donderdag 27 februari 2014

Aanhoudend wisselvallig met sneeuw

Een koufront trekt afzwakkend over de Alpen en wordt gevolgd door een tussenhoog welke ook in de westelijke Alpen voor een tijdelijke weersverbetering zal zorgen. Vrijdagnacht nadert vanuit het westen een volgende front. Ook in het weekend zullen de Alpen met de invloed van lagedruk en storingen te maken hebben.


Sneeuwdek gaat weer verder aangroeienGisteren hadden we in de Alpen met een sterk wisselend weerbeeld te maken met ook grote verschillen. Oorzaak daarvoor was een occluderend front wat door golfvorming quasi stationair over de westelijke Alpen bleef hangen en maar heel langzaam naar het oosten doorschoof. Hierdoor viel de meeste neerslag (10 tot 20mm) in de westelijke Alpen en Jura waarbij het vanaf 900 meter sneeuwde. Ook aan de westelijke Alpenzuidkant stuwde zich de vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden en viel er vanaf de ochtend al regen en hogerop sneeuw. Veel meer dan 5 tot 15mm werd er hier echter ook niet afgetapt. Het inner-alpine (Ober)wallis en de westelijke Alpennoordkant hadden vrijwel de gehele dag te maken met de föhn. Het was er opgeklaard tot zonnig en zacht met temperaturen die opliepen tot 12 graden in de dalen van Wallis en 14 graden in de klassieke föhngebieden aan de Alpennoordkant. Het beter weer zat zoals verwacht in de oostelijke Alpen en ook aan de noordkant was het hier föhnig en vrij zacht.


Prachtig weer in Sölden


en in Serfaus-Fiss-Ladis

In de avond en nacht schoof de neerslag dan verder door naar het oosten. Mooi was dit hier ook waar te nemen, in de vroege avond kwam in Oberwallis de föhn tot liggen en weldra greep de neerslag vanuit het westen en zuiden zijn kans. Om een uur of tien sneeuwde het tot in het dal (680m) en kon ik zelf hier in de tuin (1020m) alweer een sneeuwdekje van 5cm optekenen.


Minder fraai gisteren vooral aan de westeliijke Alpenzuidkant met vooral in Ticino en
de Simplon sneeuwval (webcam Simplonpas -2005m gistermiddag)

Met het oostwaarts doorschuiven van het koufront in de nacht ging echter ook de fut er uit en enkel het westen van de oostelijke Alpen hebben nog te maken met rest bewolking en mogelijk een spat regen of vlok sneeuw met voorkeur rondom de Vorarlberg. In de loop van de ochtend komen ook de westelijke avond weer onder de invloed van een overtrekkend tussenhoog. Het wordt droog en na nog wat restbewolking en lokale Hochnebel klaart het, net als in de oostelijke Alpen overdag dan overal weer op.

Erg lang zullen we echter niet kunnen genieten van de weersverbetering. Onder invloed van een volgende depressie die in het zeegebied ten zuiden van IJsland op de weerkaarten verschijnt en randstoring die via het zuiden van het Verenigde Koninkrijk naar het noordwesten van Frankrijk koerst nadert een volgend front met bewolking en neerslag in de namiddag en avond de westelijke Alpen. Dit front zal voor het weekend en ook voor de volgende week een onbestendige weerfase gaan inluiden met periodiek regen en boven de 500 a 1000 meter sneeuw. Tussen de neerslag door is het meest bewolkt en de zon zullen we niet of nauwelijks te zien krijgen. De grootste kans hierop is weggelegd voor de zaterdag en wel voor de oostelijke delen van Oostenrijk.  Zondag mogen dan juist de westelijke Alpen weer even genieten van een weersverbetering op een volgend overtrekkend tussenhoog.


Na de sneeuw weer opklarend boven de Zwitserse Alpen, webcam Arosa

Maandag krijgen we een herhaling van zetten, van het westen uit nadert alweer de volgende frontale bewolking en neerslag die in de ochtend al voor bewolking en sneeuw in de westelijke Alpen gaat zorgen. In de loop van de dag moeten dan ook de oostelijke Alpen eraan geloven. Dinsdag zo'n typische dag van geen vlees - geen vis. Deels is het bewolkt, deels opgeklaard en hier en daar kan er een sneeuwbui vallen met voorkeur voor de noordelijke Alpenhoofdkam -boog.

Wisselvallige Carnaval week met meer sneeuw
De rest van de week zien we steeds weer depressie Europa induiken waarbij zich in de tweede helft van de week boven midden Italië en de zuidelijke Balkan een apart laag komt te liggen. Hogedruk strekt zich dan uit vanaf  het Iberische Schiereiland, Frankrijk en verder tot over Scandinavië en west Rusland. Met een naar noordoost tot oost draaiende stroming kan er dan geleidelijke koudere maar tevens ook drogere lucht binnen gaan stromen. Ook  in de tweede helft van de week zal echter het cyclonale karakter (lagedruk) overheersen en is het licht wisselvallig en hier en daar valt uit de overtrekkende wolken periodiek sneeuw of een sneeuwbui.


ECMWF voor vrijdag 7 maart, vooral in de oostelijke Alpen kan er met een inzettende
Nord(ost)stau veel sneeuw gaan vallen

Vooral in de Oostenrijkse Alpen inclusief de noordelijke Alpenhoofdkam (!) kan dan behoorlijk wat neerslag gaan vallen, boven de 1000 meter in vaste vorm. In het weekend zou door verdere luchtdrukstijgingen vooral in de westelijke Alpen het weer moeten gaan opknappen. Zaterdag is het droog en zou de zon moeten gaan schijnen. In de oostelijke Alpen valt zaterdag nog sneeuw voordat het ook daar gaat opknappen. De temperaturen bewegen zich op of iets onder het langjarig gemiddelde, sneeuw of sneeuwbuien vallen boven de 700 a 1000 meter.

Veel sneeuw Alpen verwacht
Doordat de lagedrukgebieden met bijbehorende storingen de komende dagen steeds weer Europa en de Alpen intrekken gaat er cumulatief aardig wat neerslag vallen. Aan de voorzijde van de fronten kan tijdelijk even wat zachtere lucht en mogelijk lichte föhn opspelen maar veel stelt dit niet voor. Dit betekent dat er boven de 1000 a 1200 meter behoorlijk wat sneeuw gaat bijvallen. In eerste instantie vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen, in de tweede helft van de week dan ook in de oostelijke Alpen. Goede kans ook dat de oostelijke Alpennoordkant sneeuw van betekenis gaat pakken. Het ECMWF berekent tot zaterdag neerslaghoeveelheden die gaan oplopen tot 50 a 100mm, in de West en later nordstaugebieden (Oostenrijk) wordt zelfs 100 tot 150mm berekent en lokaal nog meer.
Omgezet in "poeder" gaat dit tussen de 50 en 150cm sneeuw opleveren. Gezien het stromingspatroon lijken mij dit zeker geen overdreven hoeveelheden. Wel moeten we voor de nog wat langere termijn richting het weekend nog even oppassen met de verwachtingen. Immers, kleine koersveranderingen kunnen grote gevolgen en uitwerkingen hebben.


WRF met de cumulatieve sneeuwprognoses voor de komende 5 dagen, later in
de week dan ook sneeuw in het oosten

Kijken we nog even na de wat kortere termijn dan zien we neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80mm voor de komende 6 dagen met zwaartepunt westelijke (Franse) en zuidelijke (noord Italiaanse) Alpen.


Na wat verse sneeuw vannacht en de sneeuw die er al ligt (80cm) prima wintersport
mogelijkheden in oa het Zwarte Woud (webcam Feldberg)

Ook de Ardennen, het Sauerland, de Harz en de zuidelijke Duitse Middelgebergtes mogen zich met de start van de  Carnaval week weer gaan verheugen op een winterse setting met vooral in de hogere delen een verse laag sneeuw die lokaal tot 15 a 20cm gaat aangroeien !


Stukken minder de condities in het Sauerland, weliswaar is nog wintersport mogelijk
maar bepaald uitnodigend is dit niet, 14 van de 27 liften zijn nog in bedrijf


Tot zover voor vandaag, fijne dag en ciao vanuit een weer fris besneeuwd Termen in Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: