Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 5 januari 2014

Na koufront hogedruk en weer zachter

Een koufront met bewolking en neerslag trekt vandaag van west naar oost over de Alpen. Onder invloed van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven oost Europa krijgen we opnieuw te maken met een zachte zuidwestelijke hoogtestroming die zeker tot donderdag zal aanhouden.

Koufront passage met sneeuw


Een eerste storing met veel bewolking en wat neerslag beïnvloede gisteren vooral de westelijke en zuidelijke Alpengebieden terwijl tegelijkertijd aan de noordkant een opstekende föhn het weerbeeld bepaalde. Dat het niet echt koud was konden we ook mooi aan de sneeuwvalgrens afleiden, deze lag meest tussen de 1200 en 1800 meter. Heel anders echter de situatie aan de Alpenzuidkant. Hier kon zich op de meeste plekken tot in de avond een koude-reservoir handhaven waardoor de sneeuwvalgrens er een stuk lager uitpakte. Met de opkomende Stau neerslag  sneeuwde het er deels tot in de dalen. Meer naar het zuiden en vooral zuidoosten werd in de loop van de dag geleidelijk weer wat zachtere lucht vanuit het zuiden aangevoerd welke zich met de koudere lucht vermengde. Hierdoor kon de sneeuwvalgrens geleidelijk wat stijgen. Opvallend gisteren ook de soms grote variatie op betrekkelijk korte afstand met betrekking tot de sneeuwvalgrens in het zuiden Terwijl het in het ene gebied sneeuwde tot in het dal (400m) regende het elders tot een hoogte van 1400 meter.


Diep winters met verse sneeuw gisteren in Colfosco (1324m) in Südtirol
 
Koufront passage
Vandaag dus de passage van een koufront met opnieuw veel bewolking en neerslag. Op dit moment zien we de meeste neerslag (sneeuw) vooral langs de gehele westelijke Alpenzuidkant vallen waarbij de voorste begrenzing gevorderd is tot een lijn Tirol (Innsbruck) en Süd Tirol (Bozen). De sneeuwvalgrens daalt van het westen uit tot 900 a 600 meter in het westen en 1200 tot 800 meter in het westen en noorden van Oostenrijk.


Aktuele radarbeeld Alpen (bron Wetteronline)

Aan de Alpenzuidkant stroomt gelijkertijd nog zachtere lucht vanuit het zuidoosten binnen en hier gaat de sneeuwvalgrens juist weer verder stijgen. In de Zwitserse Alpen komt met een naar noord draaiende stroming de Nordföhn opzetten waardoor het er droog wordt en opklaart. In de middag en avond trekt de neerslag verder over de oostelijke Alpen weg en in de nacht van zondag op maandag wordt het in navolging van het zuiden en westen droog. De temperaturen liggen meest tussen de 2 en 15 graden, hoogste waardes voor die gebieden waar de föhn nog aanwezig is.


Verse sneeuw in de Franse Alpen, webcam Courchevel
£
...en sneeuwval inmiddels ook in de Vorarlberg, webcam Warth

In de wat koudere lucht is het vandaag ook in de bergen een stuk kouder. Op 1500 meter vriest een een graad of 2, op 2000 meter ligt het kwik rond de -5 en op 3000 meter rond de -13 graden. In het oosten voor het koufront echter eerst nog duidelijk een stuk zachter alvorens dan ook hier de koudere lucht van west naar oost doordrukt.
 
30 tot 80cm Neuschnee
De meeste neerslag zal er tot vannacht in de Stau gebieden aan de Alpenzuidkant zijn gevallen. In totaal zal er hier tussen de 30 en 50cm vallen en lokaal is 80cm Neuschnee haalbaar. Overigens zien we ook ten aanzien van de sneeuwval lokaal weer grote verschillen. Terwijl het bijvoorbeeld niet ver hier vandaan in Simplondorf (andere kant van de "berg" sneeuwt is hier in Termen (Oberwallis) nauwelijks neerslag gevallen (1mm). Hetgeen wat er viel kwam ook nog eens in vloeibare vorm naar beneden (tandenknarsend). Blijkt maar weer eens hoe sterk de föhn en lokale wind effecten (zuidwest aanstroming) een vinger in de pap hebben.


Heerlijk pizza eten in een winters Canazei  'Val di Fassa'
 
Zeer zacht
Vannacht trekt het front met de neerslag via Oostenrijk weg en krijgen we weer te maken met een zuidwestelijke stroming welke zeker tot donderdag het weerbeeld zal bepalen. Deze zuidwestelijke stroming wordt in stand gehouden door een markante depressie die maandag met zijn kern ten westen van Ierland ligt en gedurende de week de snel opvullend naar Scandinavië zal trekken en als tegenhanger een gebied met hogedruk boven oost Europa. Vanaf morgen maandag wordt er zeer zachte lucht aangevoerd en vooral in de bergen gaan we dit merken. In de dalen en het laagland nemen de mistkansen weer toe en ook hier is het voor de tijd van het jaar uitgesproken zacht. De zon zal de komende dagen vooral in de bergen goed zaken kunnen doen, wel moeten we rekening houden met overtrekkende wolken(velden) en hier en daar is een spat regen en hogerop sneeuw niet geheel uitgesloten.


De komende dagen wordt het vooral in de bergen zeer zacht. Op tijd op de ski's dus en
verder heerlijk genieten van de zon en aangename temperaturen
 
Vanaf vrijdag geleidelijk kouder
Tegen het einde van de week moet het dan geleidelijk kouder gaan worden. Onduidelijk is echter nog hoe dat precies allemaal zal gaan verlopen. De modellen komen in detail met verschillende oplossingen. Laten we gemakshalve maar even het ECMWF aanhouden. Net als gisteren zien we dat donderdag onder invloed van een lagedrukgebied welke via het Verenigde Koninkrijk naar zuid Scandinavië trekt een koufront met bewolking en neerslag vooral de westelijke en noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Met het instromen van de koudere lucht wordt het vooral in de bergen weer eens tuk kouder met een sneeuwvalgrens die weer zal dalen tot rond de 1000 meter. In tegenstelling tot gisteren simuleert het model vanmorgen dat vervolgens een hogedruk gebied vanuit het westen over de Alpen doorschuift en voor een weersverbetering gaat zorgen.


ECMWF zondag 12-01, het wordt kouder, maar zal de echte koude arctische
lucht naar het zuiden weten op te stomen ?

Tegelijkertijd zien we boven Scandinavië een hogedrukgebied in de steigers gezet worden en in combinatie met een lagedrukgebied boven het westen van Rusland stroomt dan koude arctische lucht naar het zuiden. De grote vraag is nu in hoeverre deze arctische luchtmassa's naar westen en met name centraal Europa zullen weten op te stomen. Gisteren leek dat nog allemaal heel voortvarend, vandaag echter wat minder doordat juist dat hierboven genoemde hoog vanuit het westen de opmars van de echte koude lucht blokkeert.
 
Complexe situatie
In het begin van de nieuwe week kan dan aan de noordoostflank van een volgend hoog wat met zijn kern naar Frankrijk trekt weer wat koudere lucht naar de Alpen gaan stromen, de arctische lucht blijft dan echter ook buiten ons bereik en stroomt via de Balkan naar het zuiden. Oostenrijk zou er nog net een staartje van mee kunnen pakken. Om het geheel nog complexer te maken moeten we ook nog een apart lagedrukgebiedje in de gaten gaan houden wat tussen het Scandinavische hoog en het opkomende Franse hoog probeert door te wurmen. Dit laag zal zoals het er nu naar uitziet de neerslagkansen begin volgende week weer doen toenemen. Al met al dus een behoorlijk complexe situatie die door de modellen ook nog eens anders wordt benaderd. Over deze ontwikkelingen vanaf donderdag is het laatste woord dus nog niet gesproken.


Mocht de sneeuw uitblijven, het lijkt in ieder geval weer koud genoeg te gaan worden
voor de productie van kunstsneeuw

Tot zover voor deze zondag, afhankelijk van de actualiteiten volgt in de loop van de dag of avond  nog een extra update. Fijne dag en ciao vanuit een ietwat somber Oberwallis

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) en deels code rood (groot) van kracht. Door nieuwe sneeuwval zal vooral in de  zuid(westelijke) Alpen het lawinegevaar weer stijgen.
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: