woensdag 18 december 2013

Kouder, sneeuw vooral voor zuidwestelijke Alpen

Een frontaal systeem nadert op woensdagnacht vanuit het zuidwesten de Alpenregio. Ten gevolge hiervan neemt de bewolking in de loop van donderdagochtend steeds verder toe, met vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval. Het wordt op vrijdag tijdelijk kouder met een nog iets dalende sneeuwgrens

Sneeuw voor Franse Alpen


Kerstverrassing in de maak?
Het zijn spannende tijden voor ons meteorologen nu juist in de aanloop naar de kerstdagen er van alles te gebeuren staat! Nog spannender is het voor de vakantiegangers onder ons, die juist rond de kerstdagen een wintersportvakantie naar de sneeuw hebben geboekt. Iedereen wil natuurlijk graag weten hoe het er op zijn of haar bestemming uit zal gaan zien, en wat men de komende dagen zoal verwachten kan. Bij het zien van de prognoses voor rond de kerst rolde ik net zojuist bijna van mijn stoel, maar dan in positieve zin en kom daar later in het weerbericht nog uitgebreid op terug!


Fraaie avondopname van Wanglspitz am Tuxertal!
 
Donderdag vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval
Het hogedrukgebied dat ons de laatste week zoveel zonneschijn heeft gebracht, trekt zich langzaam iets verder oostwaarts terug naar de Zwarte Zee. Tegelijkertijd trekt een actieve oceaandepressie via het westen van Ierland noordoostwaarts in de richting van de oostkust van IJsland. Het hierbij behorende frontale systeem nadert in de nacht van woensdagnacht dan uiteindelijk het zuidwestelijke Alpengebied. Het lijkt erop dat het "warmtefront" door het altijd sneller trekkende koufront zal worden ingehaald, en we dus in de meteorologie van een occlusiefront spreken, maar dit even terzijde en voor de liefhebbers onder ons!


Het lang verwachte occlusiefront bereikt dan eindelijk de Alpen!

Ik heb net de meest aktuele neerslagclusters er nog even bijgepakt en daaarin zien we geen spectaculaire verschuivingen optreden. De verwachting van gisteren staat als een "huis" met vanaf donderdagochtend vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval. De sneeuw concentreert zich vooral op de Franse Alpen, en dan met name op de centrale en het zuidelijker gelegen les Alpes Maritimes. Lijstaanvoerders zijn Auron, Le Sauze en Isola 2000 met verwachte sneeuwhoeveelheden tot over een 1 meter! Iets noordelijker doen in de Italiaanse en Zwitserse grensstreek Courmayeur en Gstaad ook goed mee, met mogelijkheden tot ruim 50 cm. Meer naar het oosten wordt de activiteit nog steeds aanmerkelijk minder, waarbij het vooral wat losse sneeuwbuien zijn die hier zullen gaan vallen. Vooral ten oosten van het Oostenrijkse Vorarlberg zijn de sneeuwsignalen vooralsnog vrij licht. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1100 en 1300 meter maar zal op vrijdag tijdelijk gaan dalen naar ongeveer 800 meter, en op sommige lokaties door neerslagafkoeling wellicht nog iets lager.


Gondel van de Bettmerhorn op de Bettmeralp via de @app
 
Rust keert terug tijdens weekend
Zaterdag zien we door luchtdrukstijgingen, waarbij het Azorenhoog via het midden van Europa verbinding zoekt met het hogedrukfiliaal boven de Balkan, het Alpenweer wederom stabiliseren. Wolkenvelden zullen afgewisseld worden door wat zonnige momenten en langs de Alpennoordzijde kunnen lokaal nog enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen. Het nulgradenniveau loopt vanuit het westen weer wat op naar hoogtes van tussen de 1500 en 1800m gemiddeld.
 
Weerbeeld lange termijn met voorzichtige prognose richting de kerst
Wat verder in de prognoses kijkend valt het vooral op dat de polaire straalstroom langzamerhand iets meer zuidwaarts begint uit te zakken. Rondom deze zogenaamde windtunnel op grote hoogte speelt zich het 'actieve' weer af, waarbij de koudere polaire luchtmassa's iets meer zuidelijk lijken te gaan uitstromen. Aanvankelijk blijft de luchtdruk in centraal Europa nog vrij hoog, maar rond de kerstdagen zien we toch zeer interessante prognoses voor de Alpen uit de weercomputers rollen. Het ECMWF model laat rond de kerst een afsplitsend laag ontstaan net ten zuiden van de Alpen. Volgens dit 'droomscenario' nemen de sneeuwkansen juist op de feestdagen aanzienlijk toe, met vooral voor de zuidelijke Alpen kans op sterke stuwings-verschijnselen. Nu maar hopen dat deze prognoses in de kaarten blijven staan, want we spreken hier natuurlijk wel over een verwachtingsbeeld van over ruim plus zeven dagen en verder!


Gaat dit werkelijkheid worden rond de kerst?

Tot zover het weerbericht voor vandaag, en gaat Johann morgen voor U kijken wat we nog meer kunnen gaan verwachten de komende dagen!
Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: