Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 19 januari 2014

Kouder, stijgende sneeuwkansen noordkant

Vandaag hebben de Alpen nog te maken met een sterke zuidwestelijke hoogtestroming waarbij het in het noorden föhnig is en in het zuiden zeer vochtige luchtmassa's tegen de Alpenhoofdkam stuwen en voor verdere sneeuwval zorgen. Maandag nadert een koufront en op passage zal er ook in de noordelijke Alpen wat sneeuw gaan vallen. 

Koufront met sneeuw nadert


Gisteren viel er ten zuiden van de hoofdkam steeds weer wat sneeuw en deels sneeuwde het in de gunstig gelegen Staugebieden van de Italiaanse, Zwitserse en Franse Alpen lekker door en kon er opnieuw tussen de 20 en 30cm en lokaal ook nog meer aan verse sneeuw bijgeteld worden. Aan de noordkant zijn ze onderhand vergeten hoe sneeuw er überhaupt uit ziet. Hier dicteerde de föhn het beleid en bleef het droog, veelal zonnig of opgeklaard en vooral in de föhn-gebieden opnieuw zeer zacht. Zo steeg het kwik in het inner-alpine Wallis en in de klassieke Zwitserse föhndalen gisteren tot 12 a 15 graden en ook vannacht werd het er niet veel kouder.  Ook vannacht veranderde maar weinig aan dit beeld.


Een plaatje ! Opklaringen na de verse sneeuw in de Franse Alpen. (Le Grand Bornand)
 Haute-Savoie, via APP)

Toch gaat er met ingang van de nieuwe week wat veranderen. Kijken we naar de barometer dan zien we dat de luchtdruk inmiddels langzaam aan het dalen is en ook het drukverschil tussen de de Alpenoordkant en Alpenzuidkant zal geleidelijk minder groot worden. Dit betekent tevens dat de Südstau geleidelijk in kracht gaat afnemen. Anderzijds neemt door de afnemende drukgradiënt ook de Südföhn in kracht af. Dit proces zal in de loop van de zondag en maandag van west naar oost gaan verlopen en wordt in gang gezet door een opkomend koufront (occlusie).
¨

Opnieuw een mooie laag verse sneeuw in Madesimo vanmorgen (Sondrio, Italië)

Vandaag is het helaas nog niet zo ver. Nog steeds de sneeuw in het zuiden en de föhn in het noorden. Deels kan de neerslag van het zuiden tot over de hoofdkam overgrijpen. Met de sneeuw van vannacht en vandaag overdag kan in de Staugebieden van de Alpenzuidkant weer zo'n 10 tot 20cm en bij gunstig Stau zelfs 20 tot 40cm gaan vallen. Het zwaartepunt van de neerslag zal liggen (hoogste waardes) zal liggen in de Alpe Maritimes, de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) en Ticino (Sotto Ceneri). De sneeuwvalgrens varieert sterk van west naar oost. Terwijl het aan de zuidkant van de westelijke Alpen vanaf circa 1000 sneeuwt en deels zelfs tot in de dalen sneeuwt het in de oostelijke Alpen vanaf 1000 tot 1700 meter. In het zuidoosten (Julischen Alpen) sneeuwt het pas vanaf circa 1800 a 1900 meter.


Actuele radar. ook vandaag nog de neerslag in de Südstau van de Alpen
Bron Wetteronline

Ook het nulgradenniveau kenmerkt zich van west naar oost maar ook van zuid naar noord door grote verschillen. Zo bevindt zich deze in zuiden rond de 1400 a 1500 meter en in het noorden tussen de 2100 en 2500 meter. De hoogste waardes ook nu weer voor de oostelijke Alpen. De noordkant vandaag nog een keertje profiteren van bijna voorjaarsachtige toestanden. Het is er, afgezien van Hochenbel en mist, föhnig opgeklaard en vooral ook zeer zacht. Met föhn kan het kwik in de Zwitserse Alpen tot een graad of 10 stijgen en in de Oostenrijkse Alpen is lokaal 14 tot 16 graden mogelijk.  Minder aangenaam zal opnieuw die harde en in de bergen soms stormachtige föhnwind zijn.

Exit Südwest föhn
Morgen gaat dan het roer om en kunnen we ons eindelijk gaan "verabschieden" van die vervelende zuidwestelijke hoogtestroming. Dit proces wordt in gaan gezet door een lagedrukgebied (hoogtetrog) welke via het Iberische Schiereiland en zuidwest Frankrijk geleidelijk over de Alpen naar de Adriatische Zee trekt alwaar het dinsdag wordt verwacht.


Dinsdag is het laag doorgeschoven tot over de Adriatische Zee en kan
koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen

Hierdoor kan de stroming via de zuidoosthoek de noordoosthoek gaan opzoeken en is het definitief met de Südföhn en aanvoer van zachte lucht gebeurd. Een koufront wat morgen de Alpen zal bereiken gaat daarnaast ook voor neerslag zorgen in de centrale en noordelijke Alpen. Tegelijkertijd wordt het aan de zuidkant droog en met een opkomende Nordföhn klaart het dinsdag mooi op .


Vanaf morgen van west naar oost einde Südwestföhn, in zuiden komt
dinsdag achter het koufront tijdelijk de Nordföhn opzetten

De sneeuwvalgrens gaat met het instromen van de koudere lucht dalen tot 1000 a 600 meter maar zal in de zuidoostelijke Alpen waar de koudere lucht pas later instroomt nog rond de 1000 a 1600 meter liggen. Veel sneeuw hoeven we niet te verwachten en met 5 tot 20cm is het meest wel gedaan. Mogelijk dat echter in de noordwestelijke Staugebieden van de Berner Alpen, de Vorarlberg en in Salzburg en met name in het Reuzengebergte in Tsjechië  er nog wat meer uitgeperst kan worden.
Richting de woensdag krijgen we achter het koufront te maken met stijgende luchtdruk en onder invloed van een tussenhoog zou het vooral in de westelijke Alpen wel eens een heel mooi winterdag kunnen gaan worden. Vooral op die plaatsen waar sneeuw is gevallen wordt het genieten van de witte pracht in combinatie met de blauwe luchten. In de dalen wel weer kans op Hochnebel en mist. Meer bewolking houdt zich woensdag nog op rondom Salzburg en hier kan in de Nordweststau van de Alpen ook nog wat sneeuw vallen, later op de dag zou het dan ook hier droog moeten worden en opklaren.


WRF neerslag voor de komende 5 dagen met  eindelijk ook weer bonte kleuren aan de
Alpennoordkant. Vanaf weekend goede opties op meer sneeuw aan de noordkant. 

Donderdag zien we alweer een volgende trog vanaf de Atlantische Oceaan uitdiepen en een volgend lagedrukgebiedje trekt via de Benelux Duitsland in. De daarbij behorende occluderende fronten zullen vanaf donderdag opnieuw gaan zorgen voor een weersverslechtering met tot in het weekend periodiek wat sneeuwval op doortrekkende meest zwakke fronten. Qua timing, neerslag en neerslagverdeling is nog lang niet alles "afgezekerd". Waarschijnlijk krijgen we op vrijdag en vervolgens op zaterdag te maken met doortrekkende storingen en oplevende neerslagactiviteit (sneeuwval). Vooral op zaterdag zou er dan aan de noordkant van de Alpen ook wat meer sneeuw kunnen gaan vallen.

In de loop van zondag of maandag krijgen we aan de voorzijde van een volgende actieve depressie die in het zeegebied tussen IJsland en Schotland op de weerkaarten verschijnt te maken met een opkomend warmtefront. Uitgaande van het ECMWF zal de bijbehorende frontale neerslag de Alpen in de loop van de maandag bereiken waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk tot circa 1000 a 1200 meter kan stijgen, dinsdag volgt alweer het koufront. Mocht het zo gaan komen dan zullen met de noordwestelijke aanstroming (Nordweststau) de sneeuwcondities aan de noordkant van de Alpen verder gaan verbeteren en mogelijk gaat er dan ook sneeuw van betekenis vallen.


ECMWF dinsdag 28 januari met opkomende Nordweststau 

Ten aanzien van bovenstaand ontwikkelingen wil ik nog opmerken dat de onzekerheden in de loop van de volgende week sterk gaan toenemen. Deze onzekerheid wordt met name veroorzaakt door de precieze koers die de lagedrukgebieden gaan nemen op hun weg naar midden Europa. Cruciaal daarbij is ook in hoeverre de koudere lucht vanuit het noorden en oosten zal (kunnen) worden aangetapt. Vandaag zijn de operationele oplossingen duidelijk wat minder optimistisch voor wat betreft de instroom van de arctische lucht (winter Lage Landen) maar kijken we naar de diverse ensemble oplossingen en ook de toenemende bandbreedte dan is er nog niets beslist. Voor de Alpen kunnen we echter stellen dat we met meer normale omstandigheden te maken gaan krijgen en er een einde komt aan het veel te warme "zuidwest geblaas".



ensembles T850 hPa (temp. 1500 meter hoogte) prikpunt Salzburg. Let op de
grote onzekerheid dei begint rond de 26 januari.

Tot zover voor dit moment. Ciao vanuit de Walliser Alpen waar de föhn er ook nog even goed "inhakt" (7.5 graden buiten in de weerhut op 1020 meter)




Door de sneeuw en harde wind is het lawinegevaar in de zuidelijke Alpen lokaal opgehoogd
naar het hoogste niveau (zeer groot). Blijf in deze gebieden op de gemarkeerde pistes en
volg de lokale aanwijzingen op !





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: