donderdag 23 januari 2014

Ook sneeuw voor Oostenrijk


Lagedrukgebieden hebben de komende dagen hun zinnen op de Alpen gezet, waardoor er van tijd tot tijd flinke perioden met sneeuw te verwachten zijn. Ook de noordelijke Alpen krijgen hier een flinke lading van mee, waardoor de situatie hier aanzienlijk gaat verbeteren. Het blijft voorlopig aanhoudend winters.

Sneeuw is onderwegOnder invloed van een zogenaamd "tussenhoog" was het gisteren weer volop genieten op de skipistes. Beneden de 800 meter was op sommige plaatsen de plaatselijke höchnebel vrij hardnekkig aanwezig, maar hierboven was het weer spreekwoordelijk "oben blau"! Via de @sneeuwhoogte App kregen we weer enorm veel mooie plaatjes binnen, waaraan we konden zien dat het voor vele landgenoten weer een superdag was. Morgen gaat het weer later op de dag vanuit het westen drastisch veranderen, waarbij flinke sneeuwval wordt verwacht!


Diepwinters plaatje vanuit Damüls in de Oostenrijkse Vorarlberg via @App

Sneeuw voor de noordelijke Alpen!
De vooruitzichten blijven onverminderd positief voor de Alpenregio, waarbij de noordelijke Alpen en dus Oostenrijk eindelijk eens sneeuw van betekenis voor hun kiezen gaan krijgen. We zien vandaag op de nadering van een frontensysteem de bewolking vanuit het westen al snel verder gaan toenemen, waaruit spoedig de eerste sneeuwval te verwachten is. In het zuidelijk gelegen les Alpes Maritimes en de Dauphiné heeft de zon vandaag nog goede kansen, maar verder noordwaarts gaat de hele Alpenboog van west naar oost met de sneeuwval te maken krijgen!


ECMWF prognose voor vrijdag met volop sneeuw voor de noordelijke Alpen!

Op dit moment (08.30) sneeuwt het al af en toe in delen van Zwitserland en Franse Alpen. De sneeuwval gaat zich dan vandaag langzaam verder oostwaarts verplaatsen, waardoor ook de Oostenrijkse Alpen hier mee te maken gaan krijgen. Vooral op donderdagnacht en vrijdagochtend neemt de sneeuwintensiteit hier tijdelijk flink toe, waarbij gemiddeld tot en met vrijdagnacht tussen de 10 en 30cm sneeuw kan gaan bijvallen. De sneeuwvalgrens die in eerste instantie nog rond de 1000m terug te vinden is, gaat in de loop van de periode dalen naar hoogtes van tussen de 600 en 800m, en lokaal zelfs nog wat lager.


Actieve bewolking is onderweg die do nacht en vooral ook vrijdag overdag voor
sneeuw van betekenis zorgt. @Buienradar/EuMetsat
Meer sneeuw in het weekend
Op zaterdag nemen de sneeuwkansen van het westen tijdelijk weer wat af, waardoor je op deze zogenaamde "wisseldag" op de pistes prima uit de voeten kan. In de loop van zaterdagmiddag gaat de bewolking op de nadering van een volgende actieve storing al weer snel toenemen waaruit later in de westelijke Alpen de eerste sneeuw valt. In de nacht van zaterdag op zondag verspreidt de sneeuwval zich snel verder oostwaarts richting Oostenrijk en concentreert zich volledig op de Alpen noordzijde. Nog iets verder kijkend zien we op maandag wederom een sterk neerslagsignaal voor de gehele Noordzijde in de clusters terug, en kunnen we met een gerust hart zeggen: eindelijk veelbelovende vooruitzichten voor de noordelijke Alpen!


Volop sneeuw op zondag voor Oostenrijk!

Winter Benelux
De vooruitzichten op serieus winterweer voor de Benelux zijn met een blik op de weerkaarten niet echt groot te noemen. Het winterse hogedrukgebied boven het zuiden van Finland is zeer honkvast maar krijgt helaas geen vat op het weer in west Europa. Richting het midden van de week trekt een lagedrukgebied wel mooi zuidwaarts onder ons land door, waardoor de stroming even oost tot noordoost wordt. Hierdoor kan er tijdelijk wat continentale vrieslucht gaan instromen maar het feest is helaas van korte duur. Oplevende depressie activiteiten boven de noord Atlantische Oceaan blijven ons parten spelen, waardoor het stromingspatroon al spoedig weer naar meer zuidelijke richtingen omgaat. En zoals U allemaal zult begrijpen,  hoeven we vanuit die hoek weinig kou te gaan verwachten.


Tijdelijk kouder eind volgende week. @Weerplaza

Zuid tot zuidwestelijke wind op termijn, dus geen winter helaas. @weerplaza


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Voor de Alpenzuidkant geldt door de  vele sneeuw van het afgelopen weekend rood (4-groot)  en lokaal ook nog donker-rood (5-zeer groot)

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: