Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 1 januari 2014

Vanaf donderdag toenemend onbestendig


Atlantische depressies gaan de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen. Vooral op donderdag en zaterdag gaat daarbij weer neerslag (sneeuw) vallen. Aan de Alpennoordkant zal in het weekend de föhn weer prominent aanwezig zijn terwijl aan de zuidkant Südstau neerslag komt opzetten.

Verse sneeuw in aantocht


Alle volgers, lezers en wintersportvrienden: als eerste een heel gelukkig en gezond 2014 gewenst. ! Laten we hopen dat het weer en -wintertechnisch weer een mooi jaar moge worden. Daarnaast willen we nogmaals iedereen heel hartelijk bedanken voor de vele reacties en de (foto) updates vanaf locatie. Ik zou zeggen ga zo door en laten we dit platform (sneeuwhoogte.nl) in 2014 met ons allen nog interessanter maken en verder groeien.



Zonnig uiteinde 2013
Gisteren konden we in de bergen nogmaals genieten van prachtig weer en uitstekende condities. Diegenen die nog niet geheel tevreden waren over de wat tegenvallende sneeuwhoeveelheden op sommige locaties zullen echter ook een tevreden gevoel aan de voorgaande dagen hebben overgehouden want dit heerlijke weer met het maximale aan zonne-uren maakte toch een heleboel goed ! Het mooie weer hadden we te danken aan de dalende luchtbewegingen in het tussenhoog dat over de Alpen trok. Door dit dalen werden de luchtmassa's van boven uit verder "afgedroogd" terwijl tegelijkertijd in de onderste luchtlagen de wat vochtigere lucht werd wat "samengeperst" door de dalende luchtkolom daarboven. Binnen de meteorologie spreken we in dit geval van een zogenaamde "subsidentie inversie". Wellicht herinneren we ons nog de uiteenzettingen daarover in de Alpenweerpraat tijdens ons "beton-hoog Varnia". Nu viel de inversie gisteren nog wel mee en en waren ook de temperatuur verschillen in de hoogte niet echt uitzonderlijk. Toch konden we tot een hoogte van circa 2000 meter al merken dat het niet meer zo koud was.


Genieten gisteren in het Franse Les Menuires (via APP)

Toenemend wisselvallig
De komende dagen is er met betrekking tot de ontwikkelingen ten opzichte van gisteren niet veel veranderd. Fronten proberen nog steeds vanuit het westen het Europese continent te veroveren maar dit lukt slechts gedeeltelijk. Vannacht zagen we een eerst zwak front met wat lichte neerslag verpieteren boven de westelijke Alpen. Donderdag volgt een wat actiever occluderend front met van west naar oost neerslag in het gehele Alpengebied. Na een korte rustpauze nadert in de loop van vrijdag een nieuwe band met neerslag die over de Alpen naar het oosten zal gaan trekken en vooral in de westelijke Alpen weer wat sneeuw kan geven alvorens het verpietert. In totaal kan er op deze fronten 5 tot 40mm aan neerslag gaan vallen, de hoogste waardes gelden daarbij voor de Franse Alpen.

Een zwak koufront ist tot over het westen van Zwitserland genadert. Opgepast voor wat
locale gladheid door sneeuw en in laagland ook ijzel

De meeste neerslag valt op het front wat donderdag zal passeren. In het westen sneeuwt het dan vanaf 700 tot 1200 meter. Vooral in een gebied over de Dauphiné tot over de zuidelijke Walliser Alpen kan het wat langer en intensiever sneeuwen en lokaal is 10 tot 25cm mogelijk. In de oostelijk Alpen valt wat minder en komt het zwaartepunt van de neerslag in een gebied tussen de Ötztaler Alpen en de Zillertaler Alpen te liggen. Lokaal is hier tussen de 5 en 15cm sneeuw mogelijk waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter pendelt. Vrijdag valt er hier en daar nog wat sneeuw maar dit zal al met al niet veel te betekenen hebben. De sneeuwvalgrens pendelt de komende 3 dagen meest tussen de 1000 en 1400 meter, vrijdag ook een stuk hoger (1400-1800m). In het voorveld van de storingen zal het tijdelijk ook föhnig zijn.

Südstau en Südföhn
Na een adempauze wordt het dan weer interessant in de loop van de zaterdag. Net als de afgelopen dagen zien we ook vandaag weer  "uit-trogging" van een Atlantische depressie tot over de westelijke Middellandse Zee op de kaarten verschijnen. Ook de ontwikkeling van het Genua laag word door alle modellen mooi opgepakt dus wat dat betreft alles "wie gehabt". Interessant is de vraag wat er precies gaat gebeuren met de neerslaghoeveelheden en de sneeuwvalgrens en natuurlijk in hoeverre die daarbij horende Südföhn ons humeur weer weet te verpesten.


GFS voor zaterdag op zondag met een volgend laag boven de Golf van Genua

Langzaam maar zeker wordt de situatie voor het komende weekend duidelijker en lijkt  het wel een herhaling van de Südstau situatie welke we rond de kerstdagen hadden. Opnieuw zal de straalstroom pal vanuit het zuiden op de Alpenhoofdkam gericht zijn. Ook de combinatie van overtrekkende koufront vanuit het westen met het al beschreven Genualaag lijkt nu toch wel vrij zeker. Toch heeft deze "kopie" van de kerstdagen niet het potentiaal van destijds. Den straalstroom is duidelijk minder sterk en over een wat breder vlak uitgesmeerd waardoor de druk "op de ketel" vanuit het zuiden ook minder uitgesproken zal zijn. Concreet dus wat minder Südstau en minder sterke Südföhn fase. Toch ontkomen we niet aan een volgende actieve neerslagfase die vooral in de westelijke en natuurlijk zuidelijke Alpen het weerbeeld in de loop van het weekend zal gaan bepalen. Ook ontkomen de noordelijke en met name de oostelijke Alpen niet aan een krachtige warme föhnfase in aanloop van het koufront op zaterdag. Zondag trekt het koufront dan ook verder over de oostelijke Alpen.


föhn (prikpunt Zwitserland) in het  voorveld van koufront op zowel donderdag als zaterdag
Zondag na frontpassage opkomende Nordföhn

Ik wil me nog even niet al te veel op de neerslag hoeveelheden (sneeuw) gaan vastpinnen, daarover de komende dagen meer. Uitgaande van de diverse modeluitdraai van vanmorgen mogen we al wel stellen dat er in de westelijke en zuidelijk Alpen opnieuw 50 tot 80cm Neuschnee kan gaan vallen, langs de Alpenhoofdkam 20 tot 30cm en rond de noordelijke Alpenhoofdkam tussen de 5 en 20cm. De minste neerslag wordt voor het noordoosten van Oostenrijk berekend, deels zou het hier zelfs ook droog kunnen blijven. De sneeuwvalgrens ligt  in de wat koudere lucht tussen de 800 en 1000 meter, voor het front uit bij aanvang van de neerslag tijdelijk ook nog wat hoger op 1200 tot 1500m. Tijdens de föhnfase kan het kwik in de klassieke föhngebieden (dalen) tijdelijk oplopen tot 12 a 16 graden met in de bergen föhnstorm.


WRF model met de neerslag -sneeuw cumulatief voor de periode 1 tot 6 januari

Nieuwe fronten
Terwijl zondag de koudere lucht over de oostelijke Alpen trekt nadert vanuit het westen alweer een portie zachtere lucht. Deze zeer zachte lucht wordt door een volgende actieve depressie op de Atlantische Oceaan ten zuiden van IJsland en zal opnieuw over grote delen van west Europa en de Alpen gaan uitstromen. Met de zuidwestelijke stroming gaat ook de Südföhn weer opsteken en zal rond dinsdag zijn maximum bereiken. Het is dan vooral aan de Alpennoordkant zacht tot zeer zacht met temperaturen die op 850 hPa (1500 meter hoogte) tussen de 5 en 10 graden zullen gaan uitkomen. In de loop van de dinsdag dan wel woensdag nadert het koufront, de bewolking neemt toe en vanuit het westen gaat weldra weer neerslag vallen met weer dalende temperaturen. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met steeds weer neerslag en in de bergen boven de 1000 meter sneeuw.

Winterse setting
Interessant is nog de ontwikkeling die het ECMWF tegen het einde van de week simuleert. de afgelopen dagen bespraken we al de opties van een mogelijke blokkade die in de steigers zou worden gezet alleen onduidelijk was nog waar precies. Vandaag zien we dit scenario opnieuw en vooral voor  de winterliefhebbers komt het Europees model met een heel mooi winters scenario op de proppen. Vanaf het midden van de week zien we dat in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië een hoogterug wordt opgeworpen die zich vervolgens tot over Scandinavië gaat verplaatsen. Het subtropen hoog boven de Azoren heeft dan plaatsgemaakt voor een (hoogte)laag.


Prachtige winterse setting bij het Europese model welke vanaf midden volgende week
in de steigers wordt gezet

Markante veranderingen dus op de weerkaarten met een eigenlijk compleet verstoorde circulatie. Natuurlijk zijn onze ogen gericht op het winter-hoog boven Scandinavië, met de wijzers van de klok mee kan dan vanuit het hoge noorden eindelijk veel koudere poollucht worden aangetapt en zou dit de aanzet kunnen gaan worden voor een veel koudere winterse periode niet alleen in de Alpen !

Nog is het allemaal heel prematuur en bovendien wil ook het GFS (nog) niets van dit scenario weten. We moeten dus onze hoop voorlopig maar even uit de kaarten putten en duimen dat het roer eindelijk is omgaat richting winter. Morgen gaan we het verder bekijken, bij spannende ontwikkelingen natuurlijk een extra update binnen de reacties. Tot zover voor deze eerste dag van het nieuwe jaar. Veel plezier straks met het Nieuwjaars skispringen in Garmisch Partenkirchen en anders op de pistes of gewoon lekker thuis. Fijne nieuwjaarsdag, ciao.


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: