Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 26 januari 2014

Onbestendig winterweer

Afgelopen nacht heeft met een zeer krachtige noordwestelijke stroming een portie vochtige polaire lucht de Alpen bereikt. Na een korte adempauze volgt van het westen uit in de nacht op maandag een volgende storing met sneeuw de Alpen. Volgende week aanhoudend winters en wisselvallig.

Volgende sneeuwfront in aantocht

 
Zeer onstuimig
Het lijkt wel winter: sneeuw (en ijzel) in het noordoosten van Nederland, in Groningen en Drenthe viel de afgelopen 12 uur lokaal 3 tot 10cm sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Eindelijk dan ook weer sneeuw in het geplaagde Sauerland waar inmiddels 9 liften in gebruik zijn genomen. En natuurlijk ook weer de nodige sneeuw in de Alpen, waar tot maandagochtend lokaal weer 30 tot 50cm gaat bijvallen. Gaat de winter nu dan eindelijk alsnog toeslaan of is het slechts een plaagstootje ?  Straks meer daarover !


Op veel plaatsen "ungemütlich door sneeuw en wind. Webcam Gerlos (1247m)
 
Orkaan en sneeuw
De afgelopen 18 uur trok een actieve storing via de Benelux en Duitsland naar de Alpen en vooral in delen van Belgie ging het er heftig aan toe. Onweer, zware buien met windstoten die orkaankracht bereikten zorgen lokaal voor schade en ongemakken. In het noordoosten van Nederland waar de koudere lucht nog zat ging de neerslag in natte sneeuw en sneeuw over en tot middernacht lag er in delen van Groningen en Drenthe een sneeuwlaagje van 2 tot 5 centimeter. In de late avond en nacht bereikte de frontale bewolking en neerslag ook de Alpen en begon het op steeds meer plaatsen te sneeuwen. Nadat gisteren de wind in de bergen al flink aantrok kregen we vannacht op nadering en passage van het front ook nog eens te maken met een harde tot stormachtige wind. In de bergen werden zelfs windsnelheden met orkaankracht geregistreerd (120-180km/h). Mocht u dus vannacht of vanmorgen wakker zijn geworden van klapperende luiken of rondvliegende voorwerpen dan weet u dat de overtrekkende occlusie hiervan de oorzaak was. Overigens is vannacht ook onze windmeter op het Rothorli in Visperterminen  (2400m) door de orkaanwind beschadigd en uitgevallen, 179km/ was toch iets teveel van het goede voor de anemometer..


Op diverse plaatsen valt vanmorgen nog sneeuw (actuele radar) Bron WetterOnline.


Sneeuwval vanmorgen ook in een winters Engadin (Samnaun, 1840m)

Onstuimig dus en vanmorgen gaat het op veel plaatsen nog wel even onstuimig verder. Vooral de wind maakt het allemaal zeer onaangenaam buiten. Na passage van de storing komen we uiteindelijk  in wat rustiger vaarwater terecht, het wordt droog en in de middag kan het zelfs wat gaan opklaren.
De temperaturen bewegen zich ook vandaag op een winters niveau, op 2000 meter wordt het -10 tot -3, op 3000 meter tussen -15 en -8 en op 4000 meter tussen de -20 en -15 graden. Het nulgraden niveau ligt meest tussen de 800 en 600 meter. De hoogste waardes gelden ook nu weer voor de Alpenzuidkant. Voor wat betreft de sneeuwvalgrens hoeven we ons vandaag dus geen zorgen te maken, deze pendelt meest tussen de 400 en 600 meter.


Zo mooi als gisteren zal het vandaag in de oostelijke Alpen wrs niet worden. Winters
plaatje uit Tirol (via FB, Leen de Koning)
 
Volgende sneeuwstoring in aantocht
Inmiddels zien we op de weerkaarten een zeer actieve depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland op de weerkaarten verschijnen. Een daarbij behorende storing (occlusie) nadert in de avond alweer de westelijke Alpen. In de namiddag en avond neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe en in de avond en nacht gaat het opnieuw sneeuwen. Overdag trekt het zwaartepunt van de sneeuwval over de oostelijke Alpen en in het westen wordt het in de middag geleidelijk weer droog met later ook steeds breder wordende opklaringen. De Oostenrijkse Alpen krijgen de zon vermoedelijk helemaal niet te zien en tot de avond kan het nog sneeuwen. Het betere weer is maandag voor de westelijke Alpenzuidkant weggelegd. Terwijl de gebieden die aan de Alpenhoofdkam grenzen te maken krijgen met over grijpende bewolking en mogelijk ook wat sneeuw is het verder naar het zuiden toe droog en toenemend zonnig. De zuidkant van de oostelijke Alpen heeft te maken met meer bewolking waaruit ook wat sneeuw zal vallen.


Een volgend front met bewolking en sneeuw trekt vanavond de westelijke Alpen binnen

Dinsdag belooft in de westelijke Alpen een heel fraaie en als het even meezit ook zonnige dag te worden en aan de noordkant wordt het in de loop van de dag toenemend föhnig (Südföhn). Meer bewolking vinden we dan opnieuw in de oostelijke Alpen waaruit hier en daar wat sneeuw kan vallen. Zoals het er nu naar uitziet mogen ook de oostelijke Alpen woensdag een mooie winterdag verwachten wanneer ook hier de zon eraan te pas gaat komen. De Franse Alpen krijgen in de loop van de dag te maken met opkomende bewolking vanuit het zuiden en zuidwesten die zich gedurende de dag verder langs de Alpenwest en zuidkant zal gaan uitbreiden. . In de middag kan het dan vooral in de zuidwestelijk Franse Alpen tot in dalen al wat gaan sneeuwen.
 
Weekend mogelijk voglende Südstau dump
De opkomende Südföhn en bewolking met neerslag aan de Alpenzuidkant heeft te maken met de gisteren al beschreven depressie die in de tweede helft van de week via Frankrijk- Middellandse Zee naar noord Afrika gaat trekken en waarmee de stroming geleidelijk naar het zuiden tot zuidoosten gaat draaien. Ook vanmorgen zijn  de modellen tamelijk zeker over deze ontwikkelingen. Hiermee wordt vanaf donderdag in toenemende mate zachtere en ook vochtigere lucht aangevoerd die vooral in de oostelijke Alpen goed kan doorkomen. Vooral in de bergen aan de Alpennoordkant wordt het markant zachter en in vergelijking met nu komen de temperaturen 10 tot 12 graden hoger uit.


Donderdag opkomende Südstau oiv depressies boven de Middelandse Zee. Tot
maandag gaat er extreem veel neerslag (sneeuw) aan de zuidkant vallen

Minder zacht wordt het in de westelijke Alpen maar ook hier gaan we de zuidelijke invloed duidelijk merken. Naast dit alles krijgen we ook nog eens te maken met een inzettende Südstau wanneer de zachtere en vooral ook veel vochtigere lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam aanstroomt. Het ECMWF berekent net als gisteren in de periode van vrijdag tot maandag neerslaghoeveelheden van 50 tot 200mm (!) langs de Alpenzuidboog met als zwaartepunt de oostelijke Alpenzuidkant. In de bergen van zuid Karinthië en zuid Tirol kan dan maar zo tussen de 100 en 150cm aan sneeuw gaan bijvallen en lokaal is ook nog meer mogelijk.
 
Opnieuw kouder
Op de bovenstaande kaart zien we in het zeegebied tussen IJsland en Schotland in het weekend weer een volgende depressie arriveren. In samenspel met de naar de Balkan wegtrekkende Middellandse zee depressie gaat er van het noordoosten en noorden uit weer koudere lucht over de Alpen uitstromen. In hoeverre dit voor de Alpen(noordkant) sneeuw gaat opleveren laten we nog maar even in het midden. Overigens zal de depressie bij Schotland volgens het ECMWF naar het noordwesten gaan afbuigen en komen de Alpen geleidelijk onder de invloed van een uitlopen van het Azorenhoog. Met de hoogteas ten noorden van de Alpen en een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee blijft het ook dan met een continentale stroming koud. In hoeverre eventueel het nieuwe Middellandse Zee laag sneeuw voor de Alpen gaat opleveren (voorkeur zuidkant) is ook nog onzeker.


ECMWF lange termijn 4 februari. Koude continentale aanvoer door hogedruk ten
noorden en lage druk ten zuiden van de Alpen.  
 
Sauerland
Niet alleen het aantal centimeters sneeuw is in het Sauerland opgehoogd. Ook het aantal liften dat nu geopend is dank zij de verse sneeuw en kunstsneeuw verhoogd van 6 naar 9. Daarmee is op steeds meer plaatsen in het Sauerland wintersport mogelijk. Grote hoeveelheden sneeuw zijn er vannacht overigens niet gevallen maar de condities zijn toch weer een stuk verbeterd en in ieder geval doet de Winterberg zijn naam weer eer aan. Overigens staat er voor vannacht en morgen meer neerslag op het weermenu die naar het oosten toe en hogerop als sneeuw zal gaan vallen. Daarmee zullen de wintersportmogelijkheden verder verbeteren. Ook de rest van de week blijft het winters waarbij de neerslagkansen sterk zullen gaan afnemen.

 
Winterweer Nederland
Winterse perikelen ook in het noordoosten van Nederland waar gisteren en vannacht op een storing al 4 tot 8cm sneeuw viel. Een volgende storing (occlusie) gaat in de loop van de dag van het westen uit opnieuw neerslag produceren die in het noordoosten opnieuw in de vorm van droge sneeuw zal gaan vallen. Lokaal kan er opnieuw 5 tot 10cm gaan bijvallen. Ook Friesland, Drenthe en Overijssel krijgen enige tijd met natte en deels ook droge sneeuw te maken. In hoeverre hier de sneeuw ook zal blijven liggen is nog onzeker. Overigens moet vandaag en met name vanmorgen ook rekening worden gehouden met onderkoelde neerslag (ijzel).

Morgen en overmorgen stroomt dan iets minder zachte lucht over het hele land uit en blijft het bij een enkele (winterse) bui met voorkeur voor het noorden en westen. Vanaf woensdag stroomt via de achterdeur van het via Frankrijk naar het zuiden trekkend laag weer koudere lucht binnen en gaan de temperaturen weer gevoelig naar beneden. Vrijdag nadert vanuit het westen een volgend warmte front en dooi-aanval en gaan de temperaturen weer omhoog.


Winter wonderland vanmorgen in het noordoosten van Nederland. Foto via
Twitter "Jurgen" @jmr538 vanuit Groningen

Tot zover voor deze zondag, fijne dag en tot morgenochtend maar weer. Ciao
 
Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: