in De Sierra Nevada (Andalusië, Zuid-Spanje)

Vanaf vrijdag lijkt de atmosfeer onder invloed van een tussenhoog boven de Alpen weer tot rust te komen, het is vrij koud (mede gerelateerd aan hetgeen we tot nu toe gewend zijn) en de zon krijgt weer steeds meer ruimte. Met een beetje geluk wordt het met de verse sneeuw en zon zelfs een prima weekend voor de wintersport. Anderzijds, met een beetje pech, is er ook een reële kans dat het in de loop van het volgende weekend van het westen uit opnieuw bewolkt wordt met navolgend nieuwe neerslag op nadering van een volgend koufront.

Samenvattend kunnen we stellen dat we een uitermate wisselvallige periode tegemoet gaan met op kleine schaal van west naar oost grote verschillen. Onvervalst koud winterweer met sneeuw tot in het laagland lijkt dit jaar niet erg waarschijnlijk. In de bergen van de westelijke en zuidelijke Alpen gaat zeer veel sneeuw vallen, de overige gebieden moeten hopen dat het allemaal gunstig gaat uitpakken en ze ook nog wat van de sneeuw mogen gaan meepakken.


ECMWF neerslag 48H cumulatief kerstdagen, met een sneeuwvalgrens die tot onder
de 1000m gaat dalen toch heel mooie vooruitzichten op verse kerst-sneeuw !


Tot zover voor dit moment,  evt korte updates vandaag weer via de reacties. Al diegenen die vertrekken richting de Alpen een goede reis gewenst. Fijne dag nog en tot morgen. Ciao
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: