Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 8 december 2013

Veel zon en zacht in de bergen

Het hogedrukgbied met kern boven centraal Europa versterkt zich ook in de hogere atmosfeer verder en vormt daarmee een krachtige blokkade welke gedurende een langere periode het weerbeeld zal gaan bepalen.

Winter neemt time out

 

"Goedemorgen, even voorstellen,  "Varnia" is de naam en de volgende week en zo niet langer zal ik u gaan verwennen met zon, heel veel zon en hoge temperaturen".
 
Foute ligging hogedruk blokkade
Tja, helaas voor sneeuw en koude freaks voorlopig ondanks een  zeer krachtige hoog, luisterend naar de naam "Varnia",  voorlopig  alleen maar anti-winterse toestanden in de Alpen en west Europa. Gelukkig hebben we in november al het nodige aan sneeuw gehad anders zou in aanloop naar het nieuwe  wintersportseizoen een stuk problematischer hebben uitgezien. Ik kan me overigens nog goed mijn woorden van enige tijd geleden na de november sneeuwval herinneren: "en nu maar hopen dat de winter niet meteen al zijn kruit aan het verschieten is" !


Gelukkig door de november sneeuw op de meeste hogere pistes toch prima condities

Probleem waarmee we te maken hebben is dat een hogedruk blokkade voor winterse kou op een totaal verkeerde plaats ligt. Daarnaast ligt het ook nog eens zodanig ongunstig dat storingen  geen schijn van kans maken om ook maar iets tegen het hogedruk bastion te beginnen.

Laten we ook nog eens de weerkaarten van wat hoger in de atmosfeer erbij pakken en wel  die van een hoogte van pak hem beet 9 tot 13 kilometer, het gebied waar ook de straalstroom zich ophoudt. Ook hier zien we dat "Varnia" heel goed ontwikkeld is en wordt geflankeerd door 2 (hoogte)lagedrukgebieden aan de westelijke en oostelijke zuidelijke flank. Binnen de meteorologie spreken we dan van een zogenaamde "omega" blokkade. Kijk ook eens op de onderstaande kaart hoe mooi de noordelijke tak van de jetstream met daarin opgenomen de lagedrukgebieden (frontale zone) boven de Atlantische Oceaan naar het noorden toe wordt afgebogen om vervolgens met een grote boog via het noorden van Europa te koersen en vervolgens ergens boven West Rusland en de Balkan weer naar het zuiden af te zakken.


GFS 250 hPA (circa 10km hoogte) met het verloop van de jetstream. Ook op deze
hoogte is het hoog boven Europa krachtig ontwikkeld

Goed, het hoog dus op de totaal verkeerd positie maar daarmee is nog niet alles gezegd. Een ander vervelend aspect is dat dit soort "omega" blokkades zeer hardnekkig kunnen zijn en soms weken lang stationair op min of meer dezelfde plek blijven liggen. Gisteren kreeg ik enkele ECMWF lange termijnkaarten onder de ogen en deze voorzien zelfs een aanhouden van de anti-winterse blokkade tot in de eerste week van januari (inclusief een vervroegde kerstdepressie en het gevreesde "Weihnachtstauwetter) ! Nu maar hopen dat dit scenario niet bewaarheid gaat worden en de depressie of  koudeputjes een kans zien om op termijn een bres te kunnen gaan slaan in het hogedrukbolwerk. Schrale troost bovendien; menige strenge (sneeuw)winter werd vooraf gegaan door (zeer) zacht weer in december !

Gisteren viel er aan de centrale Oostenrijkse Alpennoordkant (zwaartepunt Steiermark) nog wat sneeuw en daarmee kon het sneeuwdek nog wat  verder aangroeien. Lokaal viel sinds het inzetten van de nordstau boven de 2000 meter 30 tot 40cm aan Neuschnee. Ook vandaag kan er in de nordstau in een gebied oostelijk van de Dachstein nog wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui vallen.


Na de sneeuw mooi opklarend vanmorgen in Stuben am Arlberg (1400m, Vorarlberg)

Verder echter ook in de oostelijke Alpen steeds breder wordende opklaringen en hoe verder naar het westen en zuiden hoe meer zon. Zeer zonnig opnieuw in de westelijke Alpen en aan de Alpenzuidkant. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en -2 en op 3000 meter rond de -5 graden. Het nulgradenniveau ligt rond de 2000 meter. Kouder is het nog in de oostelijke Alpen, hier pendelt het kwik op 2000 meter tussen de -0 en -5 en op 3000 meter tussen de -5 en -10 graden. Het nulgradenniveau ligt hier tussen de 1300 en 1600 meter ook nog beduidend lager dan in het westen.

Een zwakke storing (warmtefront) behorende bij een lagedrukgebied dat de komende 48 uur via het zuiden van Scandinavië naar west Rusland koerst gaat  op maandag vooral in de oostelijke Alpen wat meer bewolking geven Ten oosten van het Kaiser gebergte (Kalkalpen) en de Zillertaler Alpen kan aan de Alpennoordkant wat lichte sneeuw of een sneeuwbui gaan vallen. In de overige gebieden blijft het droog met het grootste aandeel zon opnieuw naar het westen toe. Dinsdag nog laatste wolken en vlok sneeuw in de oostelijke Apen en verder overal weer volop zon. Het wordt nog iets zachter met ook op 2000 met temperaturen van 2 tot 6 graden in de plus. Woensdag kan de lucht binnenin het hoog verder "drogen" en "opwarmen" en krijgen we opnieuw te maken met een inversie. In de bergen dan weer zeer zacht terwijl het in de dalen en het laagland steeds verder afkoelt met stijgende kansen op Hochnebel en mist die deels zeer hardnekkig kan worden. De rest van de week en waarschijnlijk ook het weekend maar weinig verandering, wel gaan de temperaturen in de bergen weer iets naar beneden maar ook dan blijft het voor december gewoon erg zacht.


De alom gevreesde Kerst-depressie lijkt dit jaar wat vroeger te willen gaan
toeslaan. ECMWF voor maandag de 16 december

Pakken we nog even de aller laatste operationele model uitdraai van het GFS en ECMWF erbij dan zien we ook voor de langere termijn geen winterweer in het verschiet liggen. Integendeel, het zou maar heel goed kunnen dat onder invloed van een actieve IJsland depressie en een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming ook de kou uit de Alpendalen zal worden verdreven. Het wordt dan niet alleen nog een stuk zachter, we gaan ook nog eens te maken krijgen met een opkomende Südföhn.
 
Sauerland -Duitse Middelgebergtes
Gisteren hebben ze in het Sauerland en de andere Duitse Middelgebergtes toch nog even een prachtige winterdag meegepakt. Het was lekker vriezend koud en tussen de opklaringen door viel er nog een enkele sneeuwbui. Ook vandaag kan men er nog genieten van de winterse pracht alhoewel het niet meer zo winters zal aandoen. Onder invloed van het hierboven al besproken warmtefront is het vandaag "neblig" en dooit het. Af en toe kan er uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen, mogelijk dat op de hoogste toppen nog wat sneeuw valt of de regen met sneeuw vermengd is.


Dit weekend toch nog even genieten van de witte pracht in het Sauerland. Foto
ingezonden via onze APP (dank allemaal voor alle inzendingen)

De temperaturen vertonen een stijgende trend en morgen gaat het alweer richting de 7 a 10 graden in de dalen en tot 5 graden in de hoogste delen. Ook hier in het verdere verloop steeds meer hogedruk invloed en met de zon wordt het zeer zacht. Hooguit later in de week dan nog wat lichte nachtvorst door uitstraling. Helaas zullen door het aanhoudende te zachte december de sneeuwcondities verder verslechteren.

Hiermee sluiten we dit anti-winterse weerpraatje maar snel af . We zouden graag beter nieuws brengen maar helaas heeft elke winter ook van die fases dat het allemaal niet verloopt zoals we dat graag zouden zien. Al met al mogen we echter niet klagen, het is nog erg vroeg in het seizoen en tot de Kerst kan er nog heel veel veranderen. Morgen gaan we verder kijken en zoeken naar lichtpuntjes of misschien toch wel verrassende ontwikkelingen. Fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: