Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 28 februari 2014

Vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval

Een lagedrukgebied trekt de komende 24 uur van Engeland in de richting van midden Frankrijk, en zullen de hiermee samenhangende fronten vooral aan de Alpenzuidzijde voor sneeuw van betekenis gaan zorgen. Het komend weekend wordt meer sneeuw verwacht, waarbij er later aan de Noordzijde ook wat sneeuw te verwachten is

Sneeuwrijk weekend

De afgelopen nacht passeerde een zwakke storing het Alpengebied en heeft het op veel plaatsen boven de 900m wat gesneeuwd. Op dit moment zijn er in de Franse, centraal Zwitserse Alpen en het noorden van de Vorarlberg nog wat lichte sneeuwbuitjes actief, maar erg veel activiteit zit er over het algemeen niet in. Voor het weerbeeld van de komende dagen moeten we in de richting van west Frankrijk kijken, waar zich op dit moment een vrij actief lagedrukgebied bevindt. Dit systeem trekt de komende 48 uur via de Alpen in de richting van noord Italië en gaat het weerbeeld dan ook het komend weekend vrij sneeuwrijk bepalen.


Mooi plaatje uit de buurt van Adelboden via @App


Fraaie opname vanuit de Oberscheid lift nabij Serfaus via @App

Wisselvalliger met sneeuw
Vandaag hebben we in het Alpengebied in eerste instantie nog te maken met wat restbewolking waaruit lokaal nog wat lichte sneeuw kan gaan vallen. De zon komt er echter op veel plaatsen al snel bij, waarbij de meeste zon voor het oosten van Zwitserland en vooral ook Oostenrijk is weggelegd. Voor de kust van Bretagne ligt op dit moment een vrij actief lagedrukgebied, en dit systeem gaat de komende dagen via de Alpen in de richting van noord Italië trekken. Hierdoor gaat de bewolking in de loop van de ochtend vanuit het westen snel verder toenemen en verwacht ik in de loop van de middag aan de westkant de eerste frontale sneeuwval.


lagedrukgebied ligt op ramkoers met bestemming het Alpengebied!

Sneeuwval concentreert zich op de Alpenzuidzijde
De meest actuele neerslagclusters van het ECMWF en GFS berekenen gemiddeld tussen de 15 en 40 cm sneeuw voor de zuidelijke Alpen. In de omgeving van Wallis en het oosten van het Zwitserse Tessin zijn tot en met zondagochtend zelfs hoeveelheden van tussen de 50 en 60 cm mogelijk! Behoorlijke hoeveelheden dus, waarbij de sneeuwvalgrens ongeveer tussen de 700 en 1000 meter zal komen te gaan liggen. In de loop van zaterdag zal de sneeuwval zich dan verder oostwaarts gaan verplaatsen, en zich vanwege het cyclonale zuidelijke stromingspatroon vooral aan de zuidzijde gaan manifesteren. De noordelijke Alpen, en dan met name het gebied ten oosten van de Vorarlberg kan weer rekenen op wat föhnige opklaringen.  Hebben we dit deze winter al niet veel vaker gehoord!


Genieten geblazen in omgeving van Grubigstein/Lermoos via de @App

Verdere vooruitzichten
Het weerbeeld blijft voorlopig vrij wisselvallig in de Alpen. Frontpassages zorgen van tijd tot tijd voor wat periodieke sneeuwval, waarbij er rond dinsdag ook aan de Alpennoordzijde wat sneeuwval mogelijk is. Als we nog iets verder de weerkaarten in duiken lijkt het Azorenhoog zich midden volgende week oostwaarts in de richting van midden Europa te willen gaan versterken. Dit zou een wat langere stabiele en drogere periode kunnen gaan inluiden, waarbij er een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Morgen maar weer eens kijken of dit scenario in de prognoses zal blijven staan.


Hogedrukinvloed met langdurig Kaiserwetter in de maak?

Wordt aan gewerkt 09.00 - 10.00 uur


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: