zondag 12 januari 2014

Rustig en vrij vriendelijk wintersportweer

Hogedrukinvloed zorgt ook vandaag voor open en tamelijk zonnige wintersport omstandigheden. Een zwakke storing kan aan de Alpennoordzijde voor wat meer bewolking en een lichte sneeuwbui gaan zorgen. Vanaf maandagavond vanuit het westen opkomende sneeuwval en kouder

Kouder weer op komst


Ook vandaag zorgt een hogedrukgebied weer voor aangenaam wintersportweer. Toch kan een zwakke storing aan de Alpennoordzijde  voor een lokaal verdwaalde lichte sneeuw of regenbui gaan zorgen, maar veel zal het allemaal niet te betekenen gaan hebben. Het is nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar met een nulgradenniveau dat pas tussen de 2200 en 2600m terug te vinden is. Maandag nadert dan vanaf het westen een koufront het westelijke Alpenruim, met vooral vanaf de avond en nacht verder intensiverende sneeuwval. Aan het eind van de week zien we volgens de laatste prognoses nieuwe sneeuwscenario's voor de Alpen aan de horizon verschijnen maar daarover straks meer verderop in het weerbericht.


Mooie beelden uit de skilift vanuit de buurt van St Anton am Arlberg via@App

Opkomende sneeuwval en kouder
Alles verloopt nog steeds volgens het Alpenspoorboekje voorlopig. Het gisteren aangekondigde koufront ligt netjes vanaf de Ierse zuidwestkust richting de noordwestkust van Portugal gepositioneerd en trekt langzaam verder oostwaarts. Hierdoor zien we op maandagochtend in de Franse en noordwestelijke Zwitserse Alpen de hoge cirrus bewolking al verder gaan toenemen. Cirrus bewolking die vanaf ongeveer 8000m en hoger in de atmosfeer voorkomt bestaat volledig uit ijskristallen en kondigen vaak een weersverslechtering aan. Maar deze "weersverslechtering" is onder de huidige omstandigheden van harte welkom, omdat hij in dit geval voor de meer dan welkome sneeuw gaat zorgen!


Infrarood opname van gisterenavond, waarbij het koufront zeer goed zichtbaar is!
Bron @UkMetoffice EuMetsat

De sneeuwval zal vanaf maandagmiddag vanuit het westen langzaam gaan opkomen waarbij de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 1500m bivakkeert. In de loop van de nacht zal deze dan verder gaan intensiveren en zich in eerste instantie gaan concentreren op de Franse en westelijke Zwitserse / Italiaanse Alpen. Vooral de zuidwestelijk georiënteerde stauhellingen kunnen gezien het stromingspatroon aardig wat sneeuw gaan meepakken. Op dinsdag kan de sneeuwval zich dan nog wat verder oostwaarts gaan verplaatsen, waardoor ook de centrale inner-alpine gebieden en Italiaanse oostzijde en de Oostenrijkse zuidzijde zich op sneeuw mogen gaan verheugen. De sneeuwvalgrens zal verder gaan dalen naar gemiddeld genomen ongeveer 1000m, waardoor ook de wat lager gelegen gebieden gelukkig weer wat kunnen gaan opfrissen.

Aan de Alpennoordzijde kunnen in het voorveld van het koufront helaas weer wat föhnverschijnselen gaan optreden, maar deze lijkt zich gelukkig niet al te sterk te kunnen gaan manifesteren. De aangekondigde sneeuwhoogtes veranderen ziet erg veel in vergelijking tot gisteren, met gemiddeldes van 20 tot 45cm voor de westelijke en zuidelijke Alpenboog. Voor het Oostenrijkse Vorarlberg verwacht ik tot en met woensdag tussen de 10 en 15cm en voor het meer oostwaarts gelegen Tirol en Salzbürgerland zal de sneeuwteller waarschijnlijk op waardes van tussen de 5 en 10cm blijven gaan steken.


Ondanks het warmere weer toch mooie foto's vanuit de omgeving van het
Franse La Plagne via de Sneeuwhoogte@App

Het is deze winter ondertussen opvallend dat vooral de noordwestelijke stromingspatronen het volledig laten afweten. Dit is een van de redenen waardoor het anders zo sneeuwrijke Vorarlberg bijvoorbeeld beduidend minder sneeuw heeft kunnen opmeten dan normaal gesproken het geval is. Verder oostwaarts hebben ook Tirol, het Salbürgerland en de Steiermark met dit probleem te maken, en doen de lokale pistediensten er alles aan om de pistes toch zoveel mogelijk begaanbaar te houden.


Neerslagcluster van ECMWF met doorberekende hoeveelheden t/m woensdag

Tijdelijk stabieler
Vanaf woensdag zorgt een overtrekkende rug van hoge luchtdruk vanuit het westen dan weer voor enige stabilisatie waardoor de zon er weer goed bij komt. Het noordoosten van Oostenrijk blijft in eerste instantie nog gevoelig voor een paar lichte sneeuwbuitjes, maar ook hier trekken later vanuit het westen opklaringen de berggebieden binnen. Donderdag belooft ook nog een prachtige dag te gaan worden, maar vanaf vrijdag gloren er weer nieuwe sneeuwkansen aan de Alpenhorizon!


Sneeuwrijk weekend?
Speurend naar nieuwe kansrijke sneeuwsituaties lijkt er aan het eind van de week weer iets leuks te gaan gebeuren. Aan de oostflank van het op zijn plaats liggende Azorenhoog zakt een portie koude polaire lucht weer zuidwaarts af. Deze koudere lucht lijkt dynamisch in botsing te gaan komen met de verder oostwaarts aanwezige zachtere lucht. Het is op dit moment lastig om precies aan te gaan geven waar dit uiteindelijk allemaal op zal gaan uitdraaien, maar het ziet er sneeuw technisch toch vrij veelbelovend uit! In ieder geval weer iets om naar uit te gaan kijken, met hopelijk ook nu eens voor de noordelijke Alpen goede sneeuwvooruitzichten.


Gezellige drukte bij het Seilbahnen Damüls Bergstation (1850m)


Tot zover het weerbericht voor vandaag. Morgen gaat Johann dan weer verder kijken, speurend naar nieuwe hopelijk winterse vooruitzichten.
Met vriendelijke groet,

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: