donderdag 26 december 2013

Aanhoudende sneeuwval zuidelijke Alpen

Een lagedrukgebied trekt langzaam ten zuiden van de Alpen oostwaarts richting het noorden van de Adriatische Zee. Bijbehorende vochtige en van oorsprong maritieme luchtmassa's zorgen vooral aan de Alpenzuidzijde voor geforceerde dynamische sneeuwval. Het wordt vanuit het westen langzaam iets kouder

Zuidelijke Alpen sneeuwen onder

 
Waarschuwingen
Vandaag in de westelijke en zuidelijke Alpen gladheid door sneeuwval en bevriezing,  waarbij de sneeuwval zich geleidelijk verder naar het oosten toe zal gaan uitbreiden. Langs de gehele Alpenzuidkant, en het inner-alpine Oberwallis (Goms) deels tot in de dalen verkeersoverlast door (zware) sneeuwval. Houd op de lokale wegen en passen rekening met het afkondigen van een "Kettenobligatorium" (sneeuwkettingen verplicht)!
In het gehele Alpengebied zal vanaf vandaag het lawinegevaar markant gaan toenemen, dit geldt in het bijzonder voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen! Houd de lokale berichtgeving goed in de gaten!
 
Kerstthriller pur sang
Het Alpenweer van kerstmis 2013 is nu al legendarisch! Vele landgenoten maken zich terecht ernstige zorgen of het nog goed gaat komen met hun welverdiende wintersportvakantie. Op sommige plaatsen heerst een sneeuwrijke jubelstemming terwijl op andere locaties een (natte) grafstemming heerst. Zeer begrijpelijk allemaal, maar voor Johann en mij des te complexer. Op de weerkaarten zien we vandaag een vrij vlak lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen langzaam verder richting het noorden van de Adriatische Zee koersen. De bijbehorende vochtige en van oorsprong maritieme luchtsoort veroorzaakt vandaag vooral tegen de zuidelijke georiënteerde stauhellingen voor aanhoudende sneeuwval.


Radarbeeld 08.00 uur, met mooie sneeuwecho's voor westelijke en zuidelijke Alpen
 
Toenemend lawinegevaar
Vanwege de aanhoudende sneeuwval tegen de zuidelijk georiënteerde stauhellingen neemt ook het lawingevaar zienderogen toe. Hierdoor zijn waarschuwingen (code 4 'hoog') afgegeven voor delen van de Franse Alpen, en met name voor het Zwitserse Tessin, Graubunden en het Italiaanse Süd Tirol. Houdt U aub de lokale berichtgeving goed in de gaten. Off piste skiën en boarden lijkt mij in deze gebieden op dit moment bijzonder risicovol!

Code 4 voor het Zwitserse Tessin en Graubunden!

Ook voor het Italiaanse Süd Tirol code 4 met verhoogde kans op lawines!
 
Lokaal zeer grote verschillen
Dat de weersituatie op dit moment zeer complex is hoef ik U natuurlijk niet meer gaan te vertellen. Op dit moment trekt het sneeuw veroorzakende lagedrukgebied langzaam ten zuiden van de Alpen verder oostwaarts richting het noorden van de Adriatische Zee. Het bijbehorende koufront ligt vandaag dwars over de Alpen gepositioneerd en trekt langzaam verder oostwaarts, waardoor de temperaturen vanuit het westen langzaam verder zullen gaan dalen. De sneeuwvalgrens daalt vandaag in de westelijke Alpen naar ongeveer 700 à 400 meter en in het westen van Oostenrijk naar 1000 à 700 meter. Het kan tot in de namiddag gaan duren voordat ook de omgeving ten zuidoosten van Salzburg en de Steiermark in de koude lucht terecht gaan komen.


Bettmeralp in het Zwitserse Wallis  volledig ondergesneeuwd!
 
Complexe situatie
De laatste neerslagclusters laten geen al te grote verschuivingen meer zien, al zijn op sommige plaatsen de hoeveelheden toch iets naar beneden toe bijgesteld. Probleemkindje blijft helaas Oostenrijk, waarbij vooral het Salzburgerland en de Steiermark nauwelijks sneeuw mogen gaan verwachten. Ook in de provincie Tirol blijft het vrij karig gesteld met prognoses van tussen 15 en 25 cm neuschnee, zeker als je het vergelijkt met het sneeuwgeweld ten zuiden van de Alpenhoofdkam! Zeer grote verschillen dus tussen west en oost, waarbij er nog een onzekere factor nog niet is benoemd: Gegenstromlage. Aan de voorzijde van het sneeuwlaag bevindt zich de wat zachtere en vochtige lucht, en deze zou later door zogenaamde opglijdingsprocessen in een cyclonaal stromingspatroon (tegen de wijzers van de klok in) over de koudere en zwaardere lucht nog voor extra sneeuwimpulsen kunnen gaan zorgen. Aan de andere kant kunnen eventuele luchtdrukstijgingen dit laatste scenario weer de das om gaan doen. Veel onzekerheden dus nog, waarin het voor ons meteorologen gewoon een kwestie van gezond nowcasten is!


Surface prognose 12.00 uur. Bron UkMetoffice
 
Verdere vooruitzichten
Vrijdag zorgt een rug van hoge luchtdruk vanuit het westen voor sterk verbeterende condities, waarbij de zon weer tevoorschijn komt. De oostelijke Alpen blijven nog wat langer onder invloed van het eerder genoemde lagedrukgebied, waardoor hier aanvankelijk nog wat meer bewolking aanwezig is. Zaterdag gaat de zuidwestelijke wind op nadering van een volgende Atlantische storing weer flink toenemen met aan de Alpennoordzijde weer de bekende föhnverschijnselen. De temperaturen liggen tijdelijk weer op een wat hoger niveau, met een nulgradenniveau dat stijgt naar ongeveer 2000 meter. Later op de dag op nadering van een warmtefront dan weer vanuit het westen opkomende neerslag, waarbij de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog boven de 1500 ligt. Op zaterdagavond stroomt dan vanuit het westen weer koudere lucht het aandachtsgebied binnen, en kan de sneeuwvalgrens weer flink gaan zakken. Het is de komende dagen bijna niet bij te houden hoe snel de verschillende luchtsoorten het Alpenruim gaan binnenstromen, en heeft alles te maken met de verhoogde depressie activiteit boven de Atlantische Oceaan. Dit wisselvallige weerbeeld lijkt voorlopig aan te zullen gaan houden, waardoor de sneeuwcondities in de geplaagde oostelijke Apen uiteindelijk ook alleen maar zullen gaan verbeteren.


Zware sneeuwval in Bivio - Graubunden (1800m)
 
Tot zover het weerbericht voor vandaag. Nog een fijne 2e kerstdag en tot morgen.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

11h00 In de loop van de dag foto's van de zware sneeuwval in Oberwallis !
 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: