donderdag 30 januari 2014

Zeer zware sneeuwval voor Alpenzuidzijde

Een lagedrukgebied trekt de komende 24 uur langzaam via het midden van Frankrijk richting het westelijke Middellandse Zeegebied. Aan de oostflank van deze storing stroomt in een zuidelijk stromingspatroon zeer vochtige lucht richting de zuidelijke Alpen, waaruit op veel plaatsen zeer veel sneeuw gaat vallen.

Poederalarm zuidelijke Alpen


Aan de binnengekomen foto's die via onze @App zijn binnengekomen kunnen we zien wat voor schitterende wintersportdag we weer achter de rug hebben. Vooral het oostelijke deel van de Zwitserse en Italiaanse Alpen, alsmede grote delen van Oostenrijk kregen gisteren een heerlijke wintersportzon voorgeschoteld. In de Franse Alpen was het een totaal ander verhaal, waarbij er over het algemeen vrij bewolking aanwezig was en het op veel plaatsen al uitgebreid begon te sneeuwen. Deze sneeuwval breidde langzaam verder richting de Valle d'Aosta en het Zwitserse Wallis uit, wat slechts de voorbode is van nog veel meer sneeuw de komende 72 uur! Onze sneeuwverwachtingsmodel berekent zelfs voor delen van de Oostelijke Dolonieten hoeveelheden van ruim over de 2 meter en stevenen we met recht af op een onvervalste sneeuwthriller!


Waanzinnig mooie condities gisteren vanuit de omgeving van Saalbach
via de @App


Tegelijkertijd al volop sneeuw in het Franse Super Devoluy via de @App

Zware Südstau zet zich in
De komende 48 uur staan volledig in het teken van een opkomende klassieke Südstau-situatie. Een lagedrukgebied trekt de komende dag van midden Frankrijk richting de omgeving van Corsica waardoor er een krachtige zuidelijke stroming op gang gaat komen. De aangevoerde lucht is bijzonder vochtig en gaat geforceerd tegen de zuidelijke Alpenhellingen opstromen. De vochtige luchtmassa's worden vervolgens tegen de zuidhellingen gedwongen om te gaan stijgen waardoor er door extreme condensatie lokaal zeer veel sneeuw gaat vallen.


Westelijke deel van de Middellandse Zee zit vol met vochtige lucht die
op ramkoers ligt richting de zuidelijke Alpen! @Metoffice

Een tot 2 meter neuschnee?
Onze sneeuwverwachtingsmodel lijkt op dit moment volledig op tilt te slaan, want dit berekent voor delen van de oostelijke Dolomieten sneeuwhoeveelheden tot ruim over de 2,5 meter!  Hoogste tijd om een en ander eens te gaan nuanceren waarbij het Amerikaanse GFS tot en met maandagmiddag toch ook lokaal met 2 meter sneeuw op de proppen komt. Het Europese ECMWF is hierin allemaal iets behoudender, maar berekent toch een nette 1,5 meter sneeuw voor delen van de Italiaanse Dolomieten, waarbij het in de laatste run toch ook zijn cijfers duidelijk naar boven toe heeft bijgesteld. Na alle neerslagclusters geanalyseerd te hebben verwacht ik tot en met het weekend gemiddeldes van tussen de 40 en 80 cm sneeuw voor de gehele westelijke en zuidelijke Alpenboog, met uitschieters tot 1 à 1,5 meter voor de gunstig gelegen stauhellingen. De zwaarste sneeuwval verwachten wij rond het Zwitserse Tessin, de Dolomieten en de Venezianer Alpen, waarbij de verkeerssituatie het komend weekend zeer goed in de gaten gehouden moet gaan worden!


ECMWF neerslagcluster t/m maandag met indrukwekkende sneeuwcijfers! 
En hoe zit het dan met de noordelijke gebieden, en dan met name de gebieden in Oostenrijk hoor ik U hardop denken? Ook deze plaatsen krijgen door wat "stau-overpakking" iets van de zuidelijke sneeuwdump mee, al staat het natuurlijk in schril contrast met wat er zich allemaal ten zuiden van de Alpenhoofdkam gaat afspelen. Zoals ik gisteren al aankondigde, stijgt het nulgradenniveau door het instromen van een portie zachtere lucht op zaterdag naar gemiddelde hoogtes van tussen de 1500 en 1700m. Zondag gaat ditzelfde niveau vanuit het westen op de nadering van een koufront dan weer flink dalen, en dit front kan vooral aan de Alpennoordzijde tussen de 15 en 30 verse sneeuw op gaan leveren.


Temp daling op zondag in beeld (1500m). Later in de week vertoond
deze een licht stijgende trend

Verdere vooruitzichten
De langere termijn verwachtingen blijven er voorlopig erg wisselvallig uitzien. hogedrukgebieden blijven vooral boven noordwest Rusland actief , waarbij deze later in de periode wat meer richting oost Europa lijken te willen gaan uitzakken. Atlantische storingen hebben hierdoor de neiging voorlopig vooral via het midden van Europa een uitweg willen te gaan zoeken, waardoor het weerbeeld in de Alpen uitermate wisselvallig blijft.

Sauerland en Duitse middelgebergtes
De omstandigheden in deze gebieden wat dichter bij huis zijn op dit moment prima. Op zaterdag stroomt ook hier tijdelijk wat zachtere lucht binnen, maar zondag vogt vanuit het westen al snel weer een gevoelige afkoeling. Op dit koufront kan er gemiddeld tussen de 5 en 10 cm sneeuw gaan bijvallen, en maakt het winterse plaatje dan weer compleet.

Monte Lussari in de Venezianer Alpen wacht in spanning af op wat komen gaat.
In deze omgeving wordt de komende dagen de meest sneeuw verwacht!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de komende sneeuwval zal het lawinegevaar de komende dagen weer worden opgeschaald

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 
 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: