donderdag 5 december 2013

Vrij zonnig met vanaf vrijdag sneeuw voor noordelijke Alpen

Een hogedrukgebied ten westen van Bretagne heeft een uitloper tot over de Alpen, en zorgt aanvankelijk nog voor vrij zonnige omstandigheden. Op vrijdag van het noordwesten uit een toenemende kans op sneeuwbuien, die zich vooral concentreren op de Oostenrijkse Alpen.

Op vrijdag sneeuw voor AlpennoordzijdeHet was gisteren onder hogedrukinvloed weer een stalende dag in de Alpenlanden. Het hogedrukgebied dan voor het stabiele weer verantwoordelijk is, ligt inmiddels voor de kust van Bretagne, en trekt langzaam verder oostwaarts. Vandaag zal dit systeem het weerbeeld wederom positief gaan beĆÆnvloeden, waarbij de zon weer goede zaken kan gaan doen. In de omgeving van Salzburg en verder oostwaarts kunnen in de vroege ochtend een paar lichte sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, maar ook daar breekt in de middag de zon weer door.


Fraaie opname van de Walliser Alpen via @Johann

Vrijdag kouder met sneeuw voor oostelijke Alpen
Als wij onze blik op donderdagmiddag richting de noordwestelijke horizon richten zien we dat de atmosfeer langzaam aan het vollopen is met hogere cirrus bewolking. Dit wolkengeslacht bevindt zich op een hoogte van tussen de 6 en 12 km, en bestaat volledig uit ijskristallen. Vaak zijn in deze wolken-soort ook mooie optische verschijnselen te spotten, waarbij er soms een zogenaamde bijzon of halo valt waar te nemen. Ze ontstaan door de breking van het zonlicht op de ijskristallen, en zijn ook vaak de voorbode van slechter weer. Zo ook deze keer, want op donderdagnacht zal de bewolking vanuit het noordwesten op de nadering van een actief koufront snel dikker gaan worden, waaruit op vrijdagochtend vooral tegen de Oostenrijkse noordwestelijke en noordelijke stauhellingen de eerste sneeuwbuien kunnen gaan vallen!


Voorbeeld van optische verschijnselen via @Bommeltje Weerfotografie

Helaas zal niet het gehele Alpengebied kunnen gaan profiteren van de op komst zijnde sneeuw. Het Franse hogedrukgebied breidt zijn invloedssfeer te snel oostwaarts uit, en "duwt" het koufront als het ware oostwaarts weg, waardoor de Franse en het westelijke gedeelte van de Zwitserse Alpen het jammer genoeg zonder sneeuw zullen moeten gaan doen! Op grond van de laatste runs lijkt de sneeuwval zich vooral te gaan concentreren op de regio's Saalbach, Salzburg en Obertauern.


Verwachte sneeuwval in Oostenrijk vrijdag via @Wetter.At

Als wij de meest actuele sneeuwverwachtings kaarten er nog eens bijpakken, is het blijft het vooral een Oostenrijks feestje. Het oosten van de Zwitserse Alpen kunnen gemiddeld tussen de 15 en 25 cm sneeuw verwachten. Wat Oostenrijk betreft lijkt de meeste sneeuw zich te gaan concentreren op de omgeving van Saalbach, Salzburg en de Obertauern met hoeveelheden van tussen de 25 en 55 cm. Ook de Tsjechische berggebieden liggen ditmaal redelijk op sneeuwramkoers, waarbij de regio Harrachov de lijst aanvoert met 70 cm. Dit is voor Tsjechiƫ letterlijk een geschenk uit de hemel, want in deze streek waren de omstandigheden nou niet om over naar huis te schrijven.

Hogedruk neemt het roer over
Op de iets langere termijn gaat volgens de verschillende ensembles de atmosfeer voorlopig volledig op slot. Een hogedrukgebied lijkt zijn ankers te gaan uitgooien boven het midden van Europa, waardoor storingen op gepaste afstand blijven. Sneeuw van betekenis is vanwege deze situatie voorlopig even niet aan de orde, waarbij de zon weer een hoofdrol zal gaan opeisen.


Hogedruk lijkt te gaan regeren op de langere termijn


Sauerland en Duitse middelgebergte
Ook deze omgeving mag zich de komende dagen verheugen op wat sneeuw. Met de instroom van aanzienlijk koudere lucht, gaat de sneeuwvalgrens hier verder dalen naar ongeveer 500 meter. Vanaf donderdagavond gaan de sneeuwbuien hier vanaf het noordwesten het gebied binnentrekken, waarbij er tot zaterdag gemiddeld tussen de 10 en 20 cm naar beneden kan gaan dwarrelen. Of dit zal gaan leiden tot de opening van enkele pistes in dit mooie gebied wat dichter bij huis is nog even de vraag, maar we houden de situatie scherp in de gaten voor U.

Storm in Nederland
Een zich snel ontwikkelend lagedrukgebied (luchtdrukdalingen van 6Hpa p/u!), trekt de komende uren via het zuiden van Noorwegen oostwaarts. Op de zuidwestflank van dit systeem ontwikkelt zich een zeer sterk windveld, dat vooral in de Duitse Bocht en op de Deense westkust zal gaan inbeuken. De Duitse en Deense weerdienst hebben dan ook een weeralarm afgegeven, want het is hier de komende 12 uur een "no go area". Het scheepvaartverkeer wordt hier dan ook in bepaalde "holding patterns" geplaatst, danwel omgeleid, want in zulke extreme omstandigheden wil je als schipper absoluut niet verzeild gaan raken!  Het zwaarste windveld bevindt zich wat Nederland aangaat rond 13.00 juist noord van de Waddenkust. Op dit dynamische front kunnen zeer zware windstoten gaan voorkomen, met voor de noordelijke kustgebieden windsnelheden van tussen de 100 en 135 km p/u! Oppassen dus vandaag, mocht U nog de weg op moeten gaan, want het kan tijdelijk letterlijk gaan spoken op deze sinterklaasdag!


Stormdepressie in beeld

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: