zondag 29 december 2013

Tijdelijk in rustiger vaarwater en meer zon

Het restant van een koufront ligt over de oostelijke Alpen en trekt verder naar het oosten weg. Achter het front hebben we te maken met de invloed van wat koudere en drogere luchtmassa's. Aan de zuidkant zorgt een opstekende noordenwind dat de vochtige lucht  "afdroogt". Begin van de week verdere weersverbetering en meer zon.

 

Naar oosten wegtrekkende sneeuw

 

Gisteren hadden voor de west en zuidkant van de Alpen te maken met de invloed van een koufront welke in de ochtend met bewolking en neerslag de Franse Alpen en Jura bereikte. Door Südstau effecten viel er ook wat sneeuw aan de Alpenzuidkant. Verder vooral ook weer die vervelende föhn die het mooie "poeder" karakter van de vers gevallen sneeuw van de afgelopen dagen de kop indrukte. Overdag dooide het zelfs tot op grotere hoogte een aantal graden. Ofschoon de föhnfase bij lange na niet zo sterk was als die van voor en tijdens de kerstdagen duurde het al met al toch nog een uur of 12 voordat de föhn weer geen liggen. Dit kwam doordat er in het koufront gisteren een "golf" ontstond die de oostwaartse verplaatsing stagneerde en waardoor het front bijna stationair werd. Rond middernacht bereikte de neerslag uiteindelijk dan ook het westen van Oostenrijk.


Stormachtige wind (föhn) gisteren in de Aletsch Arena (Oberwallis)

Op dit moment sneeuwt het oostelijk van een lijn van het Zwitserse Graubünden en de Oostenrijkse Vorarlberg en verder langs de noordelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam. Hier en daar kan het matig sneeuwen maar meest stelt het allemaal niet veel voor en grotere neerslag hoeveelheden worden er vandaag dan ook nergens (meer) verwacht. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen circa 1000 en 600 meter. De neerslag verplaatst zich geleidelijk verder naar het oosten en zuiden en ook in het Zwitserse Graubünden (Engadin) wordt het droog. Elders vandaag een afwisseling van (rest)bewolking en zonnige momenten. Lokaal kan er met voorkeur voor de middag uit de bewolking in de westelijke en noordelijke Alpen een sneeuwbuit(tje) vallen, de bewolking die in de ochtend nog boven de westelijke zuidkant zit zal door de noordenwind geleidelijk op steeds meer plaatsen gaan breken.


Winterse Gerlosplatte (1590m, Tirol) vanmorgen,

In vergelijking  met gisteren is het een heel stuk afgekoeld. Op 2000 meter is het nog maar -5 tot -7, op 3000 meter rond e -13 en op de hoogste toppen ligt het kwik rond de -15 a -20 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich rond de 1000 meter. Iets minder koud is het naar het oosten toe alwaar de koude lucht noch bezig is terrein te veroveren, het nulgraden niveau varieert hier tussen de 1000 meter in het westen en 1300 tot 1500 meter naar het oosten toen.


en ook in Graubünden vanmorgen volop winters met nog wat sneeuwval (Arosa 1800m)


Ook in de Franse Alpen nog veel (rest)bewolking, vandaag en vooral morgen geleidelijk
steeds verder opklarend (Meribel, 1450m)

Tijdelijke rust in de atmosfeer
Morgen maandag belooft het weer in het gehele Alpengebied verder op te knappen, niet dat het nu strakblauw is maar de zon zal overal meer ruimte gaan krijgen. Af en toe trekken er wolken(velen) over maar neerslag wordt er niet uit verwacht. Omdat we ons in een gebied met wat hogere luchtdruk bevinden en er niet veel luchtstroming is dan wel weer sterk toenemende kans op mist.
Op de kaarten zien dinsdag een volgende actieve depressie ten zuidwesten van Engeland verschijnen en de bijbehorende fronten proberen steeds weer vanuit  het westen de Alpen te bereiken. Door de tegenwerking van ons tussenhoog dat dan als zelfstandig hoog boven het oosten van Europa positie heeft ingenomen worden deze aanvallen echter telkens weer afgeslagen. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich verder naar west Rusland terug en hebben de opdringerigere fronten weer meer kans van slagen de Alpen te bereiken. Dit betekent dat we tot donderdag te maken gaan krijgen met rustig winterweer. Het is meest droog en af en toe trekken er wat dichtere wolken over (de restanten van de fronten). De kans op Hochnebel en mist blijft.


Begin van de week weer meer ruimte voor de zon en prima wintersport condities,
foto Heiligenblut gistermiddag (via APP)
Nieuwe fronten
Vanaf donderdag gaat het vanuit het westen opnieuw verslechteren en het heeft er alle schijn van dat dit tevens de inleiding zal zijn voor een volgende onbestendige weerfase met in de Alpen weer verse sneeuw. Donderdagochtend neemt in de Franse Alpen de bewolking alweer snel toe en gaat het regenen en boven de 1000 a 1200 meter sneeuwen. Overdag trekt het neerslaggebied dan verder over de Alpen naar het oosten. Vrijdag waarschijnlijk tijdelijk weer droger maar weldra volgt nieuwe bewolking en neerslag (sneeuw).

Hoe het één en ander vanaf dan zal gaan verlopen is nog vrij onzeker. Met een straalstroom die ergens over het midden van Europa komt te liggen en het komen en gaan van fronten wordt dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere lucht aangevoerd, periodiek kan er neerslag gaan vallen. De temperaturen of beter gezegd het temperatuurverloop verandert al met al niet veel. Mogelijk dat in het volgende weekend of begin van de nieuwe week de depressies met fronten weer eens de Middellandse Zee induiken (kaart hieronder), ook hierover bestaat echter nog onzekerheid.


ECMWF maandag 6 januari. Interessante ontwikkelingen wanneer depressies weer
eens de Middellandse Zee "opzoeken"

Vrij zeker tot zeker is wel dat er ook vandaag nog geen directe aanknopingspunten zijn voor een overgang naar echt winterweer op grotere schaal in West Europa en de Alpen. Toch zien we wel langzaam wat kleinere verschuivingen in de hoogtestroming ontstaan die mogelijk een eerste signaal zijn voor een overgang naar een ander stroming patroon. Tot zover voor nu, fijne zondag en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis.

Ter afsluiting en actuele stand van zaken nog even het meest actuele radarbeeld.


Radar Alpen (bron WetterOnline)


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: