dinsdag 28 januari 2014

Opkomende föhn, geleidelijk zachter

De invloed van een depressie bij Ierland neemt af en geleidelijk kan zich de atmosfeer vandaag verder stabiliseren. De Ierse depressie trekt gedurende de week naar het noorden van Afrika waardoor de stroming geleidelijk naar zuid gaat draaien. Terwijl aan de noordkant de föhn opkomt stuwt zich vochtige lucht aan de Alpenzuidkant
.

Rustig winterweer

De sneeuw die gisteren op het warmtefront (occlusie) viel heeft het gehele Alpengebied een mooie frisse witte opknapbeurt bezorgd. De Neuschnee hoeveelheden op de twee storingen van het weekend lagen meest zo tussen de 20 en 50cm. Lokaal viel er echter ook nog meer en kon er zelfs 60 tot 80cm worden "afgetapt".

Gisteren stroomde er achter het front weer koudere en van origine maritiem polaire lucht over de Alpen uit. Deze lucht was vooral ook op hoogte flink koud. Door de dagelijkse gang (opwarming zon) konden de wolken behoorlijk gaan uitgroeien en in de loop van de dag werd  hier en daar het buienstadium bereikt.  Vanuit het westen dreven de winterse buien verder de Alpen binnen en wat hogerop viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Tijdens de wat zwaardere buien sneeuwde het af en toe behoorlijk stevig en kon er nogmaals een paar centimeter sneeuw worden bijgetekend. Tegen de verwachting in sneeuwde het later op de dag vooral ook weer vanaf het Zwitserse Engadin tot over Trentino (Süd Tirol) en het zuiden van Karinthië. Sowieso hadden de oostelijke Alpen gisteren te maken met het grootste aandeel bewolking en neerslag, het westen kon afgezien van de winterse buien, ook profiteren van mooie brede opklaringen met  vooral aan de westelijke Alpenzuidkant ook zonnige perioden. Onderstaand een korte beeld impressie vanuit de Alpen van maandag.


Mooie opklaringen in de poalire lucht in het Franse Saint Sorlin d'Arves (Savoie)


en mooie  opklaringen ook in Wolkenstein (Selva, Süd Tirol)


Blue skies en maagdelijke pistes in de Ski Amadé (Salzburg -Steiermark)


Pitiige sneeuwbui in de middag in Königsleiten (Salzburger Land)


en in het Kleinwalsertal (Mittelberg). Foto via twitter Hans ter Braak
 
In westen zon, in oosten bewolkt en nog wat sneeuw
In de westelijk Alpen start de dag na een meest heldere en koude nacht met vanmorgen lokaal -10 tot -15 graden met zon en (restwolken). In de loop van de dag wordt het dan overal steeds zonniger. De sneeuw die vannacht aan de oostelijke zuidkant is gevallen houdt nog aan maar wordt qua intensiteit geleidelijk minder. De grootste kans op zon hebben vandaag de Vorarlberg en Tirol. Voor de gebieden ten oosten en zuiden daarvan neemt de kans op zon sterk af en grote kans dat het daar de hele dag bewolkt (trübe) blijft met af en toe een vlok sneeuw. De wind is vandaag geen thema en ondanks de vrij lage temperaturen zal het voor het gevoel minder koud zijn. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -9 en -6 graden, op 3000 meter rond de -15 en op de hoogste toppen vriest het 18 tot 22 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de 700 en 900 meter. De hoogste waardes naar het westen toe. Aan de zuidkant van de oostelijke Alpen kan tot vanavond nogmaals zo'n 5 tot 15cm sneeuw gaan bijvallen.


Schuchtere opklaringen na de sneeuw in Val Gardena (-Gröden - Col Raiser)


Naar het westen toe en vooral in de bergen nauwelijks nog bewolking en vandaag
vooral ook heel veel zon (Riederalp, Oberwallis)

De grote vraag is nu in hoeverre we de komende dagen ook nog kunnen profiteren van de zon, de mooie sneeuw en dewinterse temperaturen?  Om daarop een antwoord te vinden gaan we de de kaarten er maar weer eens naast leggen. 

Net als de voorgaande dagen simuleren de modellen oo vanmorgen weer het scenario met een depressie die vanaf Ierland (vandaag) de komende dagen via Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee naar het noorden van Afrika gaat trekken. Vrijdag wordt het systeem met zijn kern boven Tunesië verwacht. Tegelijkertijd zien we dan hogedruk boven het westen van Rusland en de Azoren en een volgende actieve depressie is in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland verschenen. Onder invloed van de naar noord Afrika trekkende depressie gaat de hoogtestroming vanaf vandaag geleidelijk naar zuid draaien en dit heeft gevolgen voor het weer in de Alpen. Terwijl aan de Alpennoordkant de Südföhn opkomt stuwen zich vochtige luchtmassa's meer en meer tegen de Alpenzuidkant


ECMWF as vrijdag, onder inlvoed van de "Afrika" depressie opkomende Südstau en
aan de noordkant Südföhn

De bewolking gaat hier de komende dagen verder toenemen en het zal niet lang duren voordat de eerste sneeuw gaat vallen. Zoals het er nu naar uitziet zal het tot in het weekend aan de noordkant föhnig blijven en vooral in de bergen is het vrij zacht. Zacht is het ook in de föhn-dalen met lokaal temperaturen van 5 to 7 graden. Heel anders het verhaal aan de Alpenzuikant, hier valt sneeuw die vooral vanaf donderdag aan intensiteit gaat toenemen.In de periode van vrijdag tot maandag kan er langs de Alpenzuidboog erg veel neerslag gaan vallen en lokaal moet in de bergen met 100 tot 150cm Neuschnee rekening worden gehouden.
 
Vee sneeuw zuidkant
Gisterochtend kwam het ECMWF ook nog met een mooie Retour d`est op de proppen wat vooral veel sneeuw in het Italiaanse Aosta en Piemonte zou moeten gaan opleveren. Gisteravond en ook vanmorgen wordt het zwaartepunt van de neerslag berekend voor de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk. Ook de zuidwestelijke Franse Alpen krijgen opnieuw een een hele lading sneeuw te verwerken. Het zwaartepunt hier, lokaal 100 tot 120mm ligt hier echter net iets te zuidelijk maar ook dit kan nog maar zo veranderen ! Overigens wordt de Südstau die waarschijnlijk dus in Trentino en omgeving er behoorlijk gaat "inhakken" ook steeds mooier door het door ons gebruikte weermodel WRF opgepakt, de 2 meter komt nu in zicht ! Kijk maar eens op de  verwachte neerslag -sneeuwhoeveelheden van deze ochtend >> zie hier en kaart hieronder

Bij al dit sneeuwgeweld aan de zuidkant rest natuurlijk de vraag wat er met de sneeuw aan de noordkant gaat gebeuren. Met het inzetten van de zuidelijke stroming gaat de temperatuur vanaf vannacht geleidelijk stijgen. Deze opwarming gaan we vooral goed in de bergen merken. In de periode van donderdag tot zaterdag stijgt het kwik door naar circa een graad of 5 op het 850hPa vlak, oftwel circa 1400 tot 1500 meter hoogte. Ofschoon de föhn niet eens zo sterk is en ook de föhnfase niet lang zal aanhouden houden we toch een aanvoer van vrij zachte lucht. In de loop van het weekend wanner het laag boven noord Afrika naar het midden van Italië  trekt kan zal met het draaien van de hoogtestroming naar oostelijke richtingen weer koudere lucht over de Alpen uit stromen en met de (lichte) föhn is het dan ook weer voorbij.


Sneeuw in het zuiden , droge lucht en zon aan de Alpennoordkant
 
Prima vooruitzichten noordkant
Echt zorgen te maken over de sneeuw en sneeuw condities hoeven we ons niet. De lucht is mede ook door de "koude" föhn vrij droog en de kwaliteit zal er op de pistes niet of nauwelijks onder lijden. De lagere pistes en met name de sneeuw in de föhndalen en het laagland zullen wel wat meer last ondervinden van de hogere temperaturen. Ook gaat hier de steeds sterker wordende zon een extra stempel op het geheel drukken. Al met al denk ik dat juist de noordelijke Alpen een hele mooie periode mogen verwachten met in de bergen veel zon, droge luchten, mooie vergezichten en heel aangename temperaturen. Zoals gezegd zullen ook de sneeuw en piste condities gewoon goed zijn. Geen zorgen dus !
 
In weekend sneeuw en kouder
In de loop van de zaterdag krijgen we dan zowel vanuit het oosten als ook vanuit het westen weer met koudere en ook aan de noordkant vochtigere lucht te maken. Op nadering van een koufront behorend bij een Atlantische depressie neemt in de loop van de zaterdag de bewolking vanuit het westen weer toe en vervolgens gaat het sneeuwen. Zondag breidt de sneeuwval zich verder tot over de oostelijke Alpen uit. Op het koufront is het dan ook met de föhn gedaan en ook de Südstau gaat er uit. Om het geheel nog even te visualiseren hieronder de GFS ensembles (temp 1500 meter, neerslag) voor de noordkant (bovenste) en voor de zuidkant.


 
Na het weekend worden de ontwikkelingen allemaal wat onzekerder. Het meest waarschijnlijke scenario is een wisselvallig weerbeeld waarbij volgende Atlantische storingen dan weer wat zachtere en dan weer wat kouder lucht zullen aanvoeren. Qua temperatuur verloop (trend) verandert er ook in de eerste helft van februari niet veel. Mogelijk dat het dan wat zachter gaat worden maar het moge duidelijk zijn dat we ons dan al weer ver buiten de rand van ons (weer)bord bevinden. Nog maar even vergeten dus.

Sauerland -Duitse middelgebergtes
Vandaag en ook morgen is het nog winters. In de loop van de tweede helft van de week gaat de zachtere lucht ook tot over het noorden en westen van Duitsland doordringen. In de loop van de zaterdag dan ook hier weer kouder met toenemende sneeuwkansen in de hogere delen. Al met al dus ook daar goede wintersport mogelijkheden. Vanaf woensdag is het tevens ook weer mogelijk om in de avond met "Flutlicht" van de sneeuw te genieten. Wel rekening houden met sneeuwval omdat wanneer de temperaturen het toelaten ook wordt "besneeuwd". Momenteel zijn 19 van de 26 liften in bedrijf gesteld (Bremberg, Herrloh, Poppenberg en Kappe) , sneeuwhoogte tussen de 15 en 30cm.


Prima wintersport mogelijkheden en sneeuw momenteel in het Sauerland (Winterberg)

Tot zover voor nu, morgen meer weer en hopelijk dan weer met mooie en vooral ook winterse vooruitzichten. Fijne dag en ciao vanuit een koud en onbewolkt Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de nieuwe sneeuwval en stromachtige wind geldt er lokaal code rood (4 - groot)




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: