Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 14 februari 2014

Krokus in rustiger vaarwater

Achter een wegtrekkend koufront hebben de Alpen vandaag te maken met een weersverbetering veroorzaakt door een tussenhoog. Vanaf vrijdagavond krijgen we te maken met de invloed van een volgende Atlantische depressie die naar de Noordzee trekt en welke opnieuw een krachtige tijdelijke föhnfase zal inleiden.

Na föhnstorm nieuwe sneeuw


Weleens gehoord van La Brévine ? Dit plaatsje in de Neuenberger Jura (Zwitserland) is door zijn speciale ligging (dal op hoogte) net zoals de Glatalp (Kanton Uri) en de Funtensee (Beieren) bekend om zijn extreem lage temperaturen die er in de winter kunnen worden gemeten. Sterker nog, het officiële kouderekord van Zwitserland werd juist in dit gehucht in de Jura opgetekend. Op 17 januari 1987 daalde in het dorp de thermometer tot min 41.8 graden en inofficieel werd er zelfs -42.5 graad geregistreerd. Om dit "heugelijke feit" te vieren wordt er in La Brévine jaarlijks een zogenaamd "Kältefest" georganisseerd en ook gisteren was het weer zover. Ofschoon de feestelijkheden goed verliepen was de "Kälte"gisteren ook hier de grote afwezige. Met veel wind en buien en een temperatuur van rond het vriespunt was het ook voor Brévinse begrippen gewoon zacht. Een beeld wat overigens heel typerend is voor de winter 2013-2014 in west Europa en de Alpen. Overigens kwam ook koudegat La Brévine deze winter niet verder dan -22 graden. De grote vraag is of de winter deze lijn zal voortzetten of dat er misschien toch nog een winterse verrassing uit de hoed van het ijs-konijn wordt getoverd. Straks meer over de langere termijn en natuurlijk over de eerste "krokus" week.


La Brévine in koudere dagen. Op 22 januari daalde het kwik tot -22 gaden en tot heden
is dit de laagste temperatuur die er deze winter gemeten werd.

Gisteren trok een lagedruk luisterend naar de naam Tini naar  de noordelijke Noordzee. Een ander laag luisterend naar de  naam Tini-II trok naar midden van Duitsland en met name dit laag beïnvloede het weer in de Alpen. In de ochtend hadden vooral de westelijk Alpen te maken met neerslag op het warmtefront. Tegelijkertijd leefde ook de föhn weer op die vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam het weerbeeld bepaalde. inner-alpin (Wallis) was de föhn nauwelijks actief en sneeuwde het vanaf de middag waarbij alle neerslag in de vorm van sneeuw viel. In de middag was door de neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens zelfs tot in het dal (600meter) gedaald en was het ook hier deels sneeuw bedekt.


Wallis profiteerde gsiteren langer tijd van de sneeuw die tot in het dal viel. lokaal viel
er 30cm. Webcam Belalp met blik op de Riederfurka

Tot in de middag hield de föhn de neerslag aan de noordkant tegen alvorens het ook daar nat dan wel wit werd.  De oostelijke Alpen konden gisteren profiteren van de invloed van het wegtrekkend tussenhoog. Hier was het meest zonnig en al met al heel aardig zo niet goed wintersportweer. In de namiddag trok het koufront met veel wind en buiige neerslag van west naar oost over. In de late avond en nacht verplaatste het geheel zich verder over de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen viel boven de 1000 tot 1500 meter tussen de 5 en 15cm verse sneeuw, in het westelijke Wallis  15 tot 30cm. Van de oostelijke Alpen heb ik op dit moment nog geen meldingen maar veel meer dan 5 tot 15cm zal er hier niet zijn gevallen.


Duidelijk minder sneeuw viel er in de oostelijke Alpen op het front. Toch ziet ook het
Kleinwalsertal (Vorarlberg) er weer fris winters uit vanmorgen

Achter het koufront is de stroming inmiddels naar het noordwesten gedraaid en stroomde tijdelijk weer drogere lucht binnen.Omdat de lucht aan de Alpennoordkant stuwt zal de bewolking hier eerst nog de overhand hebben en valt er nog wat sneeuw. Met de noordelijke stroming heeft zich ten zuiden van de Alpenhoofdkam een krachtige Nordföhn ontwikkeld waardoor het hier meest zonnig en droog is. De oostelijke Alpen en met name de gebieden ten oosten van een lijn Lienz - Klagenfurt hebben na de (lichte) sneeuw van vannacht eerst nog te maken met bewolking en aanvankelijk ook nog wat neerslag, sneeuw valt boven de 500 a 900 meter Met de ook hier naar noordwest draaiende stroming wordt het ook hier snel droog en op steeds meer plaatsen gaat de zon het weerbeeld bepalen. Inmiddels is in de westelijke Alpen alweer (hoger)bewolking binnengestroomd die momenteel tot aan Tirol is gevorderd.


Actuele radar: tijdelijk zonnig, van westen uit opkomende (hogere) bewolking (bron
WetterOnline)

De wind is in het gehele Alpengebied krachtig tot stormachtig en waait aanvankelijk uit west tot noordwestelijke richtingen. In de loop van de dag neemt de wind wat in kracht af en draait naar zuidelijke richtingen. Daarmee wordt tevens weer wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens gaat oplopen naar 2000 meter in de middag tot 2600 meter in de avond. De oostelijke Alpen zitten morgen nog in de koudere lucht maar ook hier zal het nulgradenniveau geleidelijk gaan oplopen van 1300 naar 1800 meter. Kouder blijft het aan de Alpenzuidkant met een nulgradenniveua tussen de 1200 en 1500 meter.

Tijdelijk subtropische inmenging
De naar zuid tot zuidwest draaiende wind wordt veroorzaakt door een actief lagedrukgebied wat de komende 24 uur vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekt. Zondagavond vinden we het systeem terug met een kerndruk van 970 hPA (actief gevalletje dus) voor de westkust van Noorwegen. Met de zuidwestelijke stroming wordt zoals we hier boven al zagen aan de stijgende temperaturen steeds zachtere lucht vanaf zuidelijke breedtegraden aangevoerd (subtropen). Met een daarbij opkomende Südföhn krijgen de temperaturen nog een extra push waardoor het kwik op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter hoogte) tot 8 a 11 graden gaat oplopen. In de föhndalen aan de Alpennoordkant zijn hierdoor temperaturen mogelijk van 16 tot 20 graden. Kouder blijft het aan de Alpenzuidkant en de föhn zal hier natuurlijk geen thema zijn. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is het föhnig opgeklaard elders neemt in de westelijke en zuidelijke Alpen in de loop van de zaterdag de bewolking van west naar oost geleidelijk weer toe gevolgd door neerslag die boven de 1800 a 1000 meter als sneeuw valt. Hoogste waardes sneeuwvalgrens bij aanvang van de neerslag in de nog zachte lucht.


ECMWF zondag : zaterdag -zondag tijdelijk zeer zacht door subtropische lucht in
combinatie met föhn

Koufront met verse sneeuw
Op nadering van het koufront komt in de loop van de dag ook aan de noordkant de föhn weer tot liggen en kan het ook hier van west naar oost gaan regenen en sneeuwen. Gedurende de avond en nacht en op zondag overdag verplaatst dit gehele proces zich verder over de oostelijke Alpen waarbij de sneeuwvalgrens daalt van 1800 naar 900 meter. In de westelijke Alpen gaat 20 tot 30cm verse sneeuw vallen en in Ticino is lokaal 40cm haalbaar. In de oostelijke Alpen kan  tot maandagochtend tussen de 10 en 40cm vallen waarbij de hoogste waardes aan de zuidelijke hoofdkam worden verwacht met als zwaartepunt het zuidelijke Karinthië. Het ECMWF berekent hier lokaal neerslaghoeveelheden van 40 tot 70cm. Meer naar het noorden en oosten worden de neerslaghoeveelheden minder en is het met 5 tot 15 meest wel gedaan.


Dit weekend gaat er nogmaals sneeuw van betekenis vallen met als zwaartepunt Ticino
en Trentino
Krokusvakantie
Diegenen die op weg zijn of gaan naar hun wintersport vakantie bestemming zullen vandaag en morgen over het algemeen goed weer hebben om te rijden. Het is meest droog en met de oplopende temperaturen zullen de wegen overal goed begaanbaar zijn. In de Alpen moet men echter vanaf 1000 meter rekening houden met sneeuw en sneeuwresten, dit geldt in het bijzondere voor de Alpenzuidkant waar nog steeds erg veel sneeuw ligt. Ook hier verwacht ik echter geen problemen op de noord-zuidroute "Achse" en de doorgaande wegen. Natuurlijk is een goed winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen) een must en neem ook een schep en deken mee in de auto, altijd handig voor "nood". In de loop van zaterdag dan verslechtering en op koufront van west naar oost weer sneeuw tot in de lagere delen en dalen. Dit geldt in het bijzondere voor de westelijke en zuidelijke Alpen.


Naast overtrekkende wolken(velden) en mogelijk wat sneeuw op woensdag en vrijdag
mogen we ons toch ook gaan verheugen op veel zon tijdens de krokus

Pakken we de weerkaarten er bij dan denk ik dat de wintersporters deze eerste krokus week niet mogen klagen. De Atlantische invloed blijft weliswaar aanwezig maar de activiteit van de storingen zal een stuk minder zijn. Daarnaast kunnen we steeds weer profiteren van de invloed van hogedruk. Afgezien van zwakke storingen met wat sneeuw die voor woensdag en vrijdag op het weermenu staan zal verder vooral de hogedruk het weerbeeld bepalen. Dit betekent dat we vooral ook te maken gaan krijgen met veel zon. De sneeuw hoeveelheden in de noordoostelijke Alpen zijn dan weliswaar onder de maat maar hogerop hebben we overal te maken met goede sneeuw en piste condities. Dit geldt natuurlijk helemaal voor die gebieden die steeds weer konden profiteren van de sneeuwval door de West en Südstau. Hier is het gewoon perfect en met de zon erbij wordt dat op en top genieten. Voor de sneeuwhoogtes op locatie verwijs ik graag naar << hier >>


ECMWF 24 februari, hogedruk, veel zon en zeer aangename temperaturen
in de bergen

Kijken we nog even naar de langere termijn dan lijkt de invloed van een opkomend zuid Europees hoog steeds groter te worden. Goed, koud wordt het niet maar daarvoor in de plaats kunnen we gaan genieten van heel veel zon en aangename temperaturen. Diegenen die bang zijn dat de sneeuw zal verdwijnen dan wel smelten kan ik geruststellen: tot ver in april dan wel mei blijft deze gewoon liggen. (inversie, lage dauwpunten)

Voor wat betreft de andere wintersportgebieden in Europa dan zien we eenzelfde beeld en ontwikkelingen. In het weekend de zeer zachte fase die toch wel zijn uitwerkingen zal gaan hebben op de sneeuw in de lagere delen van de Duitse Middelgebergtes en ook Tsjechië. Volgende week dan weer wat kouder maar daarmee is dan meteen alles gezegd. Het sneeuwdek zal overal geleidelijk aan volumen gaan inboeten en voor het Sauerland kan het vooral op de lagere delen "kritisch" gaan worden. In de hogere delen van de Harz (15-35cm), Erzgebirge (10-70cm), Schwarzwald (20-80cm), Vogezen (40-60cm) en Tsjechië 30-80cm ziet het er beter uit en onder invloed van de hogedruk zal de sneeuw minder te lijden te hebben


Actuele sneeuwhoogtes Duitsland -Tsjechië (bron WetterOnline)

Tot zover voor nu.  Een ieder die onderweg is of gaat een goede reis gewenst en alle anderen veel plezier en een fijne dag. Tot morgen en ciao vanuit een winters Oberwallis

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.  Door de opkomende föhn(storm), hoge temperaturen en nieuwe sneeuw zullen de condities tot maandag weer verslechteren.




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: