Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 18 januari 2014

Weekend nog sneeuw zuidkant,

Onder invloed van een krachtig lagedrukgebied met kern ten zuiden van IJsland liggen de Alpen in een sterke zuidwestelijke hoogtestroming. Terwijl het aan de noordkant föhnig is stuwen zich  vochtige en relatief zachte luchtmassa's tegen de Alpenzuidkant. Vanaf maandag kouder en aanhoudend onbestendig.

Einde zachte zuidwest regime nadert


Gisteren konden de (zuid)westelijke en, tja hoe kan het ook anders in deze winter, de zuidelijke Alpen weer profiteren van een verse laag sneeuw van 20 tot 40cm en lokaal hier en daar zelfs nog meer. Terwijl de sneeuwvalgrens aan de noordkant rond de 1000 meter lag sneeuwde het in de koudere lucht aan de zuidkant tot in de dalen en het aangrenzende "laagland". Zo viel er bijvoorbeeld in Lugano op tot een hoogte van 273 meter sneeuw en kon zich zelfs een sneeuwdekje vormen van 5 centimeter. Overigens was ik blij  dat ik geen weerprognose voor Wallis hoefde te maken. Ofschoon de modellen op het front gisteren voor hier 10 tot 20cm aan verse sneeuw berekenden viel er hier nauwelijks neerslag en deels bleef het gewoon droog. Blijkt maar weer eens hoe moeilijk het soms is om een goede neerslag prognose ook op korte termijn te maken. Dat er overigens nauwelijks neerslag viel in het inner-alpine Wallis had natuurlijk alles te maken met een hardnekkig zwakke doorstaande föhn die net sterk genoeg was om de neerslag uit het front te laten verpieteren.


Mooie verse witte pracht in Wolkenstein (Selva) op de Sella Ronda. (via APP)

Overdag werd het van het westen uit geleidelijk overal weer droog en vooral in de westelijke Alpen klaarde het mooi op. Helaas betreft het ook nu maar een korte weersverbetering want in de nacht namen de drukverschillen tussen noord en zuid opnieuw weer toe waardoor in het noorden de  föhn weer aan het opleven is en de vochtige lucht zicht weer meer en meer tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam stuwt.


Mooie opklaringen na de verse sneeuw in La Plagne. Bijzonder ski-pak overigens (re) !
Ingezonden via APP

Pakken we de radar erbij dan zien we dat er op dit moment vooral wat lichte sneeuw valt in de zuidwestelijke Franse Alpen, het zuidelijke Wallis (Simplongebied) en Ticino. Elders, en dan vooral aan de noordkant de brede opklaringen met  Hochnebel of lage bewolking boven de dalen en het laagland. Vooral in de zuidwestelijke Franse Alpen, Piemont tot over de zuidelijke Wallisier Alpen (Simplon) en Tessin zal het vandaag weer aanhoudend en deels ook weer intensief sneeuwen. Ook aan de zuidkant van de oostelijke Alpen valt sneeuw maar vooralsnog minder dan naar het westen toe. Zwaartepunt zal hier komen te liggen tussen Ost Tirol en Karinthië.


Acutele radarbeeld Alpen (bron WetterOnline)

Ook de gebieden grenzend aan de hoofdkam kunnen wat neerslag vanuit het zuiden gaan meepakken maar de hoeveelheden zullen hier slechts gering zijn. Naast de sneeuw zal ook de westen wind behoorlijk doorstaan en in de bergen kan deze weer stormkracht bereiken. De sneeuwvalgrens pendelt tussen 700 a 1000 meter in het zuiden en 1000 tot 1500 meter in het noorden. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -2 en 0 graden, in het oosten tussen de 0 en +2 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich in de westelijke Alpen rond de 1400 meter en aan de oostelijke Alpennoordkant rond de 1800 meter. Zondag overdag verandert er niet veel, sneeuw valt er nog steeds langs de Alpenzuidkant en de noordkant moet het doen met de föhn en hogere temperaturen. In de loop van de namiddag en avond neemt de neerslag qua intensiteit van west naar oost weer wat af en in de nacht wordt het op veel plaatsen droog.


Camperen tussen de bergen sneeuw in Pontresina - Camping Morteratsch. Vanmorgen
alweer bewolkt en meer sneeuw is in aantocht

Tot maandagochtend gaat er in  de bovenstaande zuidelijke en zuidwestelijke Stau gebieden tussen de 30 en 50cm aan verse sneeuw vallen en lokaal bij gunstige Stau condities tussen de 50 en 90cm. De aangrenzende gebieden mogen rekenen op 10 tot 5cm. De verse sneeuw in combinatie met de harde wind zal vooral hogerop voor sneeuw vervrachtingen gaan zorgen en het lawinegevaar verder vergroten. Hou dus goed de lokale berichtgeving (pistes) in de gaten !

Kouder
Maandag volgt in de loop van de dag van het westen uit alweer een volgende storing (koufront). De bewolking neemt weer toe en van west naar oost gaat het regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. De meeste neerslag wordt nu een keer niet voor het zuiden berekend maar juist voor de noordkant. Grote neerslaghoeveelheden zullen er niet gaan vallen maar belangrijker is dat de stroming eindelijk die vervelende veel te zachte noordwesthoek gaat verlaten. De draaiing van de stroming wordt veroorzaakt doordat  een lagedrukgebied (eigenlijk 2) vanuit het westen verder Europa binnenschuiven. Dinsdag komt de hoogte-as over en vervolgens ten westen van de Alpen te liggen en daarmee draait de zuidwestelijke stroming via de zuidoosthoek naar het noordoosten en kan koudere lucht gaan binnenstromen. Ofschoon het weerbeeld door lagedruk gedomineerd zal worden word er dus niet veel neerslag  (sneeuw) verwacht. Dit komt doordat de lucht vanuit het noordoosten niet alleen kouder is maar ook minder vocht bevat.


Dinsdag ligt de cyclonale hoogte-as oostelijk van de Alpen en kan steeds koudere
lucht vanuit het NO gaan binnenstromen

Gisteravond berekende de operationeel uitdraai van het GFS voor de noordkant lokaal nog 20 tot 35mm, vanmorgen is dit teruggeschroefd naar 10 tot 15mm en lokaal 25mm. Het ECMWF doet het zelfs nog wat rustiger aan met 5 tot 10mm. Het blijft echter met dit soort situatie sowieso erg moeilijk om precies aan te geven hoeveel neerslag er waar gaat vallen, veelal wordt dit binnen het gebied van de lagedruk bepaald door kleinere verstoringen en de lokale orografie.

Nog kouder
In de tweede helft van de week zal een volgende depressie van de Atlantische Oceaan afkoppelen en opnieuw midden Europa induiken. Dit systeem zal in het weekend zodra het de Alpen gepasseerd is de weg vrij maken voor nog koudere arctische lucht die boven oost Europa op de loer ligt. Vooral de oostelijke Alpen gaan dit goed merken. In alle hoogtes gaan de temperaturen fors onderuit en op 1500 meter vriest het dan gewoon tussen de -10 en -15 graden. Ook de westelijke Alpen krijgen te maken met markant kouder winterweer. Veel sneeuw wordt er echter ook dan nog niet verwacht omdat de zeer koude arctische lucht per definitie ook erg droog is. Ook nu zullen we het moeten hebben van kleinere verstoringen en natuurlijke de productie van kunstsneeuw die overal weer zal kunnen worden toegepast.


Volgende storingen duiken in het weekend Europa in, het blijft winters met
toenemende sneeuwkansen
Tegen of in het weekend stijgen de kansen dat moeder natuur ons met de sneeuw een handje gaat helpen. Op nadering van een volgende depressie (hoogtetrog) behorende bij een actieve depressie met kern net ten noordoosten van IJsland nadert zaterdag vanuit het noordwesten een warmtefront (niet schrikken) met bewolking en neerslag Kaart hierboven) . Ofschoon de temperaturen aan de voorzijde van het laag iets omhoog zullen gaan blijft het ook dan koud.

Ook op de langere termijn houden we de winterse setting vast met de hogedruk in het noorden en de lage druk boven centraal Europa en de Middellandse Zee. In hoeverre er dan ook sneeuw gaat vallen is op dit moment onmogelijk te zeggen maar gezien de cyclonaliteit (lagedruk) zijn de kansen op periodiek sneeuw zeker niet slecht.

Winterweer Nederland België en Duitsland (Sauerland)
De grens met de koudere lucht en sneeuw ligt akelig dichtbij maar kan door tegenwerking van het laag wat de komende dagen naar midden Europa trekt maar niet verder naar het westen en zuiden uit stromen. Toch gaat ook dit veranderen zodra de hierboven  genoemde hoogte-as van het laag verder naar het zuidoosten doorschuift. Geleidelijk gaat in de loop van de week de stroming draaien naar zuidoost tot oost en stroomt de koudere lucht binnen. Vooral in de tweede helft van de week en tegen (en in) het weekend wordt de lucht ook op hoogte steeds kouder en de neerslag gaat vanuit het noordoosten langzaam in natte sneeuw en later sneeuw over. Mogelijk dat in het overgangsgebied tussen de zachtere lucht (vooral nog op hoogte) en de koudere lucht (lager in de atmosfeer) ook ijsregen gaat vallen. In het weekend zou het volgens het ECMWF tot aan de grote rivieren sneeuwen en zondagavond zou er dan een sneeuwdekje van 2 tot 10cm kunnen liggen, in het noordosoten (Groningen) zelfs nog meer! Met de start van de nieuwe week dan ook op andere plaatsen in de Benelux en Duitsland sneeuw en de vorming van een sneeuwdekje.


Momenteel is er in het Sauerland (Winterberg) geen wintersport mogelijk. Volgende
week wordt het er kouder en nemen ook de sneeuwkansen toe.

Ten aanzien van bovenstaande moeten we nog wel opmerken dat veel gaat afhangen van de koers van van de straalstroom en de lagedrukgebiedjes die de komende week en in het weekend Europa gaan intrekken. Mocht de koers ten noorden van de Benelux gaan verlopen dan ziet de wereld er heel anders (groen) uit en blijft de koude lucht ten noorden en oosten liggen. Een zuidelijkere koers, dus over of liefst ten zuiden van Nederland gaat hoogst waarschijnlijk een winters beeld opleveren.  Dit is ook het scenario wat de operationele uitdraai van het ECMWF vanmorgen simuleert

Al met al dus spannende ontwikkelen die het ECMWF ons voorschotelt. Ook de andere modellen komen in grote lijnen met een soortgelijke ontwikkeling op de proppen. Ook de langere termijn ziet het er vanmorgen wintertechnisch veelbelovend uit (blokkade) en laten we hopen dat deze trend de komende dagen alleen maar steviger in het zadel zal komen te zitten. Tot zover voor nu, vanavond eventueel nog even een update en anders tot morgenochtend maar weer. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis

Ter afsluiting en als opkikker nog een mooi plaatje vanuit de bergen in Zuid Spanje (Andalusië, Sierra Nevada)



ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Gedurende het weekend zal door de nieuwe sneeuw en harde wind aan de zuidkant lokaal naar code rood (4-groot) worden opgeschaald.




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: