Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 31 december 2013

Vanaf donderdag toenemend wisselvallig

Een omvangrijk lagedrukgebied met centrum boven de noordelijke Atlantische Oceaan breidt zich richting west en centraal Europa uit. Aan de voorzijde wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming vooreerst nog relatief zachte en droge lucht aangevoerd. Vanaf donderdag nemen de neerslagkansen weer sterk toe. In weekend verdere weersverslechtering.

Jaar sluit af met Kaiserwetter

 

Voor vele skigebieden kwam de sneeuw rond en op het koufrontje na de kerst toch op tijd. Vooral de Alpenzuidkant, de zuidwestelijke Franse Alpen en het Oberwallis profiteerden van de dump die de Südstau rond de kerst veroorzaakte. Momenteel zien we wanneer we een rondje webcams doen of op de vele foto's die worden ingezonden, prachtige witte pistes geaccentueerd door die knalblauwe luchten. Toch geeft deze indruk een ietwat vertekend beeld van de sneeuw en sneeuwdek.


Ook vandaag kunnen we in de bergen weer genieten van het Kaiserwetter, foto
Aletsch Arena (Riederalp) gistermiddag (ingezonden fam. E. Bakker, Fiesch)

Wisselend sneeuwdek
Kijken we eens wat nader na de sneeuwhoeveelheden die er momenteel liggen langs de Alpenhoofdkam dan hebben zien we hier minder sneeuw dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. Zo ligt er bijvoorbeeld langs de Alpennoordkant van de Berner Alpen tot over de Glaner Alpen tot aan het Prättigau slechts 60 tot 90% van wat je daar eigenlijk zou verwachten. Nog slechter is het gesteld in delen van de noordwestelijke Franse en noordelijke Oostenrijkse Alpen. Een heel ander beeld zien we  echter langs de Alpenhoofdkam, hier konden ze goed mee profiteren van de Südstau tijdens de kerstdagen en over het algemeen ligt er hier een "bovengemiddeld" sneeuwdek. Nog beter ziet het sneeuwtechnisch uit in een gebied rondom de Gotthard, Simplon, het Oberwallis, Tessin en Trentino. Hier ligt momenteel anderhalf tot dubbel keer zo veel sneeuw als in een doorsnee winter.


Veel sneeuw ook in Blatten in het Zwitserse Lötschental (foto Mario Nehrke)

Lawinegevaar blijft "precair"
Ofschoon geen uitzonderlijke situatie is met name in de hierboven genoemde gebieden met bovengemiddelde sneeuwhoogtes het lawine gevaar buiten de pistes zeer "heikel" (precair) en gevaarlijk zo meldt Kurt Winkler die werkzaam is bij het Zwitserse "WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF". Dat deze boodschap niet overdreven is blijkt ook wel uit het feit dat alleen al in Wallis de laatste 2 dagen meerdere lawines naar beneden zijn gekomen waarbij helaas ook weer twee dodelijke slachtoffer is gevallen. Ook in Graubünden kwamen meerdere lawines naar beneden en ook hier viel 1 dode te betreuren. Dus mensen, ga vooral niet buiten de gemarkeerde pistes wanneer u niet kennis van zaken heeft met betrekking tot het lawine gevaar en het terrein. Ik zal één dezer dagen nog eens extra aandacht aan het thema lawinegevaar schenken. Nu eerst verder met het Alpenweer.

Silvester (Oudejaarsdag) met veel zon
Gisteren een prachtige dag in het overgrote deel van de Alpen. Knalblauwe luchten, veel zon samen in heerlijk contrast met de verse sneeuw die door de lage luchtvochtigheid ook nog eens van prima kwaliteit was. Enkel het (zuid)oosten van Oostenrijk moest het nog met bewolking doen waaruit tot in de avond nog wat lichte sneeuw viel. Verder dus overal een dag om te genieten met het Kaiserwetter.


De Alpen ontwaken en bereiden zich weer voor op een nieuwe horde wintersporters.
Aan het weer zal het vandaag niet liggen. Gerlosplatte (1589m)

In de avond kwam in de westelijke Alpen (hogere) bewolking opzetten die gedurende de nacht verder naar het oosten trok en gelijktijdig ook weer oploste. Na opnieuw een koude start met op veel plaatsen matige tot strenge vorst (-5 tot -20 graden) in de ochtend mogelijk nog wat overtrekkende (hogere) wolken maar verder belooft het in de bergen opnieuw een hele mooie zonnige dag te worden. Opmerkelijk overigens nog steeds de bewolking in het oosten van Oostenrijk met op dit moment nog wat lichte sneeuwval rondom Wenen. Verder in de dalen en het laagland wel weer kans op Hochnebel welke vooral in de Oostenrijkse Alpen hardnekkig zijn kan. De temperaturen bewegen zich op 2000 meter rond de 0 tot -5 graden (hoogste waardes westelijke Alpen), op 3000 meter rond de -10 graden en op 4000 meter rond de -15 graden. Het nulgradenniveau pendelt meest weer tussen de 1000 en 1500 meter. Omdat de lucht opnieuw erg droog is (lage dauwpunten) kunnen we opnieuw genieten van knalblauwe luchten en perfecte sneeuwcondities. Wind staat er nauwelijks en dus ook op de terrasje heerlijk vertoeven van de laatste zonnestralen van dit jaar.


Prima omstandigheden ook tijdens de jaarwisseling in overgrote deel van de Alpen

De jaarwisseling zal weertechnisch eveneens rustig gaan verlopen en ook de condities voor het nachtelijke vuurwerk kunnen haast niet beter zijn. Het zal helder zijn en ook de wind zal geen thema zijn. In de nacht en ochtend van nieuwjaarsdag krijgen de westelijke Alpen te maken met de restanten van een oude storing. Er komt bewolking opzetten met in de noordwestelijke Alpen, de Jura en het Zwitserse Middelland kans op wat sneeuw of motsneeuw. Deels moet in het laagland ook rekening worden gehouden met lokale verraderlijke gladheid door "ijzel",  de late (vroege) feestgangers zijn alvast gewaarschuwd. Overdag zal ook deze bewolking grotendeels weer oplossen door de nog tegenstribbelende hogedruk boven de Balkan en ook de woensdag zal dus prima wintersport weer gaan opleveren.

Donderdag meer bewolking en neerslag
Een volgende actievere frontale aanval staat gepland voor de donderdag. Reeds in de nacht van woensdag op donderdag neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer snel toe en weldra zet eerste neerslag in. In de gebieden aan de Alpennoordkant komt tijdelijke de Südföhn opzetten. Overdag trekken bewolking en neerslag verder naar het oosten om tegen het middaguur tot aan de oostelijke Alpen te zijn gevorderd. In de middag en avond dan van west naar oost föhn einde gevolgd door ook wat neerslag in de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 1000 en 1300 meter, in de föhngebieden tot 1500meter. Aan de zuidkant sneeuw tot 1000 a 800 meter.


Een actievere storing met neerslag (blauw) heeft donderdagochtend de
de westelijke Alpen bereikt
Vrijdag trekt de bewolking en neerslag via het oosten weg en in navolging van de westelijke Alpen klaart het op. Overdag dus opnieuw heel aardig wintersportweer en goede condities. Lang zal dit echter niet duren want reeds in de namiddag en avond volgt in de westelijke Alpen rap nieuwe bewolking en neerslag. Deze bewolking en neerslag die in eerste instantie de westelijke Alpen zullen beïnvloeden zijn een voorbode op meer "nattigheid" die in de avond van het westen en zuiden uit naderen.

Weekend opnieuw Genualaag
Zij behoren bij een ook gisteren ook al aangekondigde en besproken uit-troggende (uitzakkende) depressie. Net als gisteren zien we vandaag bij GFS en ook het ECMWF in de nacht van zaterdag op zondag een klassiek Genualaag ontstaan. Op nadering en passage van het koufront en geactiveerd door het Genualaag gaat er van het westen en zuiden uit in de Alpensüdstau in de loop van zaterdagmiddag intensief en aanhoudend neerslag vallen. Tegelijkertijd komt als compensatie aan de Alpennoordkant de Südföhn opzetten die waarschijnlijk tot zondagnacht of ochtend zal doorstaan. In de bergen kan het er met de föhn weer stormachtig aan toegaan en het wordt opnieuw zeer zacht. In de föhngebieden aan de Alpennoordkant zijn dan lokaal weer 12 tot 17 graden haalbaar. Zondag trekt het koufront dan verder naar het oosten weg en koelt het ook in de oostelijke Alpen weer af.


GFS zondag: wederom een keurig Genualaag en opnieuw veel neerslag
(sneeuw) in de Südstau

Hoe luidt toch zo mooi dat spreekwoord: "De duivel schijt altijd op de grootste hoop" ! Welnu, ook nu weer zal het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) aan de Alpenzuidkant komen te liggen. Hier zijn opnieuw extreme neerslag hoeveelheden waarschijnlijk en langzaam durf ik een vergelijking te maken met hetgeen tijdens de kerst gebeurde. Helaas geldt dit dus ook weer voor de noordkant van de Alpen; te zacht en veel minder neerslag (sneeuw)


Neerslag geaccumuleerd adhv het GFS model tot maandan 6 januari, ook het
ECMWF komt met soortgelijke hoeveelheden en verdeling

Toch wil ik  met betrekking tot het weekend voor de oostelijke Alpennoordkant nog even slag om de arm houden, het is namelijk heel goed mogelijk dat ook de Alpennoordkant nog het nodige aan neerslag (hogerop sneeuw) gaat meepakken. Veel heeft te maken met in hoeverre en hoe snel een tussenhoog zal navolgen en wat een ander secundair laagje boven Duitsland gaat doen. Al met al in detail nog best veel onzekerheden.

Onzekere ontwikkelingen langere termijn
Zondag is dan ook deze "Spuck" weer voorbij en komen kunnen we onder invloed van overtrekkend tussenhoog opnieuw in een zuidwestelijke hoogtestroming terecht waarbij de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift gaan.Wat er daarna precies gaat gebeuren is onzeker. Nog steeds worstelen de modellen met een depressie boven de Atlantische Oceaan en een mogelijke blokkade aan de westflank van een markante Atlantische hoogtetrog. Vanmorgen komen de modellen met verschillende oplossingen en ook ten opzichte van gisteren is het allemaal maar weinig consistent en eerlijk gezegd nog geen touw aan vast te knopen. Of koud of warm of sneeuw of föhn, we laten er onze stemming niet door bederven en gaan gewoon lekker genieten van de zon, de sneeuw en vanavond van het feestgewoel van deze Silvester.


Weiler Müölera Blatten/Belalp Oberwallis (foto Bernard Walker) gistermiddag


Ook namens Michael van der Poel allemaal een heel goed uiteinde gewenst en een heel voorspoedig en gezond nieuw wintersportjaar. Tot morgen !

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: