zaterdag 28 december 2013

Voorlopig geen einde wisselvalligheid


Een tussenhoog verliest zijn greep op het Alpenweer. Aan de voorzijde van een depressie bij Schotland draait de stroming weer naar het zuidwesten en neemt in kracht toe. In de Alpen tijdelijk opnieuw opkomende föhn voordat een koufront voor nieuwe neerslag zal gaan zorgen

Van westen uit sneeuwWat een prachtige dag gisteren in de Alpen en wat een mooie foto's van de verse sneeuw in combinatie met de staalblauwe luchten. Deze mooie dag hadden we te danken aan een tussenhoog dat achter de wegtrekkende storing volgde en ons van west naar oost het mooie weer bezorgde. Laten we voor we verder gaan met het Alpenweer nog even kort een bilans opmaken van de neerslag en sneeuw die in de Alpen viel tijdens de kerstdagen:  Vooral in de zuidelijke Alpen, de zuidelijke Walliser Alpen, Simplonggebied en het Oberwallis viel tussen de 90 en 200 mm en lokaal in Tessin tot 230mm. Nog heftiger ging het er wat zuidelijker aan toe. Zo viel er rond het Lago Maggiore maar liefst tot 320mm. Omgezet in vaste vorm kwam dat neer op sneeuwhoeveelheden die lokaal opliepen tussen de 100 tot 200cm in de bergen boven de 1200 a 1400m.


Winter wonderland Tessiner Alpen gisterenmiddag omgeving San Bernadino
(evenals foto frontpage)
 
Oostelijke Alpennoordkant grote verliezer
Toch was het niet overal jubel stemming. Vooral de noordkant van de oostelijke Alpen en met name Salzburg hebben met de afgelopen extreme föhnfase erg te lijden gehad van de hoge temperaturen. Daarnaast lag er toch al niet al te veel sneeuw en viel er door de hoge temperaturen ook nog eens regen in plaats van sneeuw. Ander probleem wat met name de kleinere ski-gebieden hadden is dat er in de nog koudere periode niet optimaal gebruik gemaakt kon worden van de kunstsneeuw productie  en daardoor de "buffer" hier ook al niet al te groot was om een langere periode van zacht en vochtig weer te doorstaan. Dit had weer alles te maken het feit dat de veelal kleinere "Speicherseeen" (kunstmatige meertjes waarvan het water in de winter gebruikt wordt om de "besneeuwen") te weinig water bevatten en nu bijna leeg zijn


föhn en hoge temperaturen op de 26 december hebben de toch al schaarse sneeuw
in het Salzburgerland behoorlijk toegetakeld. Helaas is ook dit de realiteit.

Deze combinaties waren funest voor met name de lager gelegen gebieden en binnen kortste keren was het na de föhn en regen meer groen dan wit wat de klok sloeg. Het beetje sneeuw dat later in de koudere lucht nog viel heeft hier en daar nog wel iets goed gemaakt maar al met al is een verse voorraad sneeuw daar van harte welkom. Welnu, er is hoop. De komende dagen staat er meer sneeuw op het weer-menu en de temperaturen vertonen langzaam een wat dalende trend. Daarbij moeten we eerlijkheidshalve ook opmerken dat opnieuw de westelijke Alpen het meeste van de Atlantische storingen zullen gaan profiteren. Mogelijk dat later de stroming wat meer naar west gaat draaien en ook het Salzburg en omgeving kunnen gaan profiteren van een westelijke Stau met meer sneeuw.


In schril contrast: Kaiserwetter gisteren in de Franse Alpen, foto vanuit Orcières 1850,
vandaag kan er weer 10 to 30cm sneeuw gaan bijvallen
 
Opkomende föhn gevolgt door sneeuw
Op nadering van een storing behorende bij volgende actieve depressie die vandaag met  zijn kern net ten noorden van Schotland naar de noordwestkust van Noorwegen is vannacht in de westelijke Alpen de föhn weer op komen zetten en deze zal vandaag de temperaturen vooral aan de noordkant weer een thermische push geven. Lokaal kan het in de klassieke föhngebieden 10 tot 12 graden worden en op 2000 meter stijgt het kwik tot 0 a 3 graden. Vrij snel volgt echter het koufront, de föhn gaat weer liggen en eerste neerslag trekt van west naar oost de westelijke Alpen binnen.De sneeuwvalgrens ligt in de föhn gebieden bij aanvang van de neerslag nog even bij de 1500 meter daalt echter vrij snel naar 1000 tot 800 meter. In de beschutte Alpen(dalen) zoals bijvoorbeeld het inner-alpine Wallis zal de sneeuwvalgrens lager liggen, meest sneeuwt het hier vanaf een hoogte van 1000 a 800 meter.  Actueleradarbeeld (bon WetterOnline)

De oostelijke Alpen profiteren vandaag nog van het mooiere weer. Vooral in de ochtend is het nog over het algemeen nog zonnig en boven de dalen en het laagland dan weer de bekende Hochnebel. In de loop van de dag dan ook hier opkomende en deels krachtige föhn met, vooral in de oostelijke delen (Wenen, Burgenland) kan het er stormachtig aan toegaan. met de föhn ook hier temperaturen die tot 10 a 12 graden kunnen oplopen en lokaal is 15 graden haalbaar. Op 2000 meter stijgt het kwik tot 2 graden in de Dolomieten en 8 graden in  Nederoostenrijk en de Steiermark.


Vooral in de oostelijke Alpen eerst nog zonnig, in de verte ziet men al eerst frontale
bewolking verschijnen (Sulden, Piz Chavalatsch, 2763m)

In de nacht van zaterdag op zondag tekt het koufront met neerslag dan ook de oostelijke Alpen binnen. Terwijl het dan in de westelijke Alpen dan weer droog wordt en opklaart gaat het van west naar oost in de oostelijke Alpen regenen. De sneeuwvalgrens kan ook hier bij het inzetten van de neerslag nog even boven de 1000 a 1200 meter liggen maar meest tussen de 1000 en 600 meter pendelen. In de loop van de dag trekken regen en sneeuw dan verder naar het oosten.
 
Neerslag -Sneeuw
In vergelijking met de kerstdagen vallen de Neuschnee hoeveelheden ditmaal zeer bescheiden uit. Opnieuw zal de meeste neerslag in de westelijke Franse Alpen (Jura, Isèere) en zuidelijke Alpen (Ticino, Süd Tirol en zuiden van Karinthië) gaan vallen. GFS berekent er lokaal Neuschnee hoeveelheden van 20 tot 40cm en het ECMWF 15 tot 35cm. Elders minder en met 5 tot 15cm is het meest wel gedaan. Kijken we nog even naar het door ons gebruikte WRF model dan zien we soortgelijke verhoudingen.


Neerslag (sneeuw) hoeveelheden en verdeling dit weekend volgens het WRF model
 
Maandag en dinsdag prima wintersport weer
Maandag zal dan ook dit front via de oostelijke Alpen het strijdtoneel verlaten en mogen we ons gaan opmaken voor rustig hogedrukweer. Na een koude start (opklaringen) begint de week met zon en enkele overtrekkende wolken die ook op dinsdag het weerbeeld in de bergen bepalen, in de dalen en het laagland weer kans op hardnekkige Hochnebel en mist die hier en daar dik genoeg zal zijn om wat te kunnen "uitsneeuwen". Vooral in de bergen kunnen de temperaturen weer een aantal graden winst gaan pakken maar omdat de lucht vrij droog is (lage, negatieve, dauwpunten) zal het voor de sneeuw in de bergen allemaal niets uitmaken. De sneeuw die er ligt blijft keurig liggen en zal van goede kwaliteit zijn. Kortom genieten van 2 hele mooie dagen tussen al het depressie geweld door.


Begin volgende week kunnen deze wintersportvrienden in Fieberbrun (Reckmoos Nord)
weer gaan genieten van perect wintersport weer. (via APP)
 
Woensdag opnieuw weersverslechtering
Ook dit (tussen)hoog moet echter op woensdag alweer het veld ruimen voor een volgend opkomend Atlantisch koufront. Opvallend trouwens dat we al geruime tijd niet met warmtefronten te maken hebben. Persoonlijk vind ik niets mooier dan warmtefront sneeuwval, die sneeuw die in grote vlokken langzaam loodrecht naar beneden dwarrelen en alles zo mooi stil sereen maakt buiten. Overigens is er een heel logische verklaring voor dat we de warmtefronten al tijden niet meer op de kaarten zien (wie het antwoord weet mag die in de reacties geven en)

Woensdag dus een volgend opkomend koufront met van west naar oost opkomende bewolking gevolgd door wat (lichte) sneeuwval. Na een korte adempauze volgt er reeds op de donderdag een volgend front en jawel, dit keer hebben we er één ! Een portie ietwat minder koude maar wel stuk vochtigere lucht (warmtefront) nadert in de loop van de dag de Alpen om vervolgens vrijdag middag via het oosten deze weer te verlaten. Ditmaal kan er op wat grotere schaal neerslag gaan vallen die ook wat intensiever lijkt gaan uit te pakken. Voor föhn hoeven we ditmaal geen angst te hebben omdat warmtefronten en föhn meestal niet samengaan ! Hoeveel neerslag er donderdag - vrijdag kan gaan vallen wil ik nog even in het midden houden, de tijdspanne tot dato is gewoon nog te groot voor een betrouwbare neerslag prognose.


ECMWF donderdag 2 januari met opnieuw onbestendig weer in de Alpen

Algemeen kunnen we er echter van uitgaan dat het nieuwe jaar verder gaat met het zeer wisselvallig weerbeeld. Atlantische depressies met dan weer wat zachtere en dan weer koudere luchtmassa's blijven met een krachtige westelijke hoogtestroming hun pijlen op west Europa en de Alpen richten. Het wordt niet echt koud maar in ieder geval koud genoeg voor verdere verbetering van de sneeuwcondities in het gehele Alpengebied. Hoe het allemaal in detail zal gaan verlopen daarover de komende dagen meer.

Tot zover vandaag, diegenen die van of naar de Alpen reizen een goede en behouden "vaart", alle anderen een fijne dag thuis of of de piste. Vanavond in ieder geval een update aan de hand van de avond model uitdraai.  Ciao
 
Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en is een code "oranje" (code 3) erheblich - wezenlijk) van kracht.


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: