woensdag 22 januari 2014

Winterse vooruitzichten

Een rug van hoge luchtdruk zorgt vandaag voor rustig en tamelijk vriendelijk wintersportweer. Op donderdagavond nadert vanuit het westen een frontale storing het Alpengebied, waardoor er later sneeuw van betekenis verwacht wordt. Het wordt in het algemeen kouder en het lijkt erop dat deze voorlopig zal gaan aanhouden

Overgang naar kouder weertype


We zijn ondertussen in het midden van de winter aangekomen en er is weertechnisch van alles te beleven op dit moment. Koning winter heerst op dit moment in delen van noord en oost Europa, waarbij de kou ook pogingen doet om de Benelux te willen gaan veroveren. Tegelijkertijd is de zachte zuidwestelijke aanvoer voorlopig echt voltooid verleden tijd in de Alpenlanden, waarbij de condities vooral ook voor de veel geplaagde Alpennoordzijde uiteindelijk alleen maar verder zullen gaan verbeteren. Mooie vooruitzichten dus!

Mooi idyllisch plaatje vanuit Colfosco, Süd Tirol via de @App

Tijdelijk rustiger en vrij zonnig
Vandaag bevindt het Alpengebied zich in een soort niemandsland, waarbij een overtrekkende rug van hoge luchtdruk voor vrij open en vriendelijk wintersportweer zorgt. Nadat er gisteren op verschillende plaatsen weer wat sneeuw gevallen is staat er vandaag dan weer een vrij zonnige dag op het Alpenmenu. Toch gaat er structureel wat veranderen op de wat langere termijn, waarbij vooral de temperatuur voorlopig een flinke stap terug gaat doen.


Temperatuur gaat op het belangrijke 850hPa (1500m) vlak gevoelig onderuit!

Opkomende sneeuwval
De komende dagen liggen de Alpen ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden die beiden erg standvastig blijken te gaan zijn. Aan de ene kant van de kaart zien we boven de Finse regio het winterse maximum op de weerkaarten terug, terwijl aan de andere zijde het bekende Azorenhogedrukgebied de nodige aandacht trekt. De komende dagen trekken storingen tussen deze 2 hogedrukgebieden in de richting van midden Europa en gaan dan uiteindelijk voor de nodige sneeuwval zorgen. Woensdagnacht trekt een eerste zwak front de westelijke Alpen binnen, waaruit al wat lichte sneeuwval op mogelijk is. Een tweede en beduidend actiever exemplaar gaat dan uiteindelijk donderdag vanuit het westen de berggebieden binnen trekken, waarbij op uitgebreide schaal sneeuwval te verwachten is.


Actief sneeuwsignaal op donderdagnacht / vrijdagochtend voor de Alpennoordzijde
Volgens de meest actuele neerslagclusters mogen we toch gemiddeld tussen de 15 en 35cm aan sneeuw gaan verwachten, waarbij de gehele Alpennoordzijde een flinke opfrisbeurt lijkt te gaan krijgen. In Karinthië in het zuidoosten van Oostenrijk lijken tot en met zaterdag zelfs hoeveelheden tot wel 50 cm mogelijk, al moeten we nog even gaan afwachten of dit voor deze omgeving in de verwachting zal blijven gaan staan. Niet onbelangrijk is ook de markant lagere sneeuwvalgrens die vanaf donderdag vanuit het westen thermisch onderuit gaat naar hoogtes van tussen de 600 en 900 m gemiddeld. Prima vooruitzichten dus, waarbij de winterse sfeer in de wat lager gelegen gebieden gelukkig weer helemaal gaat terugkomen!


Ook in het Oostenrijkse Königsleiten sterk verbeterende pistes! Via @App

Winterweer in Nederland?
Het wordt de komende periode enorm spannend! De winter ligt al dagen vlak ten oosten van ons land op de loer en kan tot op dit moment net die laatste winterse stap niet maken. Ons land bevindt zich precies in het overgangsgebied tussen de koude vrieslucht en zachtere maritieme luchtmassa's, waarbij de laatste luchtsoort vooralsnog aan het langste eind trekt. Komende zaterdag wordt de situatie nog eens extra op scherp gezet, wanneer een klein lagedrukgebied precies over ons land zuidoostwaarts lijkt te gaan koersen. Kleine koersveranderingen van het laag kunnen dan lokaal grote gevolgen gaan hebben. Op dit moment lijkt het erop dat tegen die tijd er vooral in het noordoosten van het land tijdelijk wat sneeuw kan gaan vallen. Na het weekend lijkt het dan even weer iets minder koud te gaan worden, maar daarna is enige verscherping van de kou zeer wel mogelijk.


ECMWF prognose voor as zaterdag. Spannend!

Wat er hierna gaat gebeuren is voorlopig nog volstrekt onduidelijk. De Benelux lijkt precies in het overgangsgebied te blijven gaan zitten tussen vrieskou en aanzienlijk zachter weer. Op de langere termijn kiezen veel modellen toch weer voor een zuidelijk georiënteerde luchtstroming onder invloed van opnieuw oplevende Atlantische depressie-activiteiten, maar de onzekerheid blijft enorm groot!


Temperatuur verwachting de komende 14 dagen. Bron Weerplaza

Windprognose met een zuid tot zuidwestelijke voorkeursrichting op termijn.
De onzekerheid is en blijft echter bijzonder groot!


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Voor de Alpenzuidkant geldt door de  vele sneeuw van het afgelopen weekend rood (4-groot)  en lokaal ook nog donker-rood (5-zeer groot)


Tot zover het weerbericht voor vandaag. Morgen meer Alpenweer, maar ook de laatste stand tav een eventueel op handen zijnde Nederlandse winter!

Het weerbericht wordt vandaag verzorgd door Michael van de Poel nog adhv de avonduitdraai van 22 januari. (kan dus enigszins afwijken van de meest actuele  ochtend uitdraai

>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: