zaterdag 7 december 2013

In rustiger vaarwater


De luchtdruk is weer flink aan het stijgen en het ziet er naar uit dat we tot en met het volgend weekend en misschien ook nog wel langer met een krachtig hogedruk boven Europa te maken gaan krijgen. Maandag tijdelijk meer bewolking en wat sneeuw in de oostelijke Alpen


Weer Normale verhoudingen

Stormdepressie "Xaver", welke  voor het zeer onstuimige weer in grote delen van west Europa heeft gezorgd, ligt inmiddels alweer boven Wit-Rusland en trekt verder naar west Rusland weg. Het bijbehorende koufront trok gisteren over de Alpen en geheel volgens verwachting viel daarbij vooral sneeuw in de nordstau van de oostelijke Alpen (Vorarlberg, noord Tirol, Salzburg tot over de Steiermark). Ook de oostelijke Zwitserse Alpennoordkant pikte nog wat van het witte goud mee.


Stormachtige wind en (stuif)sneeuw gisteren boven het Kleinwalsertal (foto via Twitter
Hans ter Braak)
Sneeuwsituatie
Algemeen viel gisteren in de nordstau van de oostelijke Alpenhoofdkam tussen de 10 en 20cm Neuschnee en lokaal ook nog wat meer. De Zwitserse Alpenoordkant ten oosten van de Reuss moest het doen met 10cm en ook in Nord Bünden en Samnaun mochten ze zich verheugen op 5 tot 10 cm verse sneeuw. Elders viel weinig tot geen sneeuw. Door de sneeuw is het lawinegevaar aan de oostelijke Alpennoordkam gestegen tot "Erheblich" oftewel niveau 3 (oranje). Vooral de stormachtige en hoog Alpin ook orkaanachtige wind (130-140km/h) hebben ervoor gezorgd dat de sneeuw deels flink vervracht werd (Triebschnee).  Juist deze laag is alles behalve stabiel en ook de relatief lange koudere fase van de afgelopen week heeft bijgedragen aan een deels instabiele opbouw van het sneeuwdek . Dit geldt dan met name weer voor de gebieden die in de schaduwzijde gelegen zijn (harde kristallen bovenlaag bedekt met verse "Triebschnee).


Circa 80cm bedraagt het sneeuwdek op de Simplon (foto) in Oberwallis

In de Alpen ligt op 2000 meter tussen de 20 en 50cm sneeuw en lokaal kon het sneeuwdek de afgelopen weken aangroeien tot een hoogte van 80cm (Alpennoordkant, Gotthardgebied en Oberwallis). Deze hoeveelheden, hier en daar ook wat eronder,  zijn representatief voor hetgeen je rond deze tijd van het jaar mag verwachten. Algemeen zien we lokaal grote verschillen tussen bijvoorbeeld de noord en zuidhellingen maar ook op de afzonderlijke hoogtes (wind).
 
Inversie opgeruimd
Verder heeft "Xaver" er ook voor gezorgd dat we (in ieder geval tijdelijk) weer met normale verhoudingen te doen hebben. Zo werd met de stormachtige wind de inversie overal op opgeruimd en zagen we weer een normaal temperatuur verloop met de laagste temperaturen in de bergen en de hoogste temperaturen in de dalen. Opmerkelijk ook de grote verschillen in de inner-alpine dalen (Wallis). De afgelopen dagen hier nog goed voor  diepvries temperaturen, gisteren overdag met de sterke Nordföhn gewoon 6 tot 8 graden in de plus. Daarmee wordt tevens weer eens mooi duidelijke dat de naam "koufront" soms nogal misleidend kan zijn ! Het warmst werd het overigens, ook weer mede dank de zeer sterke Nordföhn, in de zuidelijk Alpen, lokaal steeg het kwik er tot 15 a 17 graden.Sneeuwduinen vanmorgen in het Grossglocknergebied

Vandaag en morgen gaat het hoog (Varnia) met kern boven de Biskaje en het westen van Frankrijk zijn zwaartepunt geleidelijk naar centraal Europa verplaatsen. Daarmee word de koude noordwestelijk hoogtestroming de pas afsneden en komt er ook een einde aan de nordstau fase en de sneeuwval. In het oosten is nog wat sneeuw of een sneeuwbui mogelijk maar de fut gaat er ook hier gaandeweg de dag steeds meer uit en in de Vorarlberg en Tirol wordt het net als al in de westelijke en zuidelijke Alpen zonnig en ook de wind zal geen thema meer zijn. De temperaturen vertonen van west naar oost weer een opwaartse trend.

Nogmaals wat sneeuw oosten Oostenrijk en Tsjechië
Maandag zien we in een krachtige westelijke hoogtestroming aan de noordflank van het Europese hoog een lagedrukgebiedje via het zuiden van Scandinavië , de Oostzee naar Wit Rusland en vervolgens west Rusland trekken. Het daarbij behorende warmtefront zal vooral Tsjechië en de oostelijke delen van Oostenrijk beïnvloeden. In de loop van maandag hier dus weer een aantrekkende wind, steeds meer bewolking en opkomende sneeuwval. De meeste sneeuw, inclusief hetgeen vandaag nog zal vallen, is weggelegd voor de hoogste toppen van de Sudeten (Reuzengebergte) in Tsjechië. Met een beetje geluk moet daar 20 tot 40cm haalbaar zijn, Oostenrijk met gunstige nordstau 10 tot 15cm. In de wat zachtere lucht zal de sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1200 meter pendelen. Elders in de Alpen rustig hogedruk weer, in de bergen volop zon en zacht,  in de dalen kans op Hochnebel of mist (inversie).


Heerlijk vers besneeuwde pistes in Pizol-Furt 1520m, na vandaag is
het echter ook in Zwitserland voorlopig met verse sneeuw gedaan

Na het wegtrekken van het warmtefront met de bewolking en de sneeuw ook in de oostelijke Alpen dinsdag opnieuw weer zonnig. Zoals de kaarten er vanmorgen bij liggen blijft het hogedrukgebied zeker nog tot in het weekend boven centraal Europa liggen, het zwaartepunt en zijn hoogte-as mogen dan wat heen en weer verschuiven, veel invloed zal dit niet op het weerbeeld hebben. In de bergen schijnt de zon elke dag volop en is het zacht. In de dalen het bekende verhaaltje van kans op Hochnebel en mist en daaronder natuurlijk een heel stuk kouder. Al met al echter een anti winterse hogedruk blokkade met een hoog op de totaal verkeerde plek. Vooral de liefhebbers van sneeuw zullen met deze constellatie alles behalve blij zijn.


Hogedruk zal zeker nog tot in het weekend het weerbeeld in west
Europa en de Alpen bepalen. ECMWF voor dinsdag 17 december
 
Sauerland, Duitse middelgebergtes
Door toedoen van laag "Xaver" is er in delen van Nordrheinwestfalen en het Sauerland en ook in de andere Duitse middelgebergtes 10 tot 20cm verse sneeuw gevallen. Door de koudere lucht kon men ook nog eens profiteren van de productie van kunstsneeuw waar onder andere in het Sauerland (Winterberg) gretig gebruik van werd gemaakt met het oog ook op enig wintersportfestijn dit weekend. Vandaag en waarschijnlijk ook morgen draait opnieuw de Poppenberg (Lift Nr.5) en ook Rauher Busch (12) werd in gebruik genomen. Voor diegenen die van sleeen houden dan kan dat via de Rodellift (Lift Nr.16)  (Herrloh). Of er eventueel nog meer liften in gebruik zullen worden genomen is afhankelijk van de omstandigheden.


Een mooi pak sneeuw gisteren in het westen van Duitsland (Kierspe,NRW)


en natuurlijk dan ook in het Sauerland winterse condities

Wintersport is dit weekend dus ook dichter bij huis zeer goed mogelijk met  vooral vandaag heerlijk winterse condities. Mede gezien de verwachtingen (het wordt zachter met dooi) een mooie kans om even van de winter en sneeuw te genieten !


Ter afsluiting nog even een blik op de ensembles van het GFS Ook hier, op een enkel lid na, unaniem vrij zachte oplossingen op 850 hPa (1500m)  met pas later wat afkoeling en neerslag signalen. Ook de ensembles van het ECMWF voor de Alpen vertonen eenzelfde beeld. Misschien dat één van die verstoorde koudere oplossingen uiteindelijk gelijk gaat krijgen en het toch anders gaat lopen dan we nu moeten geloven. Wie weet, niets zo veranderlijk als het (Alpen)weer en op een termijn van 5 tot 10 dagen zijn verrassingen zeker niet uitgesloten. Fijne zaterdag en tot morgen maar weer. ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
Geen opmerkingen: