donderdag 6 februari 2014

Zon, föhn en meer sneeuw

Een storing behorende bij een depressie bij Schotland trekt naar het oosten weg. Luchtdrukstijgingen achter het front leiden van west naar oost een tijdelijke weersverbetering in. Onder invloed van een volgende Atlantische stormdepressie komt in de loop van de dag in de Alpen opnieuw de föhn opzetten. In de loop van vrijdag opkomend koufront, föhneinde gevolgd door sneeuw

Even genieten van de zon


Gisteren trok in de loop van de dag een storing (occlusie) de westelijke Alpen binnen en zorgde voor een verse laag Neuschnee in de westelijke en vooral ook aan de westelijke zuidelijke Alpen. Hierdoor kon het machtige sneeuwdek, boven de 600 a 1000 meter ligt er lokaal 2 tot 3.5 meter, met weer 20 tot 40cm aangroeien. Elders bleven de sneeuwhoeveelheden geheel volgens de verwachting meest beperkt tot 5 a 10 en lokaal 10 tot 20cm.

In het voorveld van de storing nam gisteren echter ook de föhn weer toe en vooral in bergen werd het stormachtig met lokaal windsnelheden (pieken) van 120 tot 130 km/h. Met de föhn natuurlijk ook weer de hoge temperaturen in de föhndalen en deels ook inner-alpin (Wallis). Zo steeg bijvoorbeeld de temperatuur in Aigle binnen zeer korte tijd van 2 tot 10 graden en in Vaduz steeg het kwik met de inzettende van de föhn tot 12.5 graad.


Sterke wind heeft de sneeuw doen verstuiven zoals hier op de parkeerplaats van de
Edelweissspitze (Grossglockner)


En de aanhoudende Südstau sneeuw, Foto San Bernardino (Kanton Graubünden).
Foto Marko Prietzel
Zonnige donderdag
De storing trok in de avond en nacht vrij vlot naar het oosten toe weg en de luchtdruk ging weer stijgen. De bijbehorende luchtdrukstijgingen hebben te maken met een zwak overtrekkend tussenhoog dat vandaag in de Alpen voor een heel fraaie en vooral zonnige dag gaat zorgen. Op dit moment is het afgezien van nog wat restbewolking en Hochnebel in de westelijke Alpen al grotendeels opgeklaard en weldra zal de zon achter de bergen tevoorschijn komen. Meer (rest)bewolking en Hochnebel zit er nog naar het oosten toe zo pak hem beet ten oosten van Tirol, in Salzburg valt daaruit lokaal nog wat lichte sneeuw. Ook in Oostenrijk zal de bewolking vandaag geleidelijk gaan oplossen met dan ook hier op steeds meer plaatsen zon.


Het belooft een mooie dag te worden. Prachtige zonsopkomst boven de Grote
Aletschgletsjer gezien vanaf het Jungfraujoch in de Berner Alpen

Het zwakke tussenhoog trekt vandaag met zijn kern over de Alpen verder naar het oosten waardoor de stroming aan de westflank geleidelijk weer naar de zuid en later zuidwesthoek zal gaan draaien en de temperaturen weer gaan stijgen. Op 2000 varieert het kwik tussen de -6 en +2, op 3000 meter tussen de -5 en -12 graden en op 4000 meter vriest het een graad of 14. Ook het nulgradenniveau varieert vandaag sterk, van het westen uit stijgt het van 1200 naar 2500, in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen eerst nog tussen de 1200 en 1500 meter.


Winterse Dolomieten, Vigo di Fassa (2000m) Catinaccio, met ook hier
geleidelijk brekende bewolking. 

Diegenen die van de zon willen genieten moeten dat vandaag vooral ook gaan doen want vanaf morgen gaat het weerbeeld van het westen uit weer snel verslechteren. Eerste hogere bewolking verschijnt in de loop van de middag al in het westen en samen met een aantrekkende wind en opkomende föhn is dit en voorbode van een volgende naderende storing. Deze behoort bij een kleine maar actieve depressie die vandaag nog ten westen van Portugal ligt en de komend 24 uur via het Engelse Kanaal de Noordzee optrekt. Tegelijkertijd trekt een ander laagje via de Golf van Lion naar Noord Italië. Hierdoor krijgen we te maken met sterk toenemende drukgradiënt tussen de noordkant en zuidkant van de Alpen wat zich wederom uit in een zeer krachtige föhnfase met in de bergen een zware föhnstorm. Dat ook de temperaturen met de sterke föhn aan de Alpennoordkant weer flink in de lift gaan moge duidelijk zijn, lokaal gaat het in de föhndalen weer in de dubbele cijfers en 12 tot 14 graden moet geen probleem zijn.


GFS morgenmiddag; opkomende sneeuwval vanuit het westen

In de loop van de vrijdag nadert het koufront, de föhn gaat weer liggen en de bewolking en neerslag grijpen vanuit het westen en zuiden hun kans. In de nacht en ochtend sneeuwt het boven de 1000 a 600 meter al in de Franse Alpen. Gedurende de dag verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval zicht naar het oosten en neemt naar het westen toe weer af. De oostelijke Alpen moeten zich vrijdag dan ook eerst nog door de föhnfase heen bijten voordat ook hier dan geleidelijk neerslag opkomt waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 500 en 1000 meter zal komen te liggen. De meeste sneeuw wordt berekend aan de zuidkant. In totaal gaat het front tussen de10 en 30 cm aan verse sneeuw opleveren, bij gunstige Stau ook nog wat meer.


De komende5  dagen gaat er in het gehele Alpengebied sneeuw van betekenis vallen. Ook
daarna aanhoudend onbestendig
Uitermate onbestendig
Na een korte adempauze met op zaterdag eerst nog wat opklaringen gaan we op herhaling. Het wordt weer föhnig en de temperaturen gaan weer iets omhoog. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe gevolgd door nieuwe sneeuwval. Het het verdere verloop van het weekend trekt het koufront met de sneeuwval langzaam verder tot over de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van een volgende portie koudere lucht weer van 1200 naar circa 700 meter en later tot 600 a 400 meter. Vanaf maandag gaat het kat en muis spelletje tussen föhn en neerslag gewoon verder. Afgezien van de drogere en wat mildere föhnfases blijft het uitermate onbestendig met steeds weer sneeuwval en in de lagere delen regen.
Ook op de langere termijn bepalen zeer actieve depressies op de Atlantisch Oceaan het beleid in vrijwel geheel west Europa en de Alpen. Een overgang naar een stabiel hogedrukweer met wat meer zon is vanmorgen dan ook niet uit de kaarten op te maken.


GFS ensembles prikpunt Vorarlberg, het blijft uitermate wisselvallig en grillig
 
Sauerland -Duitse Middelgebergtes -Tsjechië
Het sterk wisselvallig weer heeft ook zijn uitwerkingen op de Duitse Middelgebergtes. Ook hier is het uitermate wisselvallig en merkt met periodiek de uitwerkingen van de zeer zachte lucht die met de Südföhn tot over Duitsland uitstroomt en door de lagere ligging zal dit de sneeuwcondities langzaam maar zeker verslechteren. De komende dagen is het over de gehele linie genomen zacht winterweer met temperaturen die in de warmere sector tussen de 5 en 12 graden gaan uitkomen. In de wat koudere lucht gaan de temperaturen weliswaar wat naar beneden maar van vorst, afgezien van een graadje vorst in de nacht en vroege ochtend doet het allemaal toch anti-winters aan. Dankzij de kunstsneeuw productie en de sneeuw die er de afgelopen tijd is gevallen zullen de liften de komende dagen naar alle waarschijnlijkheid gewoon in bedrijf zijn. Op dit moment zijn 27 van de 29 liften geopend. Vrijdagavond kan er ook weer met "Flutlicht" geskied of geboard worden.


Er kan nog steeds volop gewintersport worden op de Winterberg

In het Sauerland ligt 10 tot 35 cm sneeuw, in de zuidelijk Duitse middelgebergtes en Tsjechie gaat het al gauw richting de 30 tot 80cm. Over het algemeen is de sneeuw er zwaar (nat) en alleen op de hogere toppen kan in en op de koufronten in de koudere lucht weer sneeuw gaan bijvallen.


Sneeuwhoogtes Duitsland -Tsjechië. algemeen treft men, afhankelijk van de hoogte
een sneeuwdek tussen de 20 en 80cm aan

Tot zover voor dit moment, nu eerst wat eten, de ski's onderbinden en even profiteren van de zon en verse sneeuw op de pistes van Rosswald. Ciao
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant geldt er hier lokaal niveau rood ( 4 -groot)Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: