woensdag 25 december 2013

Na de Föhn komt de sneeuw


Aan de voorzijde van een naderend koufront hebben de Alpen te maken met een stormachtige föhn. Vandaag in de westelijke en donderdag in de oostelijke Alpen geleidelijk föheinde en opkomende neerslag, in de bergen sneeuw. Na een tijdelijke weersverbetering met opnieuw Südföhn bereikt een volgend koufront zaterdag de westelijke Alpen.

Sneeuwfront verovert Alpen


Waarschuwingen
Vandaag in de westelijke Alpen gladheid door sneeuwval en bevriezing, de sneeuwval zal zich geleidelijk verder naar het oosten toe uitbreiden. Langs de gehele Alpenzuidkant, en het inner-alpine Oberwallis (Goms) deels tot in de dalen verkeersoverlast door (zware) sneeuwval. Houd op de lokale wegen en passen rekening met het afkondigen van een  "Kettenobligatorium" (sneeuwkettingen verplicht) !

In het gehele Alpengebied zal vanaf vandaag het lawinegevaar markant gaan toenemen, dit geldt in het bijzonder voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen! Houd de lokale berichtgeving in de gaten !


Aktuele radarbeeld met inzettende en intensiverende de Südstau, ook van westen uit
opkomende neerslag na föhneinde en opkomend koufront (bron WetterOnline)

Algemene situatie: Vandaag en morgen van west naar oost föhneinde en van het zuiden en westen uit opkomende en geleidelijk verder intensiverende neerslag. sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen tussen de 1500 en 1000 meter, donderdag tot onder de 1000 meter dalend. In de oostelijke Alpen vandaag nog föhn(storm) en eerste neerslag in de Tiroler en Salzburgen Alpen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Ost Tirol en Karinthië). sneeuwvalgrens in de oostelijke Alpen vandaag meest nog boven de 1500 a 1300 meter en hier en daar tijdelijk ook nog wat hoger.  Morgen ook in de oostelijke Alpen van west naar oost föhneinde en verder uitbreidende en intensiverende neerslag. sneeuwvalgrens dalend tot 1200 a 700 meter, lokaal in de zuidoostelijke delen ook nog hoger, laagste waardes voor het westen.


De kansen dat er in de Alpen weer lekker "gepoederd" kan worden nemen de komende
dagen sterk toe. Met de dump echter ook toenemend lawinegevaar !

Dump zuidelijke Alpen
Wie de komende dagen wil genieten van een enorme dump sneeuw kan ik adviseren zo snel als mogelijk af te reizen naar het Zwitserse Graubünden of het Italiaanse Süd Tirol. Mocht u geen keus kunnen maken dan heeft u ook nog de keus voor andere gebieden aan de Alpenzuidkant die een heuse (mega)dump aan verse poeder om de oren gaan krijgen. Wacht vooral ook niet te lang met afreizen want de kans is groot dat u vanaf morgen de passages via de diverse Alpenpassen naar het zuiden niet meer kunt nemen door de hevige sneeuwval die sinds afgelopen nacht heeft ingezet. Mocht het toch nog lukken de "oversteek te maken" dan is de kans groot dat u ergens nog voor uw eindbestemming vast komt te zitten of nog slechts met veel moeite uw eindbestemming zult halen. Een goede winteruitrusting is een must en hou de sneeuwkettingen en schep maar "stand-by" want het wordt er heftig. Houd vooral ook goed de lokale weerberichten en verkeersinformatie in de gaten !


De meeste sneeuw wordt verwacht in het Zwitserse Graubünden en Süd Tirol
De zon bewaren we voor het weekend
. (Vals, archieffoto)

Zaterdag volgend koufront met sneeuw
Vanaf vrijdag kunnen we even op adem komen en ons bevrijden van alle "sneeuw ongemakken" . Een prima dag om eens lekker van al die witte pracht en met een beetje geluk, ook van de zon te gaan genieten. Vooral doen want vanaf zaterdag volgt vanuit het westen  alweer een nieuwe bubs van het witte goedje en opnieuw kan er, met voorkeur voor de westelijke en zuidelijk Alpen, een beste lading sneeuw gaan vallen. Voor al diegenen die dan nog steeds niet genoeg hebben van het witte spul een troost, woensdag gaan we gewoon weer op herhaling en ook op de langere termijn lijkt stabiel hogedruk weer er niet in te zitten. Het lijkt wel of de atmosfeer wat goed te maken heeft na het wekenlange regime van inversie hoog "Varnia" en de schade de komende dagen eens even dubbel en dwars gaat inhalen.


Neerslag (sneeuuw) verwachting voor de komende 5 dagen adhv het door ons
gebruikte WRF model

Sneeuwval -sneeuwvalgrens
Gezien de complex situatie wil ik toch nog even aandacht schenken aan de sneeuw en sneeuwvalgrens. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we het koufront vandaag nog over Frankrijk liggen. Aan de westzijde daarvan de koudere lucht, aan de oostzijde daarvan de zachtere lucht. Het koufront trekt weliswaar verder naar het oosten maar voordat de koudere lucht ons zal bereiken duurt het zeker nog tot in de nacht op donderdag dan wel donderdag overdag voor het westen van Oostenrijk en donderdag avond voor ook de oostelijkste deelstaten.


Positie koufront vanmiddag 12h00, links daarvan de koudere lucht, rechts daarvan de zachtere

Dat betekent dat de sneeuwvalgrens voorlopig nog meest tussen de 1500 en 1000 meter zal pendelen, in de oostelijke Alpen tijdelijk zelfs ook nog wat hoger. In de gebieden met aanhoudende en intensieve neerslag kan de sneeuwvalgrens door zogenaamde neerslag afkoeling tot in de dalen zakken en mogelijk zelfs tot in het aangrenzende "laagland". Dit geldt in het bijzondere voor de gebieden aan de Alpenzuidkant waar de Südstau vol zijn werk kan doen. Verder kunnen de lokale verschillen op korte afstand ook zeer groot zijn, dit geldt zowel voor de neerslag als ook voor de sneeuwvalgrens. Binnen dit Alpenweerbericht is het helaas niet te doen dan wel onmogelijk om dit voor de diverse skigebieden "in kaart te brengen".


GFS T850 hPa voor donderdagavond. Uiteindelijk heeft de koudere lucht (groen, temp
op 1500m hoogte, het gehele Alpengebied veroverd.

We zullen het voorlopig dus even hiermee moeten doen en de komende 48 uur "geduldig" afwachten op hetgeen gaat komen. Afhankelijk van de situatie zullen we binnen de reactie de boel updaten geholpen door de reacties en updates van onze volgers vanaf locatie. Oostenrijk nog even geduld tot morgen, de rest alvast veel (komend) sneeuw plezier.

Tenslotte nog even snel een blik op de GFS ensembles. Mooi te zien de 2 neerslagpieken en het nog grillige temperatuur verloop op 1500 meter de eerste dagen. Op termijn zien we toch een trend naar algemeen wat kouder weer waarbij ook de neerslagsignalen nog steeds aanwezig blijven. De extreme föhn fases met hoge temperaturen lijken voorbij en langzaam krijgen we te maken met een wat meer winters weerbeeld met een sneeuwval grens die niet meer boven de 1000 a 800 meter zal gaan uitkomen.Inmiddels is hier in Oberwallis (Rosswald) na föhneinde sinds vanmorgen vroeg wat harder gaan sneeuwen en is alles alweer bedekt met een eerste laag verse sneeuw ! Allemaal een fijne en gezellig eerste kerstdag toegewenst met of zonder sneeuw, ciao.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: