zaterdag 25 januari 2014

Winters met periodiek sneeuwval

De toevoer van vochtige polaire lucht vanuit het noordwesten komt geleidelijk tot liggen. Een tussenhoog bepaalt tijdelijk het weerbeeld in de Alpen voordat een volgende storing in de nacht op zondag vanuit het noordwesten een weersverslechtering met nieuwe sneeuwval zal inluiden. Komende week aanhoudend (licht) wisselvallig

Zondag opkomende sneeuwval


De ontwikkelingen tot pak hem beet het midden van de volgende week zijn in grote lijnen consistent met die welke we gisterochtend ook zagen. Ik zou daar bijna een copy-paste op los kunnen laten. Daarna zien we dat de weermodellen toch wat uit de pas gaan lopen met de "afhandeling" van een depressie die maandag vanaf de Atlantische Oceaan via het Verenigde Koninkrijk west Europa gaat intrekken. Gisteravond zagen we al een ontwikkelingen die er op duiden dat dit laag toch wat meer westelijk Europa gaat binnenschuiven en ook vanmorgen wordt aan deze koers vastgehouden. Opmerkelijk daarbij is dat het laag volgens het ECMWF verder doortrekt via de westelijke Middellandse Zee naar noord Afrika. Donderdag vinden we systeem met zijn kern zelfs ten zuiden van het Atlas gebergte terug en kan het daar voor verse sneeuw gaan zorgen ! Ook voor ons heeft deze ontwikkeling en verandering in koers gevolgen. Kom daar straks op terug.


Winters en flink koud eindelijk ook in de zuid Duitse Alpen (Reit im Winkl,
Bayerische Alpen (1200m). Deze skier is er al vroeg bij overigens
Koud
Onder een heldere hemel en boven de sneeuw kon het vannacht vooral in de Alpendalen flink afkoelen en op dit moment vriest het op veel plaatsen matig tot streng. In de beschutte wat hoger gelegen dalen vroor het zelfs zeer streng met lokaal temperaturen die onderuit gingen tot -15 a - 21 graden. Koudste plekje op dit moment het vliegveld van St Moritz (Engadin) alwaar het 21.2 graden vriest. Op zich niets bijzonders maar in deze rare en vooral ook zachte winter toch wel opmerkelijk weer die lage temperaturen.

Het weekend start dus flink onderkoeld en hier en daar hangt nog wat restbewolking of Hochnebel. Vooral in de nordstau kan uit de nog aanwezige hardnekkige bewolking wat (lichte) sneeuw vallen, dit geldt met name voor de noordkant van de oostelijke Alpen in een gebied uitstrekkend over Oberösterreich, Salzburg tot de noordwestelijke Steiermark. Veel heeft het echter niet meer te betekenen en in de middag gaat ook hier de fut er dan meer en meer uit.


Actuele radar, vooral in de omgeving van Salzburg valt in de nordstau nog sneeuw
 
Verder zal vandaag de zon een aantal uren kunnen schijnen en al met al belooft het een heel aardige winterdag te worden.Ook de temperaturen bewegen zich op een winters niveau, op 2000 meter tussen de -1 en en -9, op 3000 meter tussen de -8 en -5 en op 4000 meter rond de -13 graden. Het nulgraden niveau 900 en 1800 meter (hoogste waardes gelden voor het zuiden). In de loop van de dag gaat vooral in de westelijke Alpen de wind stevig aantrekken en kan in de bergen stormachtig gaan worden.De combinatie van wind en lage temperaturen zullen het er voor het gevoel niet lekkerder opmaken en het devies luidt dan ook: warm aankleden en zorg vooral ook voor gezichtsbescherming.


De kou straalt er vanaf, winters Oberdamüls
 
Opkomende sneeuwval
De windtoename heeft te maken met de nadering van een storing (koufront) welke morgen  ten noorden en deels over de Alpen trekt. Naast de windtoename gaat in de loop van de middag en avond van het noordwesten uit de bewolking weer toenemen gevolgd door sneeuwval die in de nacht verder over de Alpen trekt. Morgen zondag is het overal bewolkt en vooral aan de noordkant valt er sneeuw waarbij de intensiteit zich van west naar oost verplaatsen zal. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt morgen aan de Alpennoordkant. In de loop van de dag wordt het van west naar oost tijdelijk droog en klaart het deels ook op voordat in de westelijke Alpen in de loop van de middag en avond alweer nieuwe bewolking en sneeuwval naderen.

Deze bewolking en sneeuw horen bij een opkomende storing (occlusie) die maandag van west naar oost over de Alpen zal gaan trekken en periodiek voor sneeuwval gaat zorgen. In eerste instantie wordt daarbij even wat minder koude lucht vanuit het zuiden aangevoerd en tijdelijk kan het ook even föhnig zijn. Vrij snel stroomt achter de occlusie weer koudere lucht binnen. De sneeuwvalgrens kan vooral naar het westen toe tijdelijk even tot circa 700 meter stijgen maar meest zal het toch tot in de dalen sneeuwen.


Zwakke Südföhn in het voorveld van de storing op maandag en vanaf dinsdag

Dinsdag en ook woensdag komen we weer in wat rustigere vaarwater en krijgen we te maken met opklaringen. Uit de overtrekkende wolken kan lokaal een sneeuwbuit(tje) of vlok sneeuw vallen. Voor de Oostenrijkse Alpen wordt wat meer bewolking verwacht en het is maar de vraag of de zon er hier ook aan te pas gaat komen. Vooral op woensdag kan er aan aan de zuidkant uit de bewolking ook wat sneeuw gaan vallen maar vooreerst heeft ook dit nog niet veel te betekenen. Tegelijkertijd wordt het van het westen uit richting de woensdag licht föhnig (Südföhn).
 
Van zuiden uit zachter....
Ik zeg met nadruk vooreerst want in de tweede helft van de week gaat het bij de inleiding genoemde lagedrukgebied een steeds grotere rol spelen. Door zijn koers via de westelijke Middellandse Zee draait in de Alpen de hoogtestroming wat meer naar de zuid tot zuidoost en daarmee komt er een einde aan de toevoer van de koude lucht. Sterker nog, in de periode van donderdag tot zaterdag wordt het een stuk zachter en dat gaan we vooral in de bergen van de oostelijk Alpen merken. Niets om je nu ongerust over te maken maar in vergelijking met de temperaturen die we nu hebben wordt het toch een heel stuk warmer. Zo zien we dat de temperaturen vooral in de bergen flink omhoog aan, zitten we dit weekend op 1500 meter nog rond de -10 graden, in de tweede helft van de week is het met een graad of 0 wel gedaan. Maar liefst 10 graden stijging dus !


Vrijdag volgende week ligt het laag met kern boven Algerije, met een zuidelijke
hoogtestroming wordt dan zachtere lucht aangevoerd
 
...en opkomende Südstau
De lucht die vanuit het zuiden binnenstroomt heeft via zijn weg over de Middellandse zee ook het een en ander aan vocht op kunnen nemen. Dit gaat er onvermijdelijk voor zorgen dat met de zuidelijke stroming de vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam gaat uit regenen dan wel uit sneeuwen. (Südstau) en er behoorlijk wat neerslag kan gaan vallen. Vooral het ECMWF berekent grote hoeveelheden neerslag in de periode van vrijdag tot en met zondag. Zo kan er in een strook vanaf het Zwitserse Tessin tot over het oosten van Karinthië lokaal 100 tot 125mm of nog meer aan neerslag gaan vallen. In de bergen gaat dit dan weer een heleboel aan sneeuw opleveren.
 
Trend kouder
Toch lijkt het er op dat vanaf zaterdag depressies vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan weer via een zuidelijke koers over midden Europa naar de westelijke Middellandse Zee gaan koersen. Vanaf zondag liggen de Alpen dan weer in de koudere lucht die vanuit het noorden gaat binnenstromen. Ook de dagen daarna verblijven we aan de koude kant van de polaire jetstream. Na het weekend krijgen we te maken met lagedruk boven Italië en de Middellandse Zee en hoge druk die zich via west Rusland to over Scandinavië uitstrekt. Met een noordoostelijke stroming gaat het dan gewoon weer koud verder en met het laag in de buurt kans op periodiek sneeuwval.
 
Sauerland Winterberg
Het koudere weer en een dunne laag sneeuw in combiantie met kunstsneeuw hebben ervoor gezorgd dat er vandaag in ieder geval èèn lift in de Winterberg Arena (Sesselbahn Rauher Busch Nr.12 ) in bedrijf kon worden genomen en er dus ook dichter bij huis wintersport mogelijk is. Mocht u die kant opgaan houdt dan wel rekening met grote drukte! De komende dagen wordt er voor het Sauerland en ook de andere Duitse Middelgebergtes meer sneeuw verwacht. Uitgaande van het ECMWF zou het sneeuwdek er tot woensdag moeten aangroeien tot 15 a 30cm en lokaal misschien nog wel meer. De temperaturen gaan tijdelijk ietsjes omhoog maar over de gehele linie blijf het in er winters

 
Benelux -Ardennen
Diegenen die nog dichter bij huis naar winterse toestanden zoeken moeten uitwijken naar het noordoosten van Nederland. Hier zit de koudere lucht en storingen gaan de komende dagen voor wat verse sneeuw zorgen. Een eerste storing kan tot morgenochtend in Groningen en Drenthe tot 5cm sneeuw gaan opleveren. Een volgende storing naar de maandag toe kan hier opnieuw voor wat winterse neerslag gaan zorgen en mogelijk dat er opnieuw zo'n 5 centimeter gaat vallen. De rest van het land moet het doen met neerslag in vloeibare vorm me een kans op (natte)sneeuw ten noorden van pak hem beet de grote rivieren. Overigens moeten we de situatie voor de komende 48 uur in Nederland in het (scherpe) grensgebied tussen de koude lucht in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden even goed in de gaten houden !  Begin volgende week tijdelijk wat zachter, er is veel bewolking en van tijd tot tijd valt er wat regen, de temperaturen liggen rond normaal. Vanaf woensdag wordt het beduidend kouder met 's nachts overwegend lichte vorst en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt.


Goed kans op wintersport mogelijkheden in de Ardennen volgende week (archieffoto
skipiste van Odiegne (nabij La Roche en-Ardenne in de Belgische Ardennen)

Ten slotte nog even kijken naar de Belgische Ardennen die profiteren van hun wat hogere ligging. Laten we ook hier de sneeuwprognoses van het ECMWF erop los dan zien we ook hier een sneeuwdek groeien van 8 tot 15cm tot rond het midden van de volgende week. Genoeg voor de langlauf latten en anders wel voor een mooie winterwandeling. We moeten er overigens nog wel bij vermelden dat ook hier de koers van de depressies een belangrijke rol gaat spelen in hoeverre de koudere lucht zicht kan doorzetten. Tussen regen-natte sneeuw en sneeuw is de komende dagen en ook dit weekend van alles mogelijk.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: