zaterdag 21 december 2013

Stilte voor de storm

Luchtdrukstijgingen zorgen vandaag voor stabielere condities, terwijl in de zuidelijke Franse Alpen nog enkele geïsoleerde sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Richting de kerst slaat het weerbeeld resoluut om, waarbij er lokaal zeer veel sneeuwval mogelijk is.

Kerst-thriller in de maak


Het weekend voor de kerst is aangebroken, en dit betekent dat vele landgenoten afreizen naar hun favoriete wintersport bestemming. Dat de sneeuw condities niet overal even denderend zijn is ondertussen wel duidelijk geworden. In grote delen van de Franse Alpen zijn de omstandigheden sinds gisteren wel aanzienlijk verbeterd, waarbij lokaal meer dan een halve meter poeder is bijgevallen. In de meer oostelijk gelegen gebieden zijn de condities vooral op de lager gelegen pistes nu niet om over naar huis te schrijven, maar ook hier gloort enige hoop aan de sneeuwrijke horizon.


Witte kerst verzekerd in de omgeving van het Franse Morzine. Via@App

Tijdelijk rustiger
Op de weerkaarten strekt zich vandaag een gordel van hogedruk uit, die loopt vanuit de mid Atlantische Oceaan richting het Iberisch schiereiland en verbinding zoekt met een hogedrukfiliaal nabij Hongarije. Hierdoor heerst er vandaag een vrij rustig weerbeeld in het aandachtsgebied, waarbij zon en overtrekkende wolkenvelden elkaar afwisselen. In de Dauphine en les Alpes Maritimes kan nog een enkele verdwaald voorkomende sneeuwbui tot ontwikkeling gaan komen, maar sneeuw van betekenis wordt er niet meer verwacht. Het is tamelijk zacht vandaag, waarbij het nulgradenniveau tussen de 1700 en ongeveer 2000 meter terug te vinden is.


Piz Val Gronda in Ischgl via @Gerdri ten Dolle

Veranderingen op komst
Voor het weerbeeld van na het weekend moeten wij onze blik richten naar het zeegebied ten zuiden van IJsland. Blikvanger op de weerkaarten is een sterk uitdiepende depressie (kerndruk dalend tot 935hpa) die via de Hebriden rondtolt boven de noord Atlantische Oceaan. Aan de zuidwestflank van dit systeem wordt koudere en tegelijkertijd ook flink onstabielere lucht richting west Europa getransporteerd. Op de nadering van het bijbehorend frontensysteem worden de luchtdrukverschillen tussen het zuiden en noorden van de Alpen gaandeweg groter en groter. Op de weerkaarten kan je dit mooi zien doordat de isobaren (lijnen met dezelfde luchtdruk) dichter op elkaar gaan kruipen. Hoe dichter de lijnen bij elkaar staan, hoe groter de gradiënt (luchtdrukverschil) en des te harder het waait. De Zwitserse weerdienst waarschuwt op dinsdag dan ook voor een zogenaamd opkomende zuidelijke föhnstorm, waarbij in het hooggebergte tijdelijk zeer hoge windsnelheden kunnen worden behaald.Dinsdag in Zwitserland opkomende föhnstorm!

Kerstthriller
Op dinsdag vanuit het westen dus een steeds sterker aantrekkende zuid tot zuidwestelijke wind. Op nadering van het frontensysteem vanuit het zuidwesten opkomende regen en sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens in eerst instantie rond de 1600 meter zal komen te gaan liggen. Naarmate de dag vordert gaat deze grens vanuit het westen snel dalen naar gemiddelde hoogtes van rond de 800 à 1000 meter, en bij aanhoudende sneeuwval door neerslagafkoeling wellicht nog iets lager. De laatste neerslagkaarten ogen vooral voor de zuidelijke Zwitserse en Italiaanse Alpen spectaculair: tot bijna 2 meter sneeuw voor de omgeving van Disentis en Sedrun. Onvervalst poederalarm dus, al moeten we gezien de verwachtingstermijn natuurlijk wel blijven nowcasten!


Sneeuwverwachting 1e kerstdag. Poederalarm in de zuidelijke Alpen!


Storing in beeld, die lokaal voor zeer veel sneeuw kan gaan zorgen!

Verdere vooruitzichten
Het weerbeeld na de kerstdagen blijft uitermate wisselvallig, waarbij storingen  van tijd tot tijd voor de nodige sneeuwval kunnen gaan zorgen. Gunstig aspect hierbij is dat de jetstream wat meer de neiging heeft zich zuidwaarts te willen gaan verplaatsen, waardoor de Alpenregio wat vaster in de koude lucht kan komen te gaan zitten. Hogedrukblokkades lijken gelukkig even voltooid verleden tijd, waardoor de sneeuwcondities op de wat langere termijn eigenlijk alleen maar zullen gaan verbeteren.

Wordt dit het kerstplaatje voor de zuidelijke Alpen?

Tot zover het weerbericht voor vandaag. Een fijne dag iedereen en tot morgen!
Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
Geen opmerkingen: