Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 14 januari 2014

Winterser weerbeeld


Een vrij actief koufront trekt vandaag langzaam vanuit het westen verder oostwaarts, waarbij vooral tegen de zuidwestelijk georiënteerde stauhellingen sneeuw van betekenis valt. Vanaf woensdag vanuit het westen langzaam weer wat betere condities, maar tegen het eind van de week wederom flink toenemende sneeuwkansen

Sneeuw voor zuidelijke Alpen


De temperatuur tegenstellingen in Europa zijn de laatste dagen aanzienlijk groter geworden. Terwijl de winter in Scandinavië uiteindelijk met bulderend geweld is binnengevallen, moesten wij helaas toekijken hoe deze Noord Europese winter net aan onze Hollandse neuzen voorbij ging! We konden de kou bijna ruiken, maar een ongunstige luchtdrukverdeling boven W Europa gooide uiteindelijk roet in het eten waardoor de vrieslucht ons land uiteindelijk net niet bereiken kon! In de Alpen is het weerbeeld gelukkiger wel weer een stuk winterser geworden, waarbij een van west naar oost trekkend koufront vooral tegen de zuidwestelijke berghellingen de nodige sneeuw gaat achterlaten. Tegen het eind van de week volgt waarschijnlijk meer sneeuwgeweld, maar daarover straks meer.


Zwitsers bergmeer via @SwitserlandTourism

Koufrontpassage
Vandaag liggen de Alpen grotendeels verborgen onder een dik pakket met frontale bewolking die vooral tegen de geografisch zuidwestelijk gelegen berghellingen lokaal flink kan gaan stuwen. De sneeuwvalgrens gaat vanuit het westen met het instromen van tijdelijk beduidend koudere lucht zakken naar hoogtes van rond de 1000 à 800 meter. Hierdoor kunnen de wat lager gelegen pistes gelukkig ook weer eens wat sneeuw gaan meepakken, waardoor de omstandigheden hier weer wat kunnen gaan verbeteren. De sneeuwval lijkt zich vandaag vooral te gaan concentreren op de Walliser en Glarner Alpen waarbij het oosten van het Zwitserse Tessin waarschijnlijk de meeste sneeuw te verwerken krijgt. Er zijn gemiddelde hoeveelheden mogelijk van tussen de 15 en 30 cm met op de gunstig gelegen stauhellingen uitschieters richting de 40cm en lokaal misschien zelfs nog iets meer.


Actueel radarbeeld van 08.15 uur toont mooie sneeuwecho's! Bron Wetteronline

Het bovenstaande kaartje laat de actuele stand van zaken mooi zien in het Alpengebied. De gehele Alpenboog ligt onder een laag dikke frontale bewolking verborgen, waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval zich op dit moment concentreert op het Zwitserse Tessin, Graubünden en het noorden van het Italiaanse Lombardije. In Oostenrijk doen de zuidelijke hellingen in Karinthië ook lekker mee, waarbij het vooral ten westen van Klagenfurt momenteel flink tekeer gaat! In de Franse Alpen wordt de sneeuwintensiteit vanuit het westen langzaam minder en gaat de bewolking in de loop van de dag steeds meer breken, waardoor hier de zon vandaag lokaal nog even te bewonderen zal zijn. Beloofd echt een topdag te worden hier straks, met betere zichtwaarden straks en een heerlijke verse laag poeder aan je voeten!


Het sneeuwt lekker door in het Italiaanse Madesimo (1500m)

Nieuwe sneeuwkansen
De weerkaarten blijven er voor het eind van de week vrij hoopvol uitzien. In eerste instantie zal het weerbeeld zich vanaf woensdag tijdelijk weer gaan stabiliseren, en zal er vanaf donderdag langzaam weer iets zachtere lucht het Alpenruim gaan instromen. Tegen die tijd zien we op de mid Atlantische Oceaan een hogedrukgebied liggen, dat met zijn lengte-as wat meer kantelt naar noordwest-zuidoostelijke richtingen. Hierdoor kan aan de oostflank van dit systeem een portie koude polair gestoorde lucht richting het zuidwesten van Europa gaan uitstromen. Aan de voorzijde van dit koufront lijkt zich een apart lagedrukgebied te gaan vormen wat de situatie voor de "verandering" weer eens bijzonder complex maakt. Zoals het er nu naar uitziet verwacht ik vanaf donderdagochtend vanuit het zuidwesten wederom opkomende sneeuwval die zich net zoals de voorafgaande keren zal gaan concentreren op de westelijk en zuidelijk georiënteerde stauhellingen. Er zijn wederom flinke sneeuwhoeveelheden mogelijk bij een waarschijnlijk wat hoger uitpakkende sneeuwvalgrens.


Complexe situatie op vrijdag volgens het ECMWF ensemble

Doordat het aparte lagedrukgebied in eerste instantie weinig van positie verandert, kan de wat koudere westwaarts gelegen lucht waarschijnlijk pas in de loop van zondag vanuit het westen het Alpengebied gaan instromen. Volgens de neerslagclusters zijn er vanaf donderdag tot en met het weekend sneeuwhoeveelheden mogelijk van tussen de 30 en 60cm met lokale uitschieters die nog wat hoger kunnen gaan uitkomen. De Alpennoordkant is voor de zoveelste keer duidelijk weer minder bedeeld helaas, en is het nog even de vraag in hoeverre de stau zijn invloed over de Alpenhoofdkam zal kunnen gaan uitoefenen. Na het weekend lijken de sneeuwkansen voor de veel geplaagde Noordzijde wel wat realistischer te gaan worden, maar dat is nog wat ver weg in de verwachtingstermijn en laat ik dus nog even open.
Morgen meldt Johann zich graag weer bij U. Met vriendelijke groet,

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code "oranje" (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: