Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 13 januari 2014

Koufront luidt koudere weerfase in

Het tussenhoog trekt naar het oosten weg en verliest zijn invloed op de Alpen. Een koufront nadert vanuit het westen en zal na een korte föhnfase van west naar oost voor een weersverslechtering zorgen. In de loop van woensdag van westen uit tijdelijke weersverbetering. Vanaf vrijdag inzettende Südstau.

Opkomend koufront met sneeuwval

 
Toch de "fopspeen"
Een aantal dagen geleden werden wij en vele anderen met ons blij gemaakt met prachtige winterse kaarten die niet alleen veel kouder weer vanuit het noordoosten zouden moeten gaan brengen maar eindelijk ook weer eens sneeuwkansen voor de veel "geplaagde" Alpennoordkant. In het verlengde daarvan openden we  7 januari jl. met de titel "Winterse aspiraties of fopspeen" ! Helaas werd het dan uiteindelijk toch "de fopspeen". Dat het winterse scenario uiteindelijk dan toch niet doorging heeft (had) verschillende redenen waar ik nu niet verder op in wil gaan. Duidelijk is wel weer geworden dat we met ons allen weer eens mooi door "moedertje natuur" met de neus op de feiten werden gedrukt. Ondanks alle supercomputers, geavanceerde hoog-resolutie weermodellen, data input van weerstations, satellieten en ik weet niet wat nog meer houden lukt het ons nog steeds niet om goed grip te te krijgen op die complexe en chaotische atmosfeer. En zeg eerlijk, eigenlijk is dat maar goed ook !

De sneeuw en wintersport condities aan de Alpennoordkant zijn vooral in de lager gelegen
gebieden zorgelijk zo niet slecht. Foto Jachenau (Oberbayern)

Wat zou het nu toch mooi zijn wanneer de modellen opnieuw op een dwaalspoor zitten en nu eens de koude of anders sneeuwrijke oplossingen het gaan winnen. De afgelopen twee dagen bestond hierover nog wat twijfel om dat de koude lucht uit het noorden nog akelig dichtbij kon komen en we alleen maar een wind draaiing naar de oosthoek nodig zouden hebben om de koude lucht vrij baan te geven. Helaas mocht ook dit niet zo zijn (Murphy's law) en inmiddels is wel duidelijk dat de sturende druksystemen voor grote delen van west Europa en ook de Alpen op de verkeerde plaats positie gaan innemen en de koude lucht uit het noorden en oosten uiteindelijk gedwongen wordt om via Oost Europa naar het zuiden toe uit te stromen.

Nu is het maar de vraag of we daar rouwig om moeten zijn. Ja ok, voor de lage landen geen vriesweer en de schaatsen kunnen weer even in het vet, voor de Alpen en mogelijk voor de Duitse Middelgebergtes misschien niet eens zo verkeerd. Probleem met deze arctische luchtmassa`s  is dat ze niet alleen zeer koud zijn maar ook zeer droog. Het was dan nog maar de vraag of we dan überhaupt sneeuw hadden gekregen. Had best eens een gevalletje "Kahlfrost" kunnen gaan betekenen ! Nee dan zou hetgeen de komende dagen staat te gebeuren best eens een heel stuk interessanter kunnen gaan worden ! Of dat ook voor de Alpennoordkant en het Sauerland geldt valt nog te bezien, want hoe luidt dat spreekwoord nog maar ? "De Duivel schijt altijd op de grootste hoop" !


Daarentegen profiteert de zuidkant nog steeds van de oudere dumps en
vooral ook de minder zachte condities
.(Malghera , Süd Tirol)
 
Atlantische invloed neemt weer toe
We gaan onze ogen dus maar weer eens richten op de Atlantische Oceaan en kijken welke snode plannen hier weer worden uitgebroed. Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat de depressies boven de Atlantische Oceaan hun krachten gaan opnieuw gaan bundelen. Rond het midden van de week resulteert dit in een actief systeem wat met zijn kern boven het noordwesten van Schotland is aangekomen. Als tegenhanger zien we nog steeds een mooi blokkade hoog boven Scandinavië. Een ander hoog is ondertussen onderweg vanaf het midden van de Atlantische Oceaan naar het zeegebied ten westen van de Azoren. Deze constellatie zal ertoe gaan leiden dat de straalstroom en de depressies gedwongen worden worden om via west Europa naar de Middellandse Zee af te buigen.


Aktuele radarbeeld met de naderende bewolking en neerslag op koufront

Samenhangend met de bovengenoemde ontwikkelingen hebben we aanvankelijk nog te maken met een westelijke hoogtestroming. Een daarin meelopend koufront zal vandaag de westelijke Alpen bereiken. De oostelijke delen van de westelijke Alpen starten na een heldere nacht nog met veel zon en hier en daar boven de dalen Hochnebel.  In het voorveld van het koufront kan het tijdelijk even föhnig worden voordat van het westen en zuiden uit de bewolking zal toenemen en weldra ook eerste neerslag zal volgen. Overdag trekt het front verder en zal tegen de avond de oostelijke delen bereiken. Met het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1200 a 1300 meter en zal geleidelijk dalen tot circa 800 meter in de nacht van maandag op dinsdag.

De oostelijke Alpen met uitzondering van de zuidkant kunnen nog wat langer genieten van de invloed van het wegtrekkend tussenhoog. Later op de middag en in de avond dan ook hier van het zuiden en westen uit dichter wordende bewolking gevolgd door eerste neerslag (sneeuw). Tot dinsdagochtend gaat er in de westelijk Alpen 5 tot 20cm en in de zuidwestelijke Franse Alpen (Dauphiné) 25 tot 30cm vallen. Naar het oosten toe wordt tot dinsdagochtend 5 tot 10cm berekend.


WRF model met sneeuw cumulatief voor deze week, het leeuwendeel hiervan valt
op de dinsdag-woensdag
 
Tot halve meter sneeuw zuidkant
Dinsdag valt er in het gehele Alpengebied (lichte) sneeuw waarbij het in het zuiden ook aanhoudend en intensief kan door sneeuwen. Pas in de loop van de namiddag en avond wordt het van het westen uit geleidelijk weer droog. Met de sneeuw van maandag valt er in totaal tussen de 10 en 30cm Neuschnee en lokaal is bij gunstige Stau-effecten 40 tot 50cm mogelijk. Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) zal zich in een gebied tussen het Zwitserse Graubünden en Süd Tirol bevinden. Hier dan naar alle waarschijnlijkheid de meeste Neuschnee.

Woensdag trekt het front met sneeuw via de oostelijke Alpen weg en de weersverbetering die in het westen en zuiden al heeft ingezet zet zich ook in de oostelijke Alpen van west naar oost door. Ten zuiden van de centrale Alpenhoofdkam krijgt door een naar noord draaiende wind tijdelijk te maken met een matige Nordföhn. De meeste zon wordt donderdag voor de westelijke Alpen verwacht, de oostelijk Alpen houden ook dan nog last van veel (rest)bewolking en meest zal het "trüb" zijn. De temperaturen kunnen weer iets winst pakken, dit geldt met name voor de gebieden waar een geleidelijk een liche Südföhn gaat opsteken. Deze Südföhn is een voorbode op een volgende weersverslechtering die vanaf vrijdag vooral de westelijke en zuidelijke Alpen zal gaan treffen.


Hochnebel gisteren boven het brixental in Tirol (SkiWelt Wilder Kaiser). Ook vandaag kan
men nog er nog genieten van de zon en blauwe luchten.
 
Inzettende Südstau
Door de toenemende drukverschillen tussen de noordkant en zuidkant van de Alpen zal de Südföhn vanaf vrijdag nog iets verder in kracht toenemen terwijl aan de Alpenzuidkant de lucht steeds meer tegen de Alpenhoofdkam gaat stuwen. Op nadering van een storing neemt in de zuidwestelijke Franse Alpen de bewolking in de loop van de donderdagmiddag (even niet vastpinnen nog op precieze timing) weer ras toe gevolgd door inzettende sneeuwval. In het weekend volgen verdere storingen die in de westelijke en vooral zuidelijke Alpen (Südstau) nieuwe sneeuwval zullen gaan opleveren. In eerste instantie zullen die zich dus vooral focussen op de westelijke en zuidelijke Alpen maar uiteindelijk gaan toch ook de noordelijke Alpen sneeuw meepakken. Veel zal daarbij gaan afhangen welke positie en koers de lagedrukgebieden vanaf vrijdag gaan volgen. Dit kan dus voor de noordelijke en oostelijke Alpen nog heel spannend gaan worden !



ECMWF weekend: de straalstroom duikt de Middellandse Zee en depressies
worden eveneens gedwongen om naar centraal en zuid Europa uit te wijken
 
Extreme neerslaghoeveelheden mogelijk
Minder spannend wordt het voor de west en zuidkant. Hier gaat in de periode van vrijdag tot dinsdag veel neerslag vallen. Gisteravond berekende het ECMWF neerslaghoeveelheden die lokaal tot 150 a 230mm opliepen. Met een sneeuwvalgrens die ditmaal niet eens zo hoog uitkomt (circa 1000 meter) zou dit wat hogerop tussen de 100 en 180cm aan verse sneeuw kunnen gaan opleveren. Vanmorgen is het model wat terughoudender maar komt nog steeds met neerslaghoeveelheden van lokaal 100 tot 165mm  op de proppen. Al met al dus best extreem wat daar door de modellen wordt berekend en zeker iets om de komende dagen goed in de gaten te houden !
 
Winterse setting
Ook de verdere ontwikkelingen zijn (ik durf het in deze rare winter bijna niet meer te zeggen) veel belovend. Zo zien we dat de de lagedrukgebieden zich begin volgende week van het Atlantisch regime gaan afkoppelen en precies boven centraal Europa positie gaan innemen. De hogedruk loert dan nog steeds boven Scandinavië en noordwest Rusland en gaat zoals het er nu naar uitziet via de achterdeur van de depressies die Europa zijn ingetrokken een brug vormen met het Azorenhoog. Met een geleidelijk via oost naar noordoost draaiende hoogtestroming kan de koutoevoer vanuit Rusland dan geleidelijk op gang gaan komen ! Het GFS is met dit scenario nog iets terughoudender maar ook hier toch positieve ontwikkelingen met in een later stadium dan toch ook een soortgelijk scenario.


ECMWF dinsdag 21 januari, winterse ontwikkelingen !

Ofschoon in nog lang niet alles duidelijk en "afgezekerd"  is en veel zal gaan afhangen welke positie de sturende druksystemen en met name het laag boven midden Europa gaan innemen zijn de kaarten wintertechnisch helemaal niet zo slecht. Laten we hopen dat deze trend zich nu eindelijk eens doorzet en het koudere weer met sneeuw zich in het gehele Alpengebied en eventueel ook de rest van west Europa kan gaan doorzetten. Morgen meer daarover en eventueel via de reacties dan korte updates. Fijne dag en als u de komende uren naar de westelijke horizon kijkt dan ziet u de frontale bewolking al naderen. Ciao vanuit Rosswald in Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: