dinsdag 17 december 2013

Donderdag vanuit het westen opkomende sneeuwval

Persistente hogedruk invloed zorgt onverminderd voor zonnige en vrij milde condities in de Alpenlanden. Op donderdag weet dan eindelijk een Atlantische storing tot het Alpengebied door te gaan dringen en zal voor wat sneeuwval gaan zorgen. De meer oostelijk gelegen gebieden lijken helaas buiten de boot te gaan vallen.


Nog even doorbijten

 

Wat worden we met zijn allen op de proef gesteld de laatste week! Terwijl er op de meest exotische plaatsen om ons heen sneeuw is gevallen, was het in de Alpenregio zon, zon en nog eens zon wat de klok sloeg. Ook in delen van de Verenigde Staten en Canada wintert het al een week keihard door, al lopen de temperaturen vanuit het westen op de doorkomst van een warmtefront hier op dit moment aanzienlijk op. Gingen de thermometers een aantal dagen geleden nog genadeloos onderuit in de staat Montana, met minima van ruim onder de -40 gr Celsius, zien we sinds gisteren het kwik weer omhoog schieten tot iets boven het vriespunt. Hoe extreem wil je het hebben met een temperatuurs-verschil van bijna 50 graden in enkele dagen tijd! Deze extremen zijn natuurlijk niet voor de Alpen weggelegd, maar ook hier gaat dan eindelijk vanaf woensdag het een en ander veranderen.


St Gallenkirch in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg via de sneeuwhoogte@App
 
Atlantische storing met sneeuw op komst
Over het weerbeeld van vandaag hoef ik U natuurlijk niet al teveel gaan vertellen. Weer een herhaling van eindeloze zetten, waarbij onder de regie van het inmiddels "vervelende" Europese hogedrukgebied de zon wederom de boventoon voert. Belangrijker is wat er vanaf woensdag staat te gebeuren. Op de weerkaart zien we een complex lagedrukgebied in de wateren ten zuiden van IJsland gepositioneerd. Een zich hieruit afsplitsende kern trekt op woensdag ten westen van Ierland in de richting van het noorden van Schotland. Ten gevolge hiervan gaat de hoge en later ook middelbare bewolking vanuit het westen steeds verder toenemen, waardoor de zon het dus steeds moeilijker zal gaan krijgen. In de oostelijke Alpen kan het aanvankelijk onder hogedrukinvloed nog vrij zonnig zijn.


Piste preparatie in het Franse Orcières-Merlette via Johann. Sneeuw is welkom!
 
Sneeuw concentreert zich vooral op Franse Alpen
We hebben er lang op moeten wachten, maar uiteindelijk weet dan op donderdagochtend een Atlantische storing tot het westelijke Alpenruim door te gaan dringen. Hierdoor opkomende sneeuwval voor de westelijke delen van de Zwitserse en Franse Alpen, met een sneeuwvalgrens die aanvankelijk nog tussen de ongeveer 800 en 1100 meter schommelt. Meer naar het oosten zien we de sneeuwsignalen in de diverse neerslagclusters toch wat gaan verdwijnen. De relatief hoge luchtdruk in deze omgeving frustreert de sneeuwvorming enigszins. De dalende bewegingen van de luchtkolom die we bij hogedrukgebieden terug vinden (subsidentie), werkt remmend op de neerslagproduktie. Lucht die daalt warmt op en kan dus meer waterdamp bevatten. Lucht die opstijgt (bij een lagedrukgebied), koelt af, condenseert en laat vervolgens zijn vocht los. Zo simpel is het nu eenmaal, maar betekent in dit specifieke geval dat de sneeuw waarschijnlijk niet veel verder dan het oosten van Tirol zal gaan vallen. Net nog even de laatste neerslagcijfers bekeken en daarin zien we mooie hoeveelheden voor de centrale en vooral ook zuidelijke Franse Alpen. In Isola 2000 in Les Alpes Maritimes wordt bijvoorbeeld ongeveer 1 meter sneeuw berekent. Deze cijfers worden wel constant her berekent, maar dit signaal voor deze omgeving zien we al enkele dagen in de verwachtingen terug en lijkt dus erg aannemelijk.


Sneeuwverwachtingsprognose voor de komende dagen
 
Verwachting langere termijn
De algehele luchtcirculatie duidt richting de kerstdagen toch op toenemende depressie activiteiten boven de mid Atlantische Oceaan. De polaire jet gaat duidelijk wat  meer zuidwaarts uitzakken, waardoor op termijn de koudere en tevens ook sneeuwrijke en onstabiele bovenlucht wat meer vat gaat krijgen op het Alpengebied. Of deze koudere lucht rond de kerstdagen de Alpenlanden zal kunnen gaan bereiken, is maar nog de vraag. Volgens de laatste clusters lijkt dit pas na de kerst te gaan gebeuren. Even afwachten dus nog, en kom daar morgen uiteraard nog verder uitgebreid op terug!

Mooie condities in het Kleinwalsertal via @HansterBraak

Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: