maandag 6 januari 2014

Vrij zonnig en zacht wintersportweer

De Alpen komen toenemend onder de invloed van een tussenhoog te liggen. Met een naar west tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt opnieuw relatief zachte en droge lucht aangevoerd. Vanaf de tweede helft krijgen we vanuit het westen te maken met de invloed van eerste nog zwakke (rand)storingen.

Komende dagen prima wintersportweer

 
Lawine gevaar
Voordat we met het weerbericht verder gaan wil ik vanmorgen toch nog (weer) eens extra de aandacht vestigen op het instabiele sneeuwdek en lawinegevaar in de Alpen. Gisteren was het hier in in Wallis helaas opnieuw raak toen een "Bergführer" samen met zes personen door een lawine bij de "Pointe de Masserey"  werden overvallen en meegesleurd. Drie personen verloren daarbij het leven en een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Daarbij bleef het niet, ook op andere plaatsen in Wallis werden door meerdere lawines personen overvallen en meegesleurd. Voor een free-rider in de omgeving van Nendaz kwam ofschoon hij snel werd gevonden alle hulp te laat. In het gebied van Tortin en Chassoure werd een vrouw verrast door een lawine maar zij kon het met geluk nog na vertellen.


De lawine bij Pointe de Masserey overviel vier personen van een "Tourengruppe",
3 konden het helaas niet na vertellen

Met de ongelukken van gisteren is het aantal lawinedoden sinds de kerst inmiddels gestegen naar 11 en wanneer dit zo door gaat dan kon het seizoen 2013-2014 wel eens een heel treurig record gaan vestigen. Overigens werden alle lawines veroorzaakt door skiërs die buiten de gemarkeerde pistes onderweg waren. Dus mensen onderschat het lawinegevaar niet, veel sneeuw is er niet nodig voor een lawine en ook kleinere lawines kunnen absoluut dodelijk zijn. Blijf op de gemarkeerde pistes en volg de lokale aanwijzingen van de ski-gebieden op. Overigens zal ook de komende dagen het lawinegevaar "precair" blijven (code oranje -3 en deels code rood -4)Sneeuw viel er het afgelopen weekend vooral weer aan de Alpenzuidkant (Astental,
Karinthië). Blijkbaar is nog niet iedereen goed ingesteld op de sneeuw (links onder foto)
 
Heerlijk wintersportweer
Het koufront wat vooral in de zuidelijke Alpen weer het nodige aan sneeuw opleverde (20 tot 50cm en lokaal in het zuiden meer dan een halve meter) heeft de Alpen via Oostenrijk weer verlaten en daarmee komt voorlopig een einde aan het zeer wisselvallige weer. Op dit moment zien we vooral in de noordwestelijke Alpenlanden nog wat hogere bewolking en verder vooral lagere bewolking en Hochnebel boven de dalen en het laagland van de oostelijke Alpen. In de bergen vandaag onder de invloed van een tussenhoog vooral toch ook veel zon. De lucht die vanuit het zuidwesten binnenstroomt is weer een stuk zachter en de temperaturen gaan dus flink in de lift. In de westelijke Alpen komt het kwik op 2000 meter hoogte tussen de 6 en -1 graad uit en het nulgradenniveua stijgt naar 2500 tot 2900 meter  (de hoogste waardes naar het westen toe).


Het belooft een mooi dagen te gaan worden. ((Foto Adelboden Bergbahnen -Tourisme)

Omdat de zuidwestelijke (hoogte)winden minder makkelijk tot over de Alpenzuidkant kunnen doordringen is het hier 3 tot 5 graden kouder. De lucht wordt onder de toenemende luchtdrukstijgingen (dalende lucht) weer toenemend "afgedroogd" met als gevolg dat we in de bergen kunnen genieten van prachtige vergezichten. Met daarbij ook nog eens een heerlijk zonnetje en op veel plaatsen een verse laag poeder sneeuw wordt het op en top genieten.
 
Vrijdag weer wat verse sneeuw
Omdat we de komende dagen onder de invloed van de hogedruk verblijven verandert er al met al maar bar weinig. Het is en blijft zacht met een vorstgrens meest tussen de 2500 en 3000 meter. Af en toe zullen overtrekkende wolken(velden) de zon wat frustreren. Donderdagmiddag en in de nacht op vrijdag nadert vanuit het westen een wat actievere storing (koufront) en hebben we te maken met meer bewolking waaruit later ook neerslag gaat vallen. Omdat de lucht op en na het koufront een stuk kouder is zal deze neerslag tot een hoogte van 1000 meter weer in sneeuw overgaan. Veel neerslag wordt niet verwacht maar maar met 5 tot 10 en lokaal in de stau van de noordwestelijke Alpenhoofdkam 15 tot 20cm toch weer een mooie winterse opfrisser.


Donderdag-vrijdag pasage koufront met weer wat verse sneeuw
 
Onzekerheid troef
Vanaf vrijdag worden de verwachtingen allemaal een stuk onzekerder en ten opzichte van de afgelopen dagen zien we bij de weermodellen ook vanmorgen weer zeer grote verschillen over het verdere verloop. Het GFS moddert nog steeds een beetje voort met een overwegen westelijk stromingspatroon waarbij de straalstroom meest ten noorden van de Alpen zal liggen. Omdat de Alpen ook dan te maken hebben met de invloed van hogedruk en de stroming meest west blijft ook dan weinig winterse aspiraties in de vorm van kou en -of sneeuw.  Begin volgende week kan er dan aan de noordoostflank van een hogedrukgebied wat van Frankrijk naar Duitsland trekt koudere lucht vanuit het noorden worden aangetapt.


ECMWF maandag 13-01 met een winters hoog boven Scandinavie,
zeer koude lucht zal vanaf zondag de Alpen gaan "overspoelen"
 
Arctische opties ECMWF
Het ECMWF komt vanmorgen opnieuw met het scenario van een opbouwend hoog boven Scandinavië in de loop van het weekend. Vanaf zondag wordt dan met een noordoostelijke stroming vrij droge maar ook steeds koudere arctische lucht tot over de Alpen aangevoerd. Onder invloed van een hoogtelaag gevuld met zeer koude lucht (ook in de hoogte) welke vanuit het noorden via het westen van Rusland komt afzakken bereikt rond het midden van de week nog veel koudere lucht de Alpen . Ofschoon ook deze lucht weinig vocht bevat kan met name het hoogtelaag de neerslagactiviteiten gaan triggeren. Gezien de nog lange verwachtings-termijn en de nog grote verschillen tussen de modellen laten we dit nog maar even voor wat het is.
 
Sneeuwcondities
De wintersport condities in de Alpen zijn over het algemeen heel goed tot uitstekend. Grote delen van de (zuid)westelijke Alpen en de zuidelijke Alpen hebben meer sneeuw dan dat je in een doorsnee winter  rond deze tijd mag verwachten en lokaal ligt er zelfs het dubbele. Ook de gebieden rond de Alpenhoofdkam hebben niets te klagen met meest normale sneeuwhoeveelheden. Minder sneeuw dan normaal ligt er vooral aan de oostelijke Alpennoordkant en dan met name de gebieden ten oosten van Tirol. Door de continue zuidwestelijke stroming met veel te hoge temperaturen (föhn) en weinig neerslag hebben deze gebieden het niet makkelijk, dit geld vooral voor de lager gelegen gebieden waar het groen en bruin het landschapsbeeld bepaald. Ondanks dat het  er  hier wintertechnisch een stuk minder fraai uitziet is wintersport ook hier prima mogelijk en de hogere pistes liggen er gewoon goed bij.


Sneeuwhoogtes Zwitserland en aangrenzende gebieden, de komende dagen meer
kaarten sneeuwhoogtes in de diverse Alpenlanden (bron WetterOnline)

De meeste problemen met het te zachte weer hebben de lager gelegen delen van de Duitse Middelgebergtes en hier is het "vechten" voor het behoud van de laatste sneeuw. Vooral het Sauerland kent grote problemen. Enkel door het gebruik van kunstsneeuw kon men daar tot voor kort nog over één lift en piste beschikken. Zover mij bekend is deze lift nu echter ook niet meer in gebruik en is het wachten op kouder weer en vooral ook verse sneeuw !


Trieste resultaat van het veel te zachte weer: laatste (kunst)sneeuw resten Winterberg

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer, ciao

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) en deels code rood (groot) van kracht.
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: