woensdag 29 januari 2014

Sneeuwrijke vooruitzichten

Terwijl het in oostelijke berggebieden aanvankelijk nog droog is, neemt in de zuidwestelijke gebieden de bewolking steeds verder met opkomende sneeuwval. Er gaat de komende dagen vooral tegen de zuidhellingen lokaal veel sneeuw vallen en waait er in het hooggebergte tijdelijk een stormachtige zuidelijke wind

Opkomende Südstau

Het is op dit moment op en top winters in het Alpengebied, waarbij er vaak tot in het dal prima geskied en gesnowboard kan worden. De komende dagen staan in het teken van een opkomende Südstau, waarbij er tegen de zuidelijke georiënteerde berghellingen lokaal weer veel sneeuw wordt verwacht. Uitstekende sneeuwverwachtingen dus, waarbij het matige zicht en de in het hooggebergte aanwezige stormachtige wind echter tijdelijk een spelbreker kunnen zijn.


Diepwinters Selva di Gardena in het Italiaanse Süd Tirol via de shoogte@App

Sneeuw en Südföhn
De komende dagen liggen de Alpenlanden volledig onder de wisselvallige invloed van actieve lagedrukgebieden. Op dit moment ligt er een nabij de westkust van Normandië gepositioneerd, en deze storing trekt de komende dagen ten zuidwesten van de Alpen langs in de richting van Tunesië. De wind waait om een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in, dus dat betekent bij deze trekrichting een......juist, een zuid tot zuidwestelijke luchtstroming! Doordat de luchtdrukverschillen tussen de zuidelijke en noordelijke gebieden tijdelijk weer groter worden, steekt er bovendien een stormachtige Südföhn op die vooral tegen de hogere bergketens van de Alpenhoofdkam flink tekeer kan gaan.

Vooral vandaag en zaterdag tijdelijk flink aanwezige Südföhn verschijnselen

Opkomende sneeuwval
Vandaag kan in de ochtenduren vooral in de oostelijke Alpen de zon zich nog even laten zien, maar aan de zuidwestelijke Alpenkant gaat de bewolking al snel verder toenemen waaruit al snel de eerste sneeuw te verwachten is. De sneeuwval concentreert zich vandaag in eerste instantie op de Franse en westelijke Italiaanse Alpen, maar breidt zich in de loop van de dag al snel verder oostwaarts uit. Het zijn zoals dit seizoen al vaker het geval is geweest de zuidelijke stau-hellingen die weer in de sneeuwprijzen gaan vallen, waarbij er tot en met zaterdag lokaal een flink pak naar beneden kan gaan dwarrelen! Er worden lokaal hoeveelheden tussen de 1 en 1,5 meter sneeuw verwacht, al is het nog even afwachten of dit ook werkelijk gehaald gaat worden!


Sneeuwval boven de Franse Alpen breidt zich verder oostwaarts uit


Indrukwekkende sneeuwverwachtingskaart!

Zaterdag tijdelijk zachter
De zaterdag lijkt deze week de zachtste dag van de week te gaan worden. Op deze zogenaamde "wisseldag" ligt het Alpengebied ingeklemd tussen lagedruk welke ten westen van de Alpen richting Noord Afrika positie kiest, en het sterke Russische hogedrukgebied ten noordoosten van de Alpen. Tussen deze 2 systemen in ontwikkeld zich op zaterdag een krachtige zuid tot zuidoostelijke hoogtestroming, waarbij er tijdelijk vrij zachte lucht aangevoerd gaat worden. Gelukkig is dit allemaal van tijdelijke aard, want op zondag nadert vanuit het noordwesten een portie polaire koude lucht de Alpenregio met ook voor de noordelijke Alpen weer een nieuwe sneeuwopfrisser!


Situatie zaterdag met tijdelijk oplopende temperaturen

Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn zien we een sterk wisselvallig weerbeeld voor de Alpenlanden terug, waarin van tijd tot tijd binnentrekkende storingen voor de nodige sneeuwval kunnen gaan zorgen. De polaire straalstroom (windtunnel op 10km hoogte) blijft over het algemeen actief boven het midden van Europa waardoor een wat langer en zonniger stabiel weerbeeld er voorlopig niet in zit. Wat de temperaturen betreft kan ik U gerust gaan stellen: ondanks dat deze af en toe wat oploopt zit een warm water scenario er gelukkig niet in. Onder invloed van de lagedrukgebieden is het de normaalste zaak van de wereld dat de thermometers wat springerig zijn. Sneeuwrijke vooruitzichten dus voor de wintersportgebieden, waarin we morgen weer eens verder gaan kijken hoe een en ander zich verder zal gaan ontwikkelen.


Isola 2000 in de zuidelijke Franse Alpen, waar het inmiddels al weer licht sneeuwt

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de nieuwe sneeuwval en stormachtige wind geldt er lokaal code rood (4 - groot)

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de nieuwe sneeuwval en stormachtige wind geldt er lokaal code rood (4 - groot) @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: