Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 7 februari 2014

Depressies draaien op volle toeren

De komende dagen liggen de Alpen in een krachtige (zuid)westelijke hoogtestroming waarmee telkens weer lagedrukgebieden met storingen naar west Europa worden getransporteerd. Zachtere periodes met föhn, koudere lucht en neerslag, wisselen elkaar in rap tempo af.

Sneeuwdek groeit verder en verder

Gisteren konden we eindelijk weer eens genieten van de zon en sneeuw. Ofschoon het in de (zuidelijk) oostelijke Alpen wat langer duurde voordat daar de bewolking en Hochnebel oploste en er in de middag in de westelijke Alpen hogere bewolking binnendreef was het al met al toch een heel mooie winterdag. Ook in de door sneeuw geplaagde zuidkant (laat het in de noordoostelijke gebieden maar niet horen) kon men eindelijk weer eens de bergtoppen zien en genieten van de enorme sneeuw massa's. Op uitgebreide schaal ligt er hier tussen de 250 en 450cm sneeuw en lokaal is het sneeuwdek aangegroeid tot 500 a 590cm !


Sneeuw in overvloed en eindelijk dan ook weer eens de zon aan de zuidkant.
Boso-Gurin, Ticino (Tessin) gisteren


Ook niet verkeerd, Alta Badia in de Dolomieten

Ook in de overige Alpen zijn de condities goed tot zeer goed en treffen we sneeuw hoeveelheden aan die normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Wel zien we lokaal nog best grote verschillen tussen sneeuwhoogtes en sneeuwcondities en het is vrijwel onmogelijk om dit allemaal in kaart te brengen. Wilt u gedetailleerde informatie over de sneeuw en piste condities van uw geliefde of uitgekozen skigebied raadpleeg dan de vooral de lokale informatie. Nog mooier is het natuurlijk om hier op de site de informatie met elkaar uit te wisselen en te delen. Dus voor diegenen die zich nog niet aangemeld hebben even doen en maak uw eigen "vrienden kring" !
 
 "Probleemkindje" noordkant Oostenrijk
Overigens ontvangen we nog steeds berichten over de zeer matige tot slechte condities aan met name de noordkant van de oostelijke Alpen. Door de steeds weer  oplevende zuidwestelijke hoogtestroming in combinatie met de Südföhn bleef dit deel van de Alpen tot dusver grotendeels buiten schot van de neerslag en sneeuw. De foto's die we hier en ook elders op de fora en weetplatforms voorbij zien komen spreken boekdelen. Veelal groene dalen en zuidhellingen die tot 1600 a 1800 meter erbij liggen alsof het april is. De (kunst)sneeuw  die er nog ligt en deels nog "Talabfahrten" mogelijk maakt heeft sterk te lijden onder de hoge temperaturen en stellen vooral voor de wat minder getalenteerde wintersporters nog wel eens voor problemen.


Prachtig blauw ook in Gerlos maar helaas lager op ook (te)veel groen (via APP)


Groene (zuid)hellingen eerder passend bij april ook in het Brixental (Wilder Kaiser )
 
Vertekend beeld
Nee, winters oogt dit absoluut niet en ik kan me ook goed voorstellen dat menigeen zo langzamerhand schoon genoeg krijgt van dit aanmodderen van "Konig Thiaf". Overigens moeten we er wel bij opmerken dat ook hier de verschillen op korte afstand soms enorm groot zijn en de condities van de sneeuw en pistes hogerop stukken beter zijn en ook hier wintersport prima mogelijk is. Ook kunnen foto's van groene dalen en smeltwater misleidend zijn dus laat je daardoor de vreugde niet ontnemen of bederven. Mooi voorbeeld van zo'n vertekend beeld is de situatie hier in Oberwallis. Ten westen van Fiesch  (1060m) is het Rhonedal deze winter nauwelijks tot niet met sneeuw bedekt en de sneeuw die er viel was binnen de kortste keren weer verdwenen. Ook de hellingen zijn hier tot 1000 a 1600 meter (zuidzijde) gewoon groen. Pakken we echter een willekeurige piste ergens hier in (Ober)Wallis dan zijn de condities gewoon heel goed tot uitstekend en op een dag als gisteren is het gewoon perfect !


Zelfs de skipistes in Grächen, één van de droogste gebieden van Wallis. lagen er gsiteren
perfect bij. Kijk je in het dal dan lijkt het echter ook hier wel april

Maar goed, de teleurstelling van diegenen die op hun favoriete plekje in de noordelijke oostelijke Alpen zitten (of gaan) is bij sommige groot en het wordt hoog tijd dat ook dit deel van de Alpen is een winterse opfris beurt gaat krijgen want dat er te weinig sneeuw en de omstandigehden hier en daar zeer pover zijn kunnen en zullen we niet ontkennen !

De afgelopen dagen hebben we al uitvoerig het strijdplan van de Atlantische Oceaan geanalyseerd en kijken we naar de model uitdraai van gisteravond en vanmorgen dan zien we in grote lijnen eenzelfde scenario. Om niet steeds in herhaling te vallen wil ik het voor wat dat betreft kort houden: De komende dagen is het een komen en gaan van storingen die dan weer koudere en dan weer zachtere lucht aanvoeren. Tussentijdse föhn fases in het voorveld van de opkomende (kou)fronten zullen steeds weer voor een thermische "boost" zorgen die vooral aan de Alpennoordkant goed te merken zal zijn. Tot zover dan dit weerbericht voor vandaag, fijne dag nog en morgen is Michael er weer.


ECMWF voor dinsdag 11 februari, ook dan zien we nog steeds de lagedrukgebieden
west en midden Europa induiken. Periodiek valt er (veel) neerslag (sneeuw)

Nee, geen "angst", zo eenvoudig zal ik me er niet van af maken. Laten we even snel kijken naar de timing van de storingen met neerslag en de föhn fases zodat u daar uw activiteiten dan wel planning wat op af kunt gaan stemmen. Eigenlijk hoeven we daarvoor alleen maar het föhn diagram ernaast te leggen. Gedurende de föhn is het droog en zacht met mogelijk aan de Alpenzuidkant neerslag in de Südstau, tijdens föhn afname en op koufront dan de inzettende neerslag. Kijk zelf maar eens op het onderstaande föhn diagram voor Zwitserland. Houdt er wel rekening mee dat de föhn en neerslag in het westen eerder doorkomen en later in het oosten (6-12 uur verschil). De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1400 en 500 meter, de hoogste waardes bij het inzetten van de neerslag in de nog zachtere lucht voor de koufronten.


Het weerprogramma voor de komende dagen uitgedruk in föhn en fronten

Na de zeer sterke föhn fase die momenteel van west naar oost over de Alpen trekt met in de bergen en dalen (zware)föhnstorm lijken in het verdere verloop van de volgende week de föhn fases minder krachtig te worden. Een volgende weer koufront behorende bij een zeer actieve complexe depressie die het volgende weekend bij IJsland wordt verwacht zou echter tegen of in het volgende wekend wel weer eens opnieuw een zeer sterke föhn kunnen gaan geven met tijdelijk weer zeer zachte condities. Of dit inderdaad ook gaat gebeuren moeten we mede ook gezien de nog lange tijd even afwachten. Gezien de eerdere modeluitdraai die dit scenario er ook al steeds in had en de eensgezindheid bij de modellen lijkt dit echter onontkoombaar en zijn we dus voorlopig niet van de föhn af. Overigens kon deze situatie door een opkomende zuid(west) Stau in de zuidwestelijke Franse Alpen langs de Alpenzuidkant wel weer eens heel veel neerslag (sneeuw) gaan opleveren. Wordt weer spannend dus daar !


ECMWFvoor volgende week vrijdag, opnieuw zuidwest met markante föhn en Südstau
 
Neerslag -sneeuw
Met het komen en gaan van de Atlantische storingen gaat in de bergen boven de 800 a 1200 meter weer het nodige aan sneeuw vallen en kan het sneeuwdek verder gaan aangroeien. De meeste sneeuw gaat de komende 5 dagen in de westelijke en zuid(oostelijke) Alpen vallen en lokaal is er meer dan een meter sneeuw mogelijk (Isère, zuid Karinthië). Ons eigen WRF model heeft de neerslaghoeveelheden vanmorgen weer iets opgehoogd en gaat lokaal tot 180cm in het zuiden van Karinthië. Echter ook de andere gebieden, inclusief de noordkant van de Alpenhoofdkam, mogen zich gaan verheugen op een witte oppepper in de vorm van 30 tot 50cm en in de Westelijke Stau gebieden lokaal tussen de 50 tot 100cm aan Neuschnee . We moeten daarbij wel opmerken dat veranderingen in koers van de lagedruk gebiedjes (randstoringen) nog veranderingen kunnen geven en er lokaal ook door de orografie grote verschillen kunnen ontstaan. Met name de föhn kan lokaal grote uitwerkingen hebben en de neerslag hier en daar langere tijd tegenhouden. Dus even niet vastpinnen op de details en ook timing.Zoals gezegd nemen de kansen op sneeuw van betekenis vanaf donderdag vrijdag voor de zuidkant (zuidwestelijk Franse) Alpen verder toe !


WRF met de neerslag(verdeling) voor de komende 5 dagen (cumulatief)
Actueel
Op dit moment nadert het koufront met regen en sneeuw de Alpen en zal tot morgen verder over het oosten trekken. De föhn(storm) aan de Alpennoordkant en in de bergen verplaatst zich daarbij gaande weg naar het oosten en na föhn einde gaat het regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt vandaag en morgen van west naar oost van 1200 naar 700 meter en aan de zuidkant kan het lokaal tot in de dalen sneeuwen. De meest neerslag valt tot morgenavond aan de west en zuidkant, de minste neerslag valt in het noordoosten en in de gebieden ten noorden van de Donau.


Aktuele radarbeeld met opkomende neerslag vanuit het westen. Boven ZW Frankrijk zit
zelfs ook onweer (koudere lucht op hoogte)

Voor wat betreft de Duitse Middelgebergtes (Sauerland) vandaag niet veel nieuws onder de zon, ook hier gaat het uitermate wisselvallig en vrij zacht verder. Voor meer details verwijs ik naar  het Alpenweerbericht van gisteren.

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao vanuit Rosswald waar bij een temperatuur van -2 graden de eerste sneeuwvlokken neerdwarrelen.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant geldt er hier lokaal niveau rood ( 4 -groot)



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: