Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 30 december 2013

Even zon bijtanken

De laatste dagen van het jaar zullen in het teken staan van rustig hogedrukweer. Met de start van het nieuwe jaar komen we weer toenemend onder de invloed van Atlantische depressies met hun frontensystemen. Ook in het verdere verloop aanhoudend onbestendig.

Na woensdag toenemende sneeuwkansen


Gisteren konden we vooral in de westelijke Alpen in de polaire lucht genieten van mooie opklaringen afgewisseld met mooie (buien)wolken.Vooral in de middag zagen we lokale sneeuwbuien(tjes) boven de Jura en westelijke Alpen tot ontwikkelingen komen die met de krachtige westelijk stroming naar het oosten trokken. De zuidkant en het inner-alpine Wallis hadden minder tot geen last van de buitjes. Sneeuw gisteren geheel volgens verwachting nog in de oostelijke Alpen en lokaal kon het nog even lekker door sneeuwen. Maken we de balans op van de sneeuwval die op de storing (koufront) zat dan zien we lokaal toch nog mooie Neuschnee hoeveelheden van 20 tot 40cm en lokaal hier en daar nog wat meer en ook de Salzburger en de Oostenrijkse Alpnenoordkant konden ditmaal mee profiteren van een verse laag van het witte goud. Natuurlijk nog lang niet genoeg maar in ieder geval een weer wat meer winters aanzicht en wellicht dat het "tekort" vanaf woensdag verder gecompenseerd zal gaan worden.


Verse sneeuw ook in Sölden (Tirol) gistermiddag

De sneeuwbuitjes zijn afgelopen nacht weer uitgestorven en ook de sneeuwval in de oostelijke Alpen doofde geleidelijk verder uit. Enkel in het zuidoosten van Oostenrijk valt op dit moment nog wat lichte sneeuw maar dit mag geen naam meer hebben. In de koudere lucht kon op die plaatsen war het opklaarde het kwik lekker onder uitgaan en momenteel vriest het lokaal matig tot streng (-5 tot -19°C). Het koudst werd het onder een heldere hemel en boven de sneeuw in Buffalora (1970m) op de Ofenpass) in Graubünden waar het ook op dit moment nog bijna 20 graden vriest. Duidelijk minder koud met nauwelijks vorst van betekenis ten oosten van de Vorarlberg en Tirol waar meer bewolking zit welke als een "warme deken" de uitstraling tegenging. De ochtend start op veel plaatsen nog met (rest)bewolking en mogelijk nog een vlok sneeuw in het oosten maar met het vorderen van de dag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Minder rooskleurig qua zon ziet het er uit ten oosten van een lijn Dolomieten - Zillertaler Alpen - Rofan. Verder natuurlijk lokaal boven de dalen en het Alpenlaagland op veel plaatsen Hochnebel die zich in de nacht heeft gevormd.


Prachtige zonsopkomst boven de Berner Alpen (Jungfraujoch) Links naast het midden
is de  besneeuwde Grote Aletschgletsjer (Wallis) te zien

De weersverbetering en het rustige winterweer met toenemende kans op Hochnebel hebben we te danken aan een tussenhoog welke de komende 2 tot 3 dagen ten noorden van de Alpen via de noordelijke Balkan naar West Rusland tal trekken. Dinsdag kunnen er van west naar oost enkele wolken(velden) overtrekken maar sneeuw wordt daaruit, afgezien van een licht sneeuwbuitje of een paar verdwaald vlokken, niet verwacht. Vooral de oostelijke Alpen kunnen ook lokaal last hebben van dikkere laaghangende bewolking en hardnekkige Hochnebel. Mogelijk dat deze hier en daar zo dik is dat daaruit wat lichte sneeuw of motsneeuw zal vallen. Verder ook wat meer bewolking en kans op een verdwaalde sneeuwbui naar het zuidoosten toe. In de bergen zal echter ook hier goed partij geven.


Samen met het baasje genieten van de zon en de poedersneeuw op de Simplon
(Oberwallis) gistermiddag
. (foto Tömu Berger)

Woensdag probeert een zwak front vanuit het westen tot de Alpen door te dringen maar het ziet er naar uit dat door tegengas van het oost Europese hoog dit niet of slechts gedeelte zal gaan lukken. In de nacht en vroege ochtend zullen de noordwestelijke Alpen en Jura te maken gaan krijgen met meer bewolking waaruit wat neerslag gaat vallen die tot een hoogte van circa 1000 in regen overgaat. Overdag kan het front echter nauwelijks nog richting het westen doorschuiven en lost vrij snel op. De oostelijke Alpen blijven zoals het er nu naar uitziet gevrijwaard van het front en in de loop van de middag en avond klaart het ook in de westelijke Alpen weer mooi op.

Een volgende wat actievere storing zal in de loop van de nacht op donderdag dan wel donderdagochtend de Alpen bereiken. Op nadering van het koufront welke vooraf gegaan wordt door een zwak koufront neemt in de westelijke Alpen de bewolking rap toe gevolgd door eerste neerslag. Gedurende de dag zal de bewolking met neerslag tot over het westen van Oostenrijk weten te vorderen. Het ziet er echter naar uit dat ook dit front dan zal gaan verpieteren en de neerslag er meer en meer uitgaat. het ECMWF is wat optimistischer en volgens dit model zal de neerslag in de middag en avond via de Vorarlberg, Tirol, Süd Tirol en ten zuiden  van de Alpenhoofdkam weten door te schuiven. De sneeuwvalgrens zal op donderdag meest zo rond de 1000 meter pendelen, ten zuiden van de Alpenhoofdkam kan het tot 800 a 700 meter sneeuwen.


Vandaag en morgen nog even genieten van het betere weer. Skiën boven de
Hochnebel in Blatten (Oberwallis) gistermiddag

In de nacht van donderdag dan weer even een adempauze, het wordt droog en tijdelijk klaart het opnieuw. Vrijdag probeert een volgende storing opnieuw tot de Alpen door te dringen maar ook ditmaal gaat dit niet goed slagen en loopt het stuk op de westelijke Alpen. Opnieuw dus weer meer bewolking in de westelijke Alpen en Jura. Met het verpieteren van het front zullen de oostelijke Alpen dan nog kunnen profiteren van de betere condities en tijdelijk richting de zaterdag dan ook weer opklarend naar het westen toe. U ziet de ontwikkelingen gaan snel en het is vanaf woensdag een komen en gaan van fronten. Ik hoop dat u het allemaal nog een beetje volgen kunt. Hoe dan ook we gaan nog even verder want het vat is (nog lang) niet leeg, integendeel.

Genualaag -Südstau
Zaterdag zien we een volgende actieve depressie met zijn kern via Ierland naar midden Engeland trekken. Deze depressie gaat echter "uit troggen" (uitzakken) en een bel koudere lucht trekt via het zuidwesten van Frankrijk en het Iberische Schiereiland de westelijke Middellandse Zee op. Onvermijdelijk zal deze koudere lucht boven het relatief warme water van de Middellandse Zee de vorming van een lagedrukgebied triggeren. Met name het GFS pakt deze zogenaamde "Middellandse Zee cyclogenese" keurig op met in de loop van de zaterdag zien we boven de Golf van Genua opnieuw (kerst !) een laag op de weerkaarten verschijnen. Het ECMWF is nog wat minder optimistisch met het Genualaag maar ook volgens dit model het  "uit troggen" van het laag tot over de Middellandse Zee.

GFS zondag 5 januari met opnieuw een Genualaag

Al met al dus in het weekend weer heel spannende ontwikkelingen. Ten eerste krijgen we in het voorveld van het uitzakkende laag weer te maken met een opstekende Südföhn, vooralsnog ga ik er van uit dat deze bij lange na niet zo krachtig en lang zal gaan aanhouden als de föhnfase tijdens de kerstdagen. Ten tweede worden er weer grote hoeveelheden neerslag berekend met als zwaartepunt opnieuw de westelijk en vooral zuidelijke Alpen (Südstau). De sneeuwvalgens zal aan de "warmere" kant van het front tijdelijk weer wat hoger komen te liggen (oostelijke Alpennoordkant), in de overige gebieden zal het sneeuwen vanaf een hoogte van 1300 tot 1000 meter en zondag tot 700 meter. Aan de zuidkant en  inner-alpin kan het door neerslagafkoeling tot in de dalen sneeuwen, dit geldt met name voor de zondag.


Nieuwe Südstau sneeuw weekend waarschijnlijk. Foto Südstau sneeuw
Rosswald 1e kerstdag

Voor wat betreft de verder details (sneeuw, timing, sneeuwvalgrens) wil ik nu nog even niet te ver op de feiten vooruitlopen, eerst maar eens even afwachten of het allemaal inderdaad zo zal gaan evolueren. Ga er, mede gezien het feit dat beide weermodellen (en ook de anderen) met dit stromingspatroon op de proppen komen, maar vanuit dat het volgende weekend onbestendig zal gaan verlopen met van west naar oost en zuid naar noord weer grote verschillen.


ECMWF 9 januari, hogedrukblokkade in opbouw op de langere termijn

Verdere vooruitzichten
Begin volgende week zien we op de Atlantische Oceaan een depressie via Engeland richting de Benelux afzakken alwaar het systeem donderdag wordt verwacht. Dit houdt in dat we opnieuw te maken gaan krijgen met een zuidwestelijk tot zuidelijk hoogtestroming. Echte winterkou hoeven we ook dan nog niet te verwachten. Mocht dit systeem verder gaan afzakken en zich daarachter de hoge druk kunnen gaan opbouwen (realistisch scenario en al op de kaarten te herkennen) dan zou dit de lang verwachte overgang naar kouder weer kunnen gaan betekenen. Ook hier moeten we echter gezien de nog lange termijn nog die flinke slag om de arm houden. Al met al zie ik echter toch kansen voor "Thialf" . Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.
Tot zover, fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao vanuit een koud en onbewolkt Oberwallis


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: