vrijdag 17 januari 2014

Alpenzuidzijde sneeuwt weer onder

In een zuidwestelijke hoogtestroming stroomt de komende dagen milde en vochtige oceaanlucht geforceerd tegen de zuidelijke Alpen op. Hierdoor gaat er tot en met het weekend tegen de zuidelijke stauhellingen lokaal zeer veel sneeuw vallen terwijl de Alpennoordzijde met Südföhn verschijnselen te maken heeft

Sneeuw en föhn


En voor de zoveelste keer deze winter: Poederalarm zuidelijke Alpen! Het is echt opmerkelijk hoe vaak we de laatste tijd te maken hebben gehad met het fenomeen Südstau, en de komende dagen vallen de zuidelijke berghellingen voor de zoveelste keer weer volop in de sneeuwprijzen. Aan de Alpennoordzijde wordt inmiddels "jaloers" naar het zuidwesten gekeken, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat de omstandigheden in het verleden ook wel eens totaal anders zijn geweest. Ondertussen wordt de situatie de komende week in ons eigen land ook bijzonder spannend, waarbij er een 'gevecht" gaat ontstaan tussen koude vrieslucht en zachte maritieme luchtmassa's. Wie zal de strijd uiteindelijk gaan winnen........maar daarover later meer!


Omgeving van Fiss in het Oostenrijkse Tirol via de @App

Frontpassage
Blikvanger op de weerkaarten is op dit moment zonder twijfel een sturend complex lagedrukgebied dat ten westen van Ierland wat karakteristiek rondtolt. Een bijbehorend frontensysteem is gisterenmiddag en avond de westelijke Alpen binnengetrokken, waarbij het op uitgebreide schaal gesneeuwd heeft. De sneeuwval concentreerde zich de afgelopen avond en nacht vooral op de centrale Franse Alpen, het Zwitserse Wallis, Tessin, Graubünden en het Italiaanse Süd Tirol, waarbij het rond middernacht even lekker tekeer ging.


Een lekker gevulde sneeuwradar gisterenavond! (22.30 uur) Bron Wetteronline

De sneeuwval gaat zich de komende uren nog wat verder oostwaarts verplaatsen waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke gebieden rond de 1000 à 1200 schommelt. De noordelijke Alpen en dan met name de gebieden ten oosten van de Vorarlberg krijgen in eerste instantie nog nadrukkelijk te maken met enige Südföhn verschijnselen, en kan de uitdrogende lucht en dus de sneeuw maar moeizaam de Alpenhoofdkam "overpakken". De sneeuwval heeft zich de afgelopen nacht langzaam verder oostwaarts verplaatst en is op dit moment (08.30)  gevorderd tot aan de regio Klagenfurt. We kunnen dus constateren dat het de hele nacht lekker heeft door gesneeuwd tegen de westelijke en zuidelijke Alpenboog. Dat wordt genieten hier als je de gordijnen open doet en naar buiten kijkt!


Actueel plaatje 08.30 uur. De Südstau doet zijn werk!

Als we op dit moment westwaarts op de radar kijken zien we  ten westen van de lijn Lyon - Avignon de bewolking gaan breken en deze opklaringen zullen zich in de loop van de dag  langzaam richting de Franse Alpen kunnen gaan verplaatsen, waardoor hier later op de dag de zon nog even te bewonderen zal zijn. In de rest van de Alpen blijft het aan de zuidkant deels zwaar bewolkt, waarbij het van tijd tot tijd lekker door sneeuwt. Er kan tot en met zaterdag gemiddeld tussen de 20 en 40 cm sneeuw gaan vallen, waarbij de Vorarlberg ook lekker wat sneeuw meepakt. Verder oostwaarts wordt het helaas snel minder met in Tirol mogelijk wat lichte sneeuw vandaag maar veel meer zit er helaas niet in.


Het sneeuwt lekker door in de omgeving van St. Moritz


Satelliet-analyse waarbij de Súdstau zijn werk kan doen.
Bron UkMetoffice / EuMetsat

Sneeuw voor Alpennoordzijde
Het komende weekend blijft de gehele Alpenzuidzijde onder invloed van een markant zuidelijk aanvoerrichting, waardoor de vochtig aangevoerde lucht geforceerd tegen de zuidelijke stauhellingen blijft aanstromen. Hierdoor zal de bewolking blijven overheersen en sneeuwt het periodiek lokaal flink door. Aanvankelijk blijven de noordoostelijke Alpen vrij föhn gevoelig, maar deze zal in de loop van het weekend op de nadering van de cyclonale lengte-as (denkbeeldige kern van lagedrukgebied) snel aan kracht gaan inboeten. Als op maandag het zwaartepunt van lagedruk verder oostwaarts is getrokken kan de stroming tijdelijk naar meer noordelijke richtingen gaan draaien waardoor er eindelijk tegen de noordhellingen ook wat sneeuwval mogelijk is. Het ECMWF verwacht tot en met dinsdag in het westen en midden van Oostenrijk gemiddeld tussen de 15 en 25 cm neuschnee. Eindelijk ook eens positief nieuws voor deze veel geplaagde regio, al moeten we nog even gaan kijken hoe het precies tegen die tijd zal gaan uitpakken.


Het Franse Courchevel ontwaakt na een nacht met sneeuw
Europa langere termijn
Komende week doet Koning Winter een nieuwe poging om West Europa in zijn greep te gaan krijgen. De situatie wordt vooral rond donderdag erg spannend wanneer een lagedrukgebied precies over Nederland (sneeuw?) in zuidoostelijke richting lijkt te gaan koersen. De vorstgrens ligt tegen die tijd boven Denemarken op de loer en zou aan de achterzijde van het laag wat verder zuidwaarts richting ons land kunnen gaan opschuiven. Toch zijn de winterse kansen op basis van de laatste ECMWF en GFS uitdraai niet bijster groot helaas. Een sterk uitdiepend lagedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan lijkt al snel weer roet in het eten te willen gaan gooien, en met zuidwestelijke winden de winter weer snel naar Scandinavië retour blaast!  Het blijft een zorgenkindje de "winter" van 2013/14 voor West Europa, het is jammer genoeg niet anders.


ECMWF rond donderdag. Wat gaat de winter doen?
 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Gedurende het weekend zal lokaal naar code rood (4-groot) worden opgeschaald.

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: