Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 31 januari 2014

Weekend meer sneeuw


Onder invloed van een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee worden zeer vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden tegen de Alpenzuidkant getransporteerd welke daar voor aanhoudende en intensieve sneeuwval zorgen. Tot zaterdag blijft deze situatie voortbestaan. In het weekend bereikt een koufront de Alpen en draait de stroming naar het noordwesten en wordt het ook in het noorden weer kouder

Aanhoudende sneeuwval zuidkant


Geheel volgens de verwachtingen trok een laag gisteren via Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee naar het noorden van Afrika. Vandaag vinden we het laag met zijn kern terug boven Tunesië. Daarmee draaide gisteren dan ook de stroming naar de zuidhoek en kon zeer vochtige en relatief zachte lucht vanuit het noorden naar de Alpen stromen en de Südstau inzetten. Gisteren begon het dan ook in het zuiden en zuidwesten boven op steeds uitgebreidere schaal te sneeuwen en naarmate de dag vorderde nam de intensiteit allen maar toe en tegen de avond kon hier en daar al een mooi pak van 30 tot 40cm worden opgetekend en lokaal ook nog meer.

Toch verliep het niet overal in de Alpen volgens de verwachtingen. Zo bleef het bijvoorbeeld in het inner-alpine (Ober)wallis de gehele dag föhnig waardoor de neerslag niet over de hoofdkam kon overgrijpen. Pas tegen de avond nam de föhn wat in kracht af en viel er nog wat sneeuw en beneden de 1000 meter ook regen en -of natte sneeuw. De verwachtte neerslag -sneeuwhoeveelheden tot gisteravond werden hier dus bij lange na niet gehaald ! Het laat nogmaals zien hoe moeilijk de prognoses ook op de zeer korte termijn soms kunnen zijn.


Veel sneeuw al gisteravond in Livigno....


...en aan de Weissensee alwaar de alternatieve elfstendentocht door de enorme
sneeuwmassa's moest worden afgelast (via Twitter Erben Wennemars)

Op dit moment sneeuwt het aan de zuidkant onverminderd verder waarbij het zwaartepunt in de westelijke Alpen aan de Italiaanse kant en het Zwitserse Tessino zal liggen. Meer naar het westen en ook inner-alpin klaart het op terwijl aan de noordkant de Südföhn weer in kracht gaat toenemen. In de oostelijke Alpen ligt het zwaartepunt van de sneeuwval over het gebied uitstrekkende vanaf de Venetiaanse Alpen, de Dolomieten, Karnische (Kalk)Alpen tot Süd-Tirol. Hier gaat verreweg de meeste neerslag vallen. In de Südstau zal tot vanavond ten oosten van de Simplon 30 tot 50 cm sneeuw en in de hier boven genoemde gebieden 50 tot 100cm Neuschnee vallen, lokaal is bij gunstige Stau ook nog meer mogelijk.


Actuele radar Alpen (bron WetterOnline)

De sneeuwalgrens kan aan de Alpenzuidkant sterk variëren en ligt algemeen tussen de 500 en 1000 meter en zal vandaag iets stijgen. Doordat er in de hogere luchtlagen nog wat zachtere lucht wordt aangevoerd kan de sneeuw tot een hoogte van pak hem beet 1200 meter ook in regen overgaan. Met de koudere lucht die nog aanwezig is in de onderste atmosfeer (dalen) kan dit ook nog eens gaan zorgen voor onderkoelde regen oftewel IJzel !

Tja, en hoe anders ook dit keer weer aan de Alpennoordkant, hier zullen ze opnieuw tandenknarsend en met lede ogen naar al dat sneeuwgeweld kijken en zich afvragen waarom het allemaal zo oneerlijk verdeeld is!. Opnieuw hier weer die vervelende Südföhn en afgezien van een enkele overgewaaide vlok sneeuw of drup regen gewoon droog en opgeklaard. Daarbij staat in de bergen een harde en deels stormachtige (föhn)wind.


Livigno vanmorgen na een nachtje sneeuw


en een andere "parkeerplaats" in Alta Badia !

Met de zuidelijke stroming en door de föhn aan de noordkant is het niet echt koud. De temperaturen bewegen zich op 2000 meter tussen -4 en +2 graden en op 3000 meter tussen de -10 en -5 graden. Het nulgraden niveau pendelt tussen de 1400 en 2000 meter (hoogste waardes steeds voor de noordkant). In de föhndalen aan de Alpennoordkant kan de temperatuur lokaal oplopen tot 8 a 12 graden.
Ook komende nacht en morgen sneeuwt het in de Südstau onverminderd waarbij de sneeuwvalgrens nog ietsjes kan stijgen. Het zwaartepunt van de sneeuwval bevindt zich ook nu aan de oostelijke Alpenzuidkant (Dolomieten, Karnische (Kalk)Alpen, Süd-Tirol). Voor wat betreft de Alpennoordkant ook niet veel nieuws onder de zon en algemeen geldt hoe verder van de Alpenhoofdkam weg hoe meer kans op zon. Terwijl in het oosten de föhn tijdelijk even iets afzwakt neemt deze vervolgens van het westen uit weer in kracht toe.


Het hoogresolutie model COSMO  met extreme neerslaghoeveelheden voor de
Alpenzuidkant tot zondagavond.
Meer sneeuw op koufront
De föhn toename die vandaag in de Zwitserse Alpen al goed waarneembaar is heeft te maken met een naderend koufront vanuit het westen. Dit koufront hangt samen met een depressie  die vandaag in het zeegebied tussen IJsland en Ierland ligt. Het koufront en de bijbehorende frontale bewolking en neerslag zal morgenmiddag de westelijke Alpen bereiken en vervolgens verder over de Alpen naar het oosten trekken. Morgen in de loop van de middag -avond van het westen dan aan de Alpennoordkant föhneinde gevolgd door opkomende sneeuwval . De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk weer daalt van 1400 naar 800 meter en ditmaal kan er ook aan de Alpennoordkant weer een verse laag sneeuw gaan vallen. De neerslaghoeveelheden vallen in het niet vergeleken met hetgeen dan al aan de zuidkant is gevallen maar met 10 tot 20cm, lokaal met gunstige Stau ook nog wat meer,  gaat het dan ook hier weer winters aandoen en zullen de sneeuwcondities op de pistes ook weer verbeteren. De sneeuwval aan de Alpenzuidkant zal ook in het weekend onverminderd aanhouden. Weliswaar gaat de Südstau er geleidelijk uit maar door het opkomende koufront kan het vervolgens hier gewoon verder sneeuwen.


GFS: Zaterdag nadert alweer een volgend koufront de Alpen en zal vooral op zondag
voor onbestendig weer gaan zorgen
Zacht en zeer wisselvallig
Ook maandag hebben vooral de zuidelijke Alpen nog te maken met de bewolking en restanten van de wegtrekkende storing maar verder gaat het van het westen uit op steeds meer plaatsen opklaren. Ook dinsdag een mengelmoes van opklaringen en bewolking maar wel meest droog. Woensdag nadert dan alweer een volgende storing de Alpen. Ook de rest van de week en het volgende weekend zullen in teken staan van een komen en gaan van Atlantische storingen die dan weer koudere en dan weer zachtere lucht aanvoeren. Omdat de stroming in hoofdzaak uit zuidwestelijke richtingen zal komen zullen we de laagste temperaturen aan de Alpenzuidkant vinden, de noordkant blijft vooral ook last houden van de steeds weer oplevende Südföhn in het voorveld van de doortrekkende fronten.


Volgende week blijft het onder invloed van Atlantische depressie en randstoringen
zeer wisselvallig, beste dag is waarschijnlijk de dinsdag

Ten slotte nog even terugkomen op de sneeuwval in het zuiden. Diegenen die naar de ski gebieden aan de Alpenzuidkant afreizen moeten rekening houden met grote overlast door sneeuw, deels zal de situatie precair dan wel kritisch worden en zijn kleinere gehuchten voor de buitenwereld tijdelijk niet meer bereikbaar dan wel afgesloten. Houd daarnaast ook rekening met een sterk stijgend lawinegevaar (groot tot zeer groot). Mocht u die kant opgaan of er al zitten houd dan vooral goed de lokale verkeers- en nieuwsberichten in de gaten en volg de aanwijzingen op !

Sauerland
In het Sauerland is het vandaag opgeklaard en prima wintersportweer. Van de 29 liften zijn er 22 in gebruik (Bremberg, Herrloh, Poppenberg, Sürenberg, Kappe) en de pistes liggen er goed bij (10 tot 30cm sneeuw). Ook in het weekend zullen mits het niet heel gek gaat lopen bovenstaande liften gewoon draaien en kan er gratis gebruik gemaakt worden van de parkeerpaatsen P2-P7 (wel op tijd erbij zijn want het gaat druk worden op de Winterberg. Het weer zal wel wat minder worden. Het naderende koufront gaat morgen meer in het Sauerland meer bewolking geven gevolgd door opkomende neerslag die hogerop als sneeuw of natte sneeuw zal vallen. Houdt verder ook rekening met onderkoelde regen (ijzel) !


Prima wintersportweer in het Sauerland

Tot zover voor dit moment, afhankelijk van de actualiteiten komen we met extra update(s) daarop terug en anders gewoon weer tot morgenochtend. Fijne dag en goede reis. Ciao vanuit Oberwallis alwaar het in middels weer een uurtje sneeuwt !


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant zal hier het lawinegevaar stijgen naar niveau rood ( 4 -groot) tot donker rood (5-zeer groot). 
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: