donderdag 2 januari 2014

Wisselvallig met toenemende sneeuwkansen

Oplevende Atlantische depressies en hun bijbehorende fronten zorgen de komende dagen voor een vrij wisselvallig weerbeeld in de Alpenregio. Tegen het weekend neemt de neerslagintensiteit vooral aan de Alpen zuidkant flink toe, waarbij lokaal weer flinke sneeuw hoeveelheden te verwachten zijn

Depressieactiviteit leeft weer op

Wat het weer betreft hebben wij al veel interessante situaties meegemaakt, en nu we langzamerhand wat dieper de winter in gaan duiken zien we vooral op de wat langere termijn toch wat meer winterse aanknopingspunten in de diverse modellen verschijnen waar ik later in dit bericht nog uitgebreid op terug kom.


Fraaie panorama vanuit het  Franse La Plagne


Gezellige drukte op de pistes van Orcières-Merlette (Alpes du Sud)
 
Vanuit het westen wat sneeuw
Het weerbeeld wordt de komende dagen onder invloed van toenemende depressieactiviteiten boven de noordelijke Atlantische Oceaan een stuk wisselvalliger in de Alpen. De bijbehorende fronten zorgen voor veel dynamiek in de atmosfeer, waarbij het nulgradenniveau aan flinke "jojo" bewegingen onderhevig zal zijn. Voor vandaag staat een eerste koufront op het Alpenprogramma, welke in de loop van de vroege ochtend de westelijke Alpen binnentrekt. Veel spektakel hoeven we tijdens deze frontpassage niet te gaan verwachten, waarbij de sneeuwval zich vooral concentreert op de zuidwestelijke georiënteerde stauhellingen. Zowel ECMWF als het Amerikaanse GFS komen met neerslag-hoeveelheden van tussen de 15 en 25 cm, waarbij vooral les Alpes Maritimes, de Savoie, Haute Savoie, Süd Trol en Italiaanse Dolomieten op de meeste sneeuw kunnen gaan rekenen, In de loop van de dag kunnen er verder noordoostwaarts ook wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar erg veel lijkt het allemaal niet te gaan voorstellen.


Fraaie beelden gisteren vanuit het Italiaanse Schnalstal in Süd Tirol (2100m)

Vooral een witte opfrisser voor de westelijke Alpen dus, en moet met name de noordoostelijke Alpennoordzijde weer lijdzaam gaan toekijken. Toch krijgen we veel signalen, dat ondanks de te wensen overlatende sneeuwval de pistes dankzij de sneeuwkanonnen en inspanningen van de lokale piste medewerkers er toch nog vrij goed bij liggen. Wat zou het mooi zijn als hier de sneeuwkraan binnenkort ook eens goed open zou gaan, maar helaas zit dat scenario er voor ons Oostenrijkse zorgenkindje nog even niet in.


Koufront dat  aan de west en zuidzijde van de Alpen voor wat sneeuwval zorgt

De meest actuele radarbeelden laten een iets actiever neerslagbeeld zien dan ik gisteren verwacht had waarbij de sneeuwecho's mooi tegen de westelijke en zuidelijke stauhellingen "oplopen". De sneeuwvalgrens schommelt vandaag gemiddeld tussen de 800 en 1200m.


Actueel radarbeeld van 08.30 uur met mooi zichtbare sneeuwecho's!
Bron Wetteronline
 
Weerbeeld komende dagen
Het is op dit moment bijna niet bij te houden hoe snel de fronten het Alpenruim vanuit het westen gaan binnentrekken. Komende nacht kan het kwik achter het koufront tijdens opklaringen vooral in de westelijke Alpen nog even flink onderuit gaan, waarbij op beschutte plaatsen boven de vers gevallen sneeuw de nachtelijke uitstraling zijn werk kan gaan doen. Vrijdag staat dan weer een volgende frontpassage op het Alpenprogramma, waarbij vanuit het westen opnieuw wat sneeuwval mogelijk is. Dit front lijkt iets minder actief te zijn dan het systeem dat vandaag het weerbeeld beheerst, maar gemiddeld lijkt 8 tot 15 cm neuschnee toch wel weer mogelijk. Interessanter is de situatie komend weekend, waarin een met koude lucht gevuld hoogtelaag uitzakt tot boven de Cote D'Azur en onder invloed van het relatieve warme Middellandse zeewater de sneeuwval plaatselijk weer flink kan gaan triggeren!


ECMWF 850hPa prognose komend weekend met oplevende sneeuwactivteiten

Als we de meest actuele neerslagclusters er eens bijpakken berekent ECMWF voor het komend weekend sneeuw hoeveelheden van tussen de 15 en 60 cm. Het wordt ondertussen een beetje een eentonig verhaal maar de zuidelijk georiënteerde stauhellingen lijken wederom de beste sneeuwpapieren te hebben. Vooral de zuidelijke Walliser Alpen, Tessin, Graubünden, en het Italiaanse Süd Tirol zitten weer op de eerste rang, maar ook de Oostenrijkse zuidzijde lijkt aardig mee te kunnen gaan profiteren.  Helaas is het ten noorden van de Alpenhoofdkam weer allemaal wat minder spraakmakend maar voorzie voor de Vorarlberg en Tirol toch ook tussen de 10 en 15 cm verse sneeuw.


Het sneeuwt aardig door in het Franse Megève (1900m)
 
Europa lange termijn
Waren we gisteren nog vrij optimistisch over een wat meer winterser weerbeeld op de lange termijn voor delen van noordwest Europa. In de laatste 00Z runs van zowel ECMWF als GFS is daar jammer genoeg weinig meer van over. Nu waren de Amerikanen toch al niet zo winters richting het midden van januari, en was het vooral het Europese weermodel dat hierop zinspeelde. Toch zou het mij niet verbazen als vanavond de rollen toch weer omgedraaid zijn, want de laatste 2 dagen werden vrij constant markante luchtdrukstijgingen boven het noorden van Scandinavië berekent. Een kwestie van afwachten dus, want een winterse weerbeeld in ons eigen land is ondertussen meer dan welkom. Ik ben die regen en wind ondertussen meer dan zat! Jullie ook?

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: