woensdag 4 december 2013

Geleidelijk kouder en meer bewolking


De brug van hogedruk die vanaf de Atlantische Oceaan  tot over de Balkan loopt wordt geleidelijk afgebroken. Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming wordt vooreerst nog droge maar in de bergen geleidelijk minder zachte lucht aangevoerd. Vrijdag koufrontpassage

Vrijdag sneeuw AlpennoordkantGisteren werd het hoogtepunt van de inversie bereikt en begonnen de temperaturen in de bergen geleidelijk weer aan een dalende trend. Tegelijkertijd werd het machtige koudereservoir in de onderste luchtlagen op steeds meer plaatsen aangetast waardoor het in de dalen en het laagland al niet meer zo koud was. Opvallende echter nog steeds die gortdroge lucht binnen in het hoog. Gisteren meldde mijn weercollega vanuit Saas Fee een luchtvochtigheidsgraad van 1% op de Mittelallalin (3500m).  Ook in de hoogte nog steeds zacht, ter vergelijk, gisteren was het in het oosten van Nederland kouder dan op de Konkordiahütte SAC (2850m) in Oberwallis hoog boven de Aletschgletsjer gelegen. Dat de mist en Hochnebel weinig kans maakten moge duidelijk zijn.


Perfecte condities in grote delen van de Alpen, SkiWelt Wilder Kaiser
-Brixental Bergstation Scheffau

Vandaag nogmaals veel zon
Vanmorgen in grote lijnen nog maar weinig verandering. Nog steeds die "omgekeerde wereld" met de hogere temperaturen in de bergen en de kou in de dalen. De Gornergrat  (3130m, Zermat) meldt vanmorgen een temperatuur van 0 graden (dauwpunt -42°!) en in de dalen vriest het matig tot streng. Aan kop vanmorgen voor wat betreft de laagste temperaturen het Engadin in Zwitserland en het Berchtesgadenland in Beieren alwaar de Funtensee momenteel op -24 graden zit. Volop zon dus weer vandaag en met die droge lucht weer die prachtige vergezichten. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 4 en 6 graden en de vorstgrens vinden we terug rond de 3000 meter. De wind is meest zwak tot matig uit noordwestelijke richtingen en gaat vooral in de oostelijke Alpen wat aantrekken. Tevens zien we naar het oosten toe geleidelijk wat (hoger)bewolking binnendrijven. Het aantrekken van de wind en de hogere bewolking zijn meestal een eerste teken voor een op hand zijnde weersverandering.


Het belooft opnieuw een mooie winterdag te worden. Wanglspitz Tuxertal 2420m

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we inderdaad dat de atmosfeer vanaf morgen uit een ander vaatje gaat tappen. Het hoog boven de Atlantische Oceaan trekt zijn uitloper over west en vooral centraal Europa wat terug en het oost Europese deel blaast de aftocht verder via de Balkan. Tegelijkertijd duiken depressies gevuld met zeer koude arctische luchtmassa's  via "de Noord" Scandinavië binnen om vervolgens verder te koersen naar de Baltische Staten.

Komende nacht en donderdagochtend gaan vooral de Oostenrijkers al merken dat het weer gaat omslaan, van het noorden uit nadert in de nacht een zwak front welke zich vooral door meer bewolking verraadt. Hier en daar kan in de nordstau ook wat sneeuw uit die bewolking gaan vallen zonder dat dit verder veel naam zal hebben. Elders het is nog meest zonnig met kans op Hochnebel of mist. De temperaturen komen  in vergelijking met de voorgaande dagen vooral in de bergen al op een veel lager niveau te liggen. Overdag dan nogmaals veel zon voordat in de avond nieuwe bewolking nadert.


Winter wonderland in het brongebied van de Rohne (foto) in Obergoms (1340m)

Deze bewolking behoort bij het koufront van de depressie die via Denemarken verder naar de Baltische Staten trekt. Het koufront zal op vrijdag de Alpen bereiken en vooral in de nordstau van de Oostenrijkse Alpen voor Neuschnee gaan zorgen. De temperaturen gaan verder omlaag en sneeuw valt er tot in de dalen.

Lokaal halve meter Neuschnee
Zoals het er nu naar uitziet gaat de meeste sneeuw aan de Oostenrijkse Alpenoordkant vallen met als zwaartepunt de gebieden in Salzburg en de Steiermark, hier kan met een gunstige nordstau tussen de 30 en 50cm gaan vallen en lokaal misschien nog wat meer. Ook de andere nordstau gebieden krijgen sneeuw (zie kaart hieronder) maar algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe minder. Voor de westelijke en zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine gebieden wordt weinig tot geen sneeuw verwacht, dit geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidkant alwaar de Nordföhn de bewolking en neerslag tegenhoudt.


Na de passage van het koufront klaart het door stijgende luchtdruk van het westen uit weer meer en meer op. De (oostelijke) nordstaugebieden houden nog meer bewolking waaruit vooral op zaterdag nog wat sneeuw of een sneeuwbui kan vallen. Zondag zou het dan overal droog moeten blijven met vooral in de westelijke Alpen veel zon. Het is een stuk kouder met op 2000 meter temperaturen die op zaterdag rond de -12 en zondag rond de -9 graden zullen komen te liggen. Met een stevig doorstaande wind is het vooral op zaterdag gemeen koud, warm aan kleden dus !

Maandag trekt een volgend lagedrukgebiedje via Denemarken en de Oostzee naar de Baltische Staten. Terwijl in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon schijnt gaat in de loop van de dag de bewolking in Oostenrijk weer toenemen en later op de dag gaat met voorkeur voor de  Norstaugebieden opnieuw weer sneeuw vallen.

Hogedruk regime
Dinsdag dan ook in de Oostenrijkse Alpen weer meer hogedrukinvloed, het wordt droog en ook hier dan volop zonneschijn. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de Alpen en grote delen van West Europa te maken met de invloed van een machtig bolwerk van hogedruk, kerndruk oplopend tot 1045hPa, dat  met zijn centrum boven centraal Europa zal komen te liggen.


Nog niet geheel duidelijk is wat dit hoog uiteindelijk zal gaan doen. Mocht het naar het noorden of noordoosten gaan uitbreiden dan krijgen we te maken met steeds kouder winterweer, gaat het echter naar het zuiden of zuidoosten afzakken dan krijgen we met een zuidelijke hoogtestroming te maken met veel zachter (föhn) weer. Een andere optie zou nog kunnen zijn dat het opnieuw der voorkeur geeft aan een oude vertrouwde positie boven de Atlantische Oceaan, in dit geval weer de invloeden vanuit het noorden en noordwesten. Kortom, meerdere opties met verschillende uitwerkingen. Maar eens kijken hoe dat verder zal gaan evolueren. In ieder geval kunnen we stellen dat we vanaf volgende week dinsdag in het gehele Alpengebied te maken gaan krijgen met rustig winterweer. In de bergen wordt het weer wat zachter en de zon gaat er dagelijks overuren maken. In de dalen koelt het weer lekker af met natuurlijk weer het gevaar voor Hochnebel en mist !

Sauerland, Benelux
De stormdepressie en het koufront zullen morgen ook de weer gemoederen in de Benelux en Duitsland gaan bezighouden. Vooral in de noordelijk (kust)streken gaat het spoken met kans op zware tot zeer zware storm dan wel windstoten (100-130 km/uur) waarbij de zwaarste in het noorden van het land zullen voorkomen. Probleem daarbij is dat we springtij hebben en door het opgestuwde water in de Noordzee er dus een potentieel gevaar voor overstromingen dan wel wateroverlast bestaat. Ook meer naar het binnenland erg onstuimig met vooral later op de dag achter een tweede koufront talrijke winterse buien. Waarschijnlijk zal het in Nederland niet tot een sneeuwdekje komen, mocht dit toch het geval zijn dan de grootste kans daarop in het zuidoosten (Limburg) en het oosten van Belgie. Anders ziet het er uit voor de Duitse Middelgebergtes.


Momenteel nog wat troosteloze winterstemming in het Sauerland, dit gaat echter vanaf
morgen veranderen !

Momenteel ligt er  in het Sauerland hogerop nog zo'n 5cm sneeuw dan wel kunstsneeuw maar dit gaat vanaf vrijdag veranderen. Zo mag het Sauerland maar ook de Harz rekenen op 10 tot 30cm verse sneeuw die vooral in de vorm van sneeuwbuien zal gaan vallen. Houd echter ook hier rekening met stormachtige condities in en op het koufront wat in de loop van vrijdag(nacht) overtrekt. Er gaat overigens niet alleen sneeuw vallen, het wordt ook hier markant kouder met op zaterdag zowel in de dalen als ook hogerop lichte tot matige vorst. Zondag overtrekkende wolkenvelden en langzaam weer stijgende temperaturen.

Tot zover voor dit moment, mochten er zich belangrijke veranderingen voordoen (ook in verband met de verwachte storm in Nederland) dan haken we er hier op in via een extra update dan wel via de reacties. In ieder geval zijn we er morgen weer. Fijne dag


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: