Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 3 januari 2014

Vanaf zaterdag opkomende sneeuwval

Onder invloed van een rug van hoge luchtdruk is het tijdelijk droog en wat rustiger in het Alpengebied. Later op de dag neemt op nadering van een volgende storing de bewolking vanuit het zuidwesten weer verder toe, waarbij vooral tijdens het weekend aan de Alpenzuidzijde weer flink veel sneeuw wordt verwacht

Sneeuwrijk weekend


Gisteren zijn grote delen van de Alpen weer aardig "opgewit" met een heerlijke laag verse sneeuw. Het begint ondertussen een wat eentonig verhaal te worden, maar vooral de westelijke en zuidelijke Alpen hebben hier wederom het meest van geprofiteerd, terwijl de sneeuw ook deels de wat meer beschutte inneralpine gebieden kon gaan bereiken. De stelregel was zoals zo vaak de laatste tijd: hoe verder noordoostwaarts des te minder sneeuw! Toch zien we in de dagelijkse updates dat de lokale medewerkers de pistes in de veel geplaagde gebieden naar omstandigheden toch aardig ski-baar kunnen houden, al zijn hier natuurlijk lang niet alle dal afdalingen mogelijk. Desalniettemin verwacht ik ook voor ons Oostenrijkse zorgenkindje het komend weekend toch enige verbetering!


Sprookjesachtig Monte Lussari-Tarvisio gisteren! Italia-Friuli

Als we naar de weerkaarten kijken gaat er de komende week niet echt schokkend veel veranderen in de algehele luchtcirculatie. Atlantische depressies blijven zeer actief bij een licht meanderende straalstroom die aanhoudend relatief zachte luchtmassa's richting Europa transporteert. De echte winter is dan ook in geen velden of wegen te bekennen, wat trouwens ook voor grote delen van Scandinavië en het westen van Rusland van toepassing is. Hoe anders in delen van de VS en Canada waar ik via mijn Twitter account de meest ijzige foto's voorbij zag komen. Records worden daar inmiddels gebroken met rond de Great Lakes max temps van rond de -25 graden en s 'nachts complete noordpooltemperaturen tot de -40 graden C. Serieus brrrrrr dus!


Noordpoolachtige omstandigheden gisteren in het Amerikaanse Minnesota!
Via @BryanEdwardsCP

Sneeuwrijk weekend
De meest actuele runs laten ten aanzien van het weekend geen al te grote verschuivingen zien. Aan de voorzijde van het sneeuwlaag vanwege de grote gradiënt (luchtdrukverschillen) eerst opkomende Südföhn verschijnselen voor de Alpennoordzijde, met vanaf zaterdagochtend vanuit het zuidwesten intensiverende sneeuw. De sneeuwval concentreert zich in eerste instantie op de centrale Franse Alpen, maar zal zich in de loop van de dag steeds verder oostwaarts kunnen gaan verplaatsen. De laatste neerslagclusters laten nog steeds mooie sneeuwcijfers zien, met gemiddeldes van tussen de 35 en 80 cm voor de zuidelijke stauhellingen. De sneeuwvalgrens schommelt volgens de laatste berekeningen na koufrontpassage tussen de 1000 en 700m, daarvooruit in de zchter lucht meest tussen de 1500 en 1800m (inner-alpine alger) met dus op de lager gelegen pistes de onvermijdelijke regen. Voor het de laatste tijd zo veel geplaagde Oostenrijk zie ik op zondag aan de achterzijde van het laag toch ook wat sneeuw lichtpuntjes aan de horizon.


straalstroompositie in het weekend. Zuidelijk loodrecht op de Alpen. Südstau!
Bron: Netweather/GFS

Als op zondag de lengte-as van het sneeuwlaag de Alpen gepasseerd is, komt er aan de achterzijde een tijdelijke noordelijke stroming tot stand. We zien deze situatie ook in de föhndiagram terugkomen met tijdelijk wat lichte nordföhn verschijnselen. In deze setting is er voor Tirol en het veel geplaagde Salzbürgerland gemiddeld tussen de 10 en 20 cm sneeuw mogelijk. Nu is het wel zo dat het ECMWF hierin iets optimistischer is dan het Amerikaanse GFS, maar ik bekijk het deze keer dan door mijn positieve (sneeuw)bril. Ik wil nog wel even de sneeuwvalgrens onder de aandacht brengen, want deze vinden we ook op zondag pas terug rond de 1000 à 1300 m. De lager gelegen gebieden moeten dus wederom rekening houden met de helaas onvermijdelijke regen, het is helaas niet anders.


Les Carroz in het Grand Massif. Top condities!

Europa langere termijn
Ook op de wat langere termijn zie ik nog geen koudere condities voor de Alpen in de weerkaarten verschijnen. Aankomende week vinden we het nulgradenniveau pas tussen de 1500 en 2000m terug, waarbij aan het eind van de week week weer wat afkoeling mogelijk is. Belangrijk is wat er zich rond het midden van de maand op noordelijke breedten gaat afspelen. Scandinavië lijkt tegen die tijd vol te gaan lopen met ijzige diepvrieslucht die daar dan eindelijk de langverwachte winter binnen laat komen. In hoeverre deze kou zich verder zuidwaarts zal kunnen gaan verplaatsen is op dit moment nog maar de vraag. De signalen dat west en midden Europa (Alpen) van het vervelend zachte zuidwestelijke stromingspatroon verlost gaan worden lijkt echter wel aannemelijk. Of dit uiteindelijk zal gaan leiden tot onvervalst winterweer kunnen we op dit moment echter alleen nog maar hopen. I will keep my fingers crossed!


Diepvries op de loer rond het midden van de maand.
Wat gaat er uiteindelijk gebeuren?
Met vriendelijke groet,

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht.


Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: