vrijdag 6 december 2013

Kouder met vooral sneeuw voor delen van Oostenrijk

Een koufront nadert vanuit het noorden de Alpen, waarbij in de gestoorde polaire lucht vooral aan de noordhellingen flinke sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Aan de Alpenzuidzijde heerst door een opkomende nordföhn een veel vriendelijker weerbeeld met vrij veel zon. In het weekend

Opkomende sneeuwval Alpennoordzijde


Terwijl in Nederland een ouderwetse storm over het land raasde, was er in de Alpenlanden geen vuiltje aan de lucht en kon er wederom geprofiteerd worden van een vrij zonnige wintersportdag. Het hogedrukgebied voor de kust van Bretagne, dat verantwoordelijk is voor de mooie condities, verliest tijdelijk de controle over het midden van Europa. De rug-as van dit systeem kantelt tijdelijk naar een meer noordwest-zuidoostelijke positie, waardoor de glijbaan richting de Alpen opengaat voor een portie ijskoude maritiem gestoorde lucht! Hierdoor kan er aan de noordelijke en noordwestelijke stauhellingen lokaal flink wat sneeuw gaan vallen, waarbij de grootste hoeveelheden in Oostenrijk worden verwacht.


Mooi plaatje vanuit Baldegg in Baden-Aargau Zwitserland (568m) via @Johann
 
Vanuit het noorden kouder met sneeuw voor Alpennoordzijde
De stormdepressie die gisteren ten noorden van Nederland oostwaarts trok, ligt inmiddels boven de Botnische Golf en is tevens verantwoordelijk voor de weersomslag in de noordelijke Alpen. Het bijbehorende koufront dat vandaag het Alpenruim binnentrekt, slingert via de Alpen en Tsjechië helemaal noordoostwaarts richting het noordwesten van Rusland.


Koufront ligt tegen de noordelijke Alpen aan

Volgens de laatste neerslagclusters gaat er op de noordhellingen van de Zwitserse Berner en Glarner Alpen ongeveer 10 à 20 cm sneeuw vallen, bij een sneeuwvalgrens die gaat dalen naar ongeveer 500 meter hoogte. Het "serieuzere" werk vindt meer oostwaarts plaats, waarbij de sneeuwval zich vooral lijkt te gaan concentreren in de richting van Saalbach, Salzburg en de Obertaurn. Hier zijn hoeveelheden van tussen de 20 en 40 cm mogelijk, en op een gunstig gelegen nordstau-helling wellicht nog iets meer.


Sneeuwverwachtingskaartje Oostenrijk voor vandaag via @Wetter.At


Zware sneeuwval bij -9.1 gr C op de Grossglockner nabij Salzburg!
 
Verdere vooruitzichten
Het hogedrukgebied dat de afgelopen periode voor de Franse westkust lag, trekt langzaam richting het midden van Europa. Hierdoor gaat het Alpenweer zich het komend weekend volledig stabiliseren, waarbij de zon weer volop van de partij zal zijn. Op de wat lagere niveaus vinden we vooral in de vroege ochtend de gebruikelijke hochnebelvelden terug, maar ik verwacht dat deze in de vrij droge luchtkolom niet al te hardnekkig zullen zijn. Na het weekend zijn de lagedrukgebieden vooral boven noord Europa actief, waarbij er een rond zondag/maandag op het vertrouwde traject zuid Scandinavië - Baltische Staten terug te vinden is. Het bijbehorende warmtefront schampt hierbij op maandag vooral de noordoostelijke helft van de Alpen, waardoor er in Oostenrijk en Tsjechië weer wat sneeuwval mogelijk is. Nog iets verder kijkend gaan zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS model voor hogedruk-dominantie boven centraal en oost Europa. Storingen die sneeuw kunnen gaan brengen kunnen de Alpenlanden in dit geblokkeerde patroon op termijn voorlopig even niet meer gaan bereiken. Johann praat U morgen dan graag weer bij met meer Alpenweer, en misschien nog wat laatste verassingen!


LT prognose ECMWF, waarin hogedruk boven midden Europa voor anker lijkt te gaan

Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: