Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 8 februari 2014

Atlantische depressietrein draait op volle toeren

Sterk oplevende Noord Atlantische depressieactiviteit zorgt voor zeer wisselvallig wintersportweer in de Alpenlanden. In een zuidwestelijk stromingspatroon blijft de periodieke sneeuwval zich concentreren op de zuidwestelijke staugebieden, waarbij de noordelijke gebieden van tijd tot tijd te kampen hebben met de Südföhn

Sneeuw, föhn en zon

Terwijl we ondertussen midden in de meteorologische winter zijn aanbeland, lijkt het op de weerkaarten wel compleet herfst! Diepe oceaandepressies bepalen het weerbeeld in grote delen van Europa, waarbij de Alpenlanden ook te maken hebben met zeer onbestendig en wisselvallig wintersportweer. De thermometers stijgen van tijd tot tijd naar ruim bovengemiddelde waardes, waarbij het erop lijkt dat we voorlopig nog niet af zijn van dit herfstige weerbeeld.


Zware sneeuwval in Axalp ob Brienz in het Zwitserse Berner Oberland
gisteren via de Shoogte@App


Tegelijkertijd in Westendorf dit troosteloze beeld! Via @App
 
Grote verschillen tussen zuidwest en noordoost
De bovenstaande afbeeldingen die wij binnenkregen via de Sneeuwhoogte@App spreken boekdelen! De tegenstellingen tussen enerzijds zuid en west en anderzijds de noordelijke en oostelijke gebieden zijn zeer groot. Terwijl het gisteren in eerste instantie vooral in de Franse en Zwitserse Alpen als een dolle tekeer ging met de sneeuw, hadden veel noordelijk en oostelijker gelegen plaatsen in Oostenrijk te kampen met een flink doorstaande Südföhn. Eigenlijk kan ik dat woord niet meer over mijn lippen heen krijgen, maar het is en blijft een plaaggeest voor veel gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. Blüdenz in het Oostenrijkse Vorarlberg kwam tot 16,9 gr C, en deden  Kufstein en Feldkirch met respectievelijk 16,4 en 15,7 gr C ook lekker warm mee pfff. Gelukkig ging de hinderlijke föhn op de nadering van het al boven de Franse Alpen aanwezige koufront er snel uit, en breidde de frontale sneeuwval zich langzaam verder oostwaarts richting de Vorarlberg uit.


Temp kaartje op het 850hPa vlak(1500m). Snel opeenvolgende frontpassages
met veel temperatuursschommelingen. @Meteocentre
Weekendweer
De ene storing heeft het Alpengebied via Ober Österreich en de Steiermark nog niet verlaten of de volgende dient zich alweer aan. Boven centraal Frankrijk ligt een nieuw pakket dikke frontale bewolking klaar om de Franse Alpen binnen te gaan trekken. De voorste begrenzing van de neerslag heeft de geografische lijn Lyon-Nancy al bereikt, en breidt zich in de loop van de ochtend vrij snel verder oostwaarts uit. Hierdoor in de loop van de ochtend vanuit het westen in de Franse Alpen opkomende regen en sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens in eerste instantie tussen de 1600 en 1200m hoogte zal komen te gaan liggen maar later in de middag snel een dalende tendens zal laten gaan zien. In het voorveld van het front hebben de noordelijke Alpen weer te maken met een tijdelijke oplevende Südföhn, waardoor hier op een enkel verdwaald licht sneeuwbuitje weinig sneeuwgeweld te verwachten is. In de loop van de dag en avond zal de bewolking langzaam verder de oostelijke Alpen binnen gaan trekken, met ook hier de meeste sneeuwval voor de zuidwestelijk georiënteerde
staugebieden.

Atlantisch lagedrukgebied stuurt opnieuw frontale bewolking richting
het AlpengebiedOok de komende dagen zijn we nog niet van de vervelende Südföhn af!

Ook op zondag blijven de Franse Alpen gevoelig voor periodiek zich flink ontwikkelende sneeuwbuien, die vooral tegen de geografische westhellingen voor nog meer sneeuw kunnen gaan zorgen. Tegelijkertijd verwacht ik deze keer ook aan de oostelijke Alpenzijde de nodige sneeuw, waarbij Tirol en het Salbürgerland ook tussen de 10 en 20 cm sneeuw mogen gaan verwachten. Meer sneeuw op zondagmiddag ook voor de meer zuidwaarts gelegen gebieden, en dan met name voor het zuiden van Karinthië en de oostelijke Dolomieten.


Mooi plaatje uit Oberengadin in het Zwitserse Graubünden
 
Verdere vooruitzichten
De komende week blijven de vooruitzichten aanhoudend vrij wisselvallig in de Alpenregio. Atlantische storingen blijven bepalend voor het Alpenweer, waarbij de Südföhn van tijd tot tijd aan de noordelijke Alpenzijde flink aanwezig zal zijn. De ECMWF neerslagclusters berekenen vooral aan de zuidwestelijke en ook deels aan de zuidelijk oostelijke Alpenzijde van tijd tot tijd flink wat sneeuwval, waarbij een noordweststau helaas nog niet in zich is. Morgen maar eens kijken wat de diverse modellen dan weer voor ons uit de hoge hoed gaan toveren.


Sprookjesachtig Arraba in de Italiaanse Dolomieten
 

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de sneeuwval van de afgelopen dagen aan de Alpenzuidkant lokaal ook niveau rood ( 4 -groot)

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: