maandag 16 december 2013

Veranderingen in de maak

Het hogedrukgebied dat zich van zuidwest Europa tot over de Alpen uitstrekt verplaatst zijn zwaartepunt naar het oosten van Europa blijft echter voor de Alpen vooreerst nog weer bepalend. In de bergen onveranderd zonnig en zacht, in de dalen de koudere en vochtigere lucht.

Nog even genieten van Varnia


Achter het koufrontje dat eergisteren de Alpen overtrok steeg de luchtdruk weer snel. Binnen het hoog kon daardoor de lucht weer opwarmen (dalende luchtbewegingen). In de lagere luchtlagen kon zich de koudere en ook vochtiger lucht handhaven met als resultaat dus weer die onvermijdelijke mist. Gisteren dus weer de "omgekeerd wereld" met de hoogste temperaturen in de bergen en de laagste temperaturen vlak aan de grond. Overigens is de laag met koude lucht maar erg dun. Dit was vanmorgen bijvoorbeeld mooi af te lezen aan de temperatuur in het weerstation op de 250 meter hoge Chrischona-Turm (TV zendmast, in de buurt van het Zwitserse Basel, 492m) alwaar het kwik maar liefst 14 graden aanwijst. Tegelijkertijd vriest het in het nabijgelegen Roggenburg (500m) -1 graad.


Nog tot en met woensdag het spelletje van zon in de bergen en Hochnebel (mist) in de dalen
en het laagland (Zell am See, Kaprun)

Nog tot en met woensdag zal de hogedrukinvloed met inversie het weerbeeld in de Alpen bepalen. Donderdag zal een koufront dan in ieder geval een voorlopig einde maken aan de hegemonie van het hogedruk bolwerk boven grote delen van Europa. Hoe dit allemaal in detail zal gaan verlopen is nog steeds niet zeker. Dat de storing met sneeuw donderdag en vrijdag over de Alpen zal trekken wordt door alle modellen gesimuleerd. Ook een volgende storing die zondag volgt wordt unaniem door de modellen opgepakt. Het probleem waarmee we echter nog steeds te maken hebben is in hoeverre de hogedruk weerstand zal bieden en de neerslag de kop in zal drukken.
 
Sneeuw weer wat terug gerekend
Gisteren werden geconfronteerd met heel mooie sneeuw opties en vooral de avonduitdraai was heel positief met betrekking tot de neerslag (sneeuw). Vanmorgen toch weer een domper op het geheel met duidelijk  minder "bonte" sneeuwkaarten. Ook de operationele uitdraai van het GFS en het ECMWF doen vanmorgen weer een stap terug, dit geldt met name voor de neerslag vanaf zondag, dus de tweede neerslagfase. Helaas geven ook de andere ensemble oplossingen (nog) geen duidelijkheid over hoe het allemaal zal gaan evolueren. Vrij zeker is wel dat de atmosfeer vanaf donderdag uit een ander vaatje zal gaan tappen wanneer de hoogtewinden de west tot zuidwest hoek gaan opzoeken.


Tot en met woensdag kunnen we nog profiteren van het mooie weer, Genieten van
de lunch in Ischgl (ingezonden via de APP)

Goed nieuws dus voor de westelijke en zuidelijke Alpen, minder goed nieuws echter voor de oostelijke delen. Sowieso moeten die het al niet zo vanuit deze hoek hebben, vervelende bijkomstigheid is ook nog eens dat de de hogedruk juist daar het sterkst zal blijven en er veel minder tot geen neerslag wordt berekend. Dit geldt met name voor de gebieden ten oosten van een lijn het Salzburg en Karinthiƫ.

Zoals gezegd ook vandaag weer de meeste sneeuw voor de westelijke en zuidelijke Alpen. Algemeen gaat hier in de periode van donderdag tot zaterdag uitgaande van de ochtend uitdraai tussen de 10 en 30cm aan sneeuw vallen, mogelijk bij gunstige Stau effecten ook nog wat meer. Bij het inzetten van de neerslag zal de sneeuwvalgrens nog rond de 1200 a 1600 meter zitten, met het instromen van de koudere lucht dan geleidelijk dalend tot 1000 a 600 meter. Inner alpin waarschijnlijk belangrijk lagere sneeuwvalgrens. Vrijdag zal zich de bewolking met (lichte)neerslag dan ook tot over het westen van Oostenrijk uitbreiden.


Neerslag (sneeuw) verdeling komende 5 dagen volgens het WRF model, helaas weer
wat minder bont dan gisteravond

Vanaf zaterdag dan achter het wegtrekkende koufront weer stijgende luchtdruk, het wordt overal van west naar oost weer droog en de zon komt weer tevoorschijn. Tegelijkertijd kan in de bergen de temperatuur weer wat gaan oplopen en in de dalen en het laagland weer die onvermijdelijke Hochnebel en mist.

Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag volgt weer een nieuwe band met bewolking en neerslag. Deze behoren bij het koufront van een depressie in de buurt van IJsland. Gisteren was dit front met neerslag (sneeuw) nog prominent op de kaarten te herkennen, vandaag lijkt het te verpieteren op de zone van hogedruk. Niet verwonderlijk dus ook dat de neerslag door de modellen behoorlijk is terug geschroefd.


Er mag dan niet zoveel sneeuw gaan vallen in Oostenrijk, deels kunnen ze er nog teren op
mooie sneeuw die er al ligt. (Kleinwalsertal, 1300m) Foto via twitter @hans ter Braak

In het verdere verloop van de kerstweek houden we de invloed van verhoogde depressie activiteit boven de Atlantische Oceaan.  De operationele uitdraai van het GFS komt met een zeer zachte oplossing op de proppen die echter niet door de rest van de ensemble leden wordt ondersteund. Het ECMWF simuleert een heuse kerst depressie met randstoringen die in de tweede helft van de week de Alpen gaan aandoen. Met een zuidelijker verlopende straalstroom ook dan toch weer mooie sneeuwopties. Maar goed, we hebben vandaag weer eens mooi kunnen vaststellen hoe veranderlijk het weer en de weermodellen ook op de kortere termijn kunnen zijn, dus maar even niet te ver op de feiten voorlopen.

Tot zover voor vandaag, eventueel vanavond dan nog een update aan de hand van de avond modellen. Morgen is in ieder geval  Michael weer present en dan hopelijk weer met positieve ontwikkelingen. Ciao vanuit Rosswald -Oberwallis
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: