vrijdag 27 december 2013

Tijdelijk opklarend na indrukwekkende sudstau

Het venijnige lagedrukgebied dat voor lokaal extreme sneeuwval heeft gezorgd trekt langzaam opvullend en in betekenis afnemend zuidoostwaarts weg. Een rug van hoge luchtdruk zorgt vandaag voor enige stabilisatie, maar morgen nadert een nieuw frontaal systeem de Alpen en wordt er wederom wat sneeuw verwacht

Einde imposante sudstauWaarschuwingen
Vandaag in de westelijke en zuidelijke Alpen algemene gladheid door sneeuwval en bevriezing. Houd op de lokale wegen en passen rekening met het afkondigen van een "Kettenobligatorium" (sneeuwkettingen verplicht)!

In het gehele Alpengebied toenemend lawinegevaar, en dan met name voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen! Houd de lokale berichtgeving goed in de gaten!

Tweede kerstdag 2013 is een dag die we voorlopig niet snel zullen gaan vergeten! De aanhoudend zware sneeuwval die vooral op de zuidelijke stau-hellingen was gericht heeft lokaal voor enorm veel problemen gezorgd. En terwijl het aan de Alpenzuidkant als een dolle tekeer ging met de sneeuw, smeekten de wintersporters een tiental kilometers noordelijker ook om een lading verse sneeuw. Ze konden de sneeuw bijna zien en ruiken, maar hun geduld werd eindeloos lang op de proef gesteld.


"Sneeuwopbrengst" laatste 72 uur

Imposante sneeuwhoeveelheden
Op het hierboven geplaatste kaartje kunnen we goed zien waar de meeste sneeuw de laatste 3 dagen gevallen is. Het zuidoosten van Wallis, het kanton Tessin en de Graubunden zijn duidelijk volop in de "sneeuwprijzen"gevallen! Ook delen van de Franse en Italiaanse Alpen en vooral ook de Dolomieten hebben flink wat sneeuw voor hun kiezen gehad. Gemiddeld kunnen we stellen dat er tussen de 40 en 70 cm opgemeten is met lokale uitschieters richting de 1 tot 1.5 meter en op een enkele gunstig gelegen plaats misschien nog wel wat meer!


Volledig ingesneeuwd Rosswald in het Zwitserse Wallis via @Johann

Tijdelijk rustiger
Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk was voor de sneeuwval van de afgelopen 24 uur ligt inmiddels boven het zuiden van Italië, en trekt verder opvullend en in betekenis afnemend zuidoostwaarts weg. In het zuidoosten van Karinthië zien we op dit moment nog enkele heel lichte sneeuwecho's op de radar, maar veel stelt het allemaal niet meer voor. Deze hoek van het Alpengebied heeft vandaag nog last van wat "rest" bewolking, maar verder profiteert het aandachtsgebied van een rug van hoge luchtdruk die voor mooi open en vriendelijke wintersportcondities zorgt. Het is niet erg koud vandaag met een nulgradenniveau dat in de westelijke Alpen rond de 2000 m komt te liggen en in de oostelijke Alpen zelfs nog wat hoger terug te vinden is.

Nieuw koufront nadert westelijke Alpen
Voor het Alpenweer van zaterdag moeten wij onze blik weer westwaarts richting de Atlantische Oceaan gaan richten. Een actieve depressie trekt via de Hebriden richting Scandinavië en het bijbehorende koufront nadert in de loop van de dag het westelijke Alpenruim. Aan de voorzijde van dit koufront kan de zuidwestelijke wind tijdelijk weer in kracht gaan toenemen en kunnen er aan de Alpennoordzijde weer wat föhverschijnselen gaan ontstaan.


Koufront met sneeuw nadert vanuit het westen de Alpen. @UkMetoffice

Opkomende sneeuwval
Op de nadering van het koufront verwacht ik in het begin van de middag van het westen uit opkomende sneeuwval, waarbij de sneeuwvalgrens aanvankelijk rond de 1600 meter schommelt. Later op de dag kan deze als we weer wat dieper in de koudere polaire lucht zijn terecht gekomen gaan dalen naar hoogtes van tussen de 1000 en 800 meter. In de oostelijke Alpen is het op zaterdag aanvankelijk nog wat zonniger, maar ook hier gaat de bewolking vanuit het zuidwesten op de nadering van het frontensysteem snel verder toenemen. In het gehele Alpengebied kan er het komend weekend gemiddeld zo tussen de 15 en 30 cm aan sneeuw gaan bijvallen, met positieve uitschieters richting de 40 centimeter.


Heerlijke beelden vanuit het Zwitserse Juf in de Graubunden (2133m)


Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn blijven de vooruitzichten uitermate wisselvallig in het Alpengebied. lagedrukgebieden blijven actief in de IJsland-Schotland-Scandinavië regio terwijl hogedrukgebieden de dienst uit maken nabij de Azoren en het zeegebied ten westen van Portugal. Als gevolg hiervan is het de komende periode een komen en gaan van Atlantische storingen die in een vrij westelijk georiënteerd stromingspatroon van tijd tot tijd voor de nodige sneeuwval kunnen gaan zorgen. Blokkerende hogedrukgebieden die de atmosfeer weer volledig op slot gaan gooien zie ik volgens de laatste prognoses niet zo snel ontstaan.

Tot zover het Alpenweerbericht voor vandaag, en voor degene die al op "lokatie" zijn: have fun!
Met vriendelijke groet,Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: