zaterdag 11 januari 2014

Na het weekend toenemende sneeuwkansen

Een opbouwende rug van hoge luchtdruk zorgt dit weekend voor vrij rustig en tamelijk zonnig wintersportweer. Na het weekend nadert een koufront het westelijke Alpengebied waarbij de sneeuwkans weer toeneemt en het tijdelijk ook weer wat kouder wordt.


Vrij zonnig en aanvankelijk nog zachtWat gaat de tijd toch snel en zitten we inmiddels al weer in de 2e week van januari. Als je echter naar de temperaturen kijkt zou je dat niet zo een twee drie zeggen! Zoals we al eerder hadden aangekondigd wordt het op termijn gelukkig wat kouder in het Alpengebied, maar om nou te zeggen dat er onvervalst winterweer voor de deur staat is ook weer iets te veel van het goede. Gelukkig zien we na het weekend de sneeuwkansen vanuit het westen weer flink gaan toenemen, al lijken deze kansen helaas niet voor het gehele Alpengebied te zijn weggelegd.


Fraaie opname vanuit de Zwitserse Alpen in 1e januari week via@FlorianBiscu
 
Rustig en tamelijk zonnig weekendweer
Het weekend staat in het teken van hogedrukinvloed waardoor er afgezien van wat overtrekkende wolkenvelden en een verdwaalde sneeuwbui flinke zonnige perioden te verwachten zijn. Het is voor januari begrippen nog steeds erg zacht, waarbij het nulgradenniveau varieert van tussen de 2100 en 2600 meter in het westen tot 1700 à 2000 meter in de meer oostelijker gelegen gebieden. Later in de middag neemt de bewolking vanuit het westen op nadering van een in activiteit afnemend occlusiefront weer tijdelijk wat toe, en kunnen er op zondagnacht aan de Alpennoordzijde (ja, jullie lezen het goed) wat verdwaalde sneeuwvlokken naar beneden gaan dwarrelen. Het heeft echter nog weinig te betekenen helaas, dus maak jullie alsjeblieft nog geen illusies voor de inmiddels veel geplaagde Noordzijde! Ook op zondag verandert er nog niet bijster veel in het weerbeeld, al trekt er aan de oostelijke Alpennoordzijde tijdelijk wat koudere lucht binnen.Occluderend en in activiteit afnemend front (paarse lijn) slingert dwars
door het midden Europese hogedrukgebied heen
. @UkMetoffice
 
Toenemende sneeuwkansen
Op het bovenstaand kaartje van de Engelse weerdienst zien we een lagedrukgebied ten westen van Ierland liggen. Het bijbehorende koufront ligt op zondagmiddag van de Ierse zuidwestkust via de Golf van Biskaje richting het noordwesten van Portugal gepositioneerd. Dit koufront trekt gestaag oostwaarts richting de westelijke Alpen, waar het rond maandagnacht zal gaan arriveren. Dit betekent in de loop van maandagmiddag vanuit het westen steeds dikker wordende bewolking met in de loop van maandagavond de eerste frontale sneeuwval. De sneeuwval gaat lijkt zich te gaan concentreren op de westelijke en zuidelijke Alpenboog, waarbij de inner-alpine gebieden ook nog iets kunnen gaan meepakken. Ik vind het vervelend om te gaan zeggen, maar de Alpennoordzijde en dan met name de noordoostelijke zijde lijkt weer volledig buiten de (sneeuw) prijzen te gaan vallen. Het is ondertussen typerend voor deze winter, waarbij het gewoon ontbreekt aan noordwestelijke aanstroming die voor sneeuwval in deze gebieden kan gaan zorgen.


Neerslagberekening ECMWF opgeteld tot wo-avond

Uitgaand van de ECMWF cluster kunnen wij tot en met woensdagavond gemiddeld zo tussen de 15 en 45cm sneeuw gaan verwachten, met op een gunstig gelegen stauhelling misschien zelfs nog iets meer. De tendens van hoe meer noordoostwaarts des te minder sneeuw is ook deze keer weer van toepassing. De sneeuwvalgrens schommelt aan de voorzijde van het koufront in eerste instantie nog rond de 1300m, maar zal vanuit het westen een flink dalende tendens gaan laten zien richting de 700 à 900 meter op dinsdag/woensdag.


Omgeving van Crans Montana via de @sneeuwhoogteApp
 
Patstelling Europese winter
Er waren de afgelopen dagen wat signalen in de media te bespeuren waarin kou en sneeuw voor west Europa werd aangekondigd. Het is jammer dat dit steeds weer zo onzorgvuldig de ether in wordt geslingerd met alle teleurstellende gevolgen van dien. Het zal wel te maken hebben met de "scoringsdrift" die bij sommige personen aanwezig is, maar het getuigt nou niet echt van een professionele instelling als je het mij vraagt. Blikvanger de komende week is een boven Scandinavië opbouwend hogedrukgebied die de winter in dit deel van Europa volledig op de kaart gaat zetten. Aan de andere kant van de weerkaart ligt er een gordel van lagedruk grofweg van Schotland richting het noordwesten van Spanje. Juist deze gordel van lagedruk belemmerd de instroom van de koude vrieslucht richting het westen van Europa, en blijft de vorstgrens in het midden van de week ergens boven Denemarken steken. Het is helaas even niet anders voor de winterliefhebbers in de Benelux, en zullen we moeten gaan afwachten of Koning Winter nog een keer echt met zijn vuist op tafel wil gaan slaan. We houden het in de gaten!


Patstelling in beeld gebracht door het ECMWF voor de komende week
 
Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
Geen opmerkingen: