Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 13 februari 2014

Kat en muis spelletje Atlantische fronten

Lagedrukgebieden trekken vanaf de Atlantische Oceaan naar de Britse eilanden waardoor de krachtige westelijke hoogtestroming zich de komende dagen zal handhaven. Bijbehorende storingen zorgen voor een zeer wisselvallig en onstuimig weertype waarbij er weer het nodige aan sneeuw gaat vallen.

Volgende lading sneeuw in aantocht


Gisteren  trok er een zwakke storing met wat neerslag over en lokaal sneeuwde het op passage van het koufrontje en in koudere lucht tot in de dalen. Opvallend gisterochtend ook de lage minima met temperaturen die lokaal tot -15 a -23 graden onderuit gingen. Overdag kon in de westelijke Alpen, mede ook doordat de zon er goed aan te pas kwam, het kwik weer aardig oplopen met in het laagland lokaal 9 graden. Elders in de Alpen pendelde het nulgradenniveau meest tussen de 600 en 900 meter en vooral in de oostelijke Alpen viel uit de bewolking die ook in de middag hardnekkig was nog wat sneeuw.  Het betere weer in de westelijke Alpen met vooral ook veel zon hadden we te danken aan een overtrekkend tussenhoog. Voor de ski bieden en wintersporters was dit hoog weer even een verademing en mede door de lage dauwpunten waren de sneeuw en piste condities van prima kwaliteit en konden we tevens genieten van schitterende  vergezichten.


Prachtige luchten en perfecte sneeuwcondities gisteren ook in Alta Badia


Genieten van de zon en sneeuw gisteren ook in de Berner Alpen, omgeving Männlichen
Kl- Scheidegg (foto Marko Prietzel)

Sneeuw op koufront
In de loop van de middag zagen we in en vanuit het westen alweer wat hogere bewolking opdoemen die gaandeweg de avond en nacht steeds dikker werd en hier en daar dik genoeg was om eerste sneeuwvlokken te produceren. Tegelijkertijd klaarde het in de oostelijke Alpen steeds verder op. In het voorveld van een volgend en actiever koufront trok vannacht een gebiedje met wat meer bewolking en sneeuw(buien) over de Alpen en produceerde hier en daar nog een paar centimetertjes sneeuw. Dit frontje ligt momenteel nog boven centraal Oostenrijk maar stelt niet veel meer voor .De bewolking en neerslag die nu vanuit het westen opkomen behoren bij een koufront welke vandaag en morgen van west naar oost over de Alpen gaat trekken. Vandaag valt de meeste neerslag in de westelijke Alpen, in de nacht en morgenochtend trekt het front over Oostenrijk met dan ook daar neerslag. De sneeuwvalgrens pendelt in het westen aanvankelijk tussen de 1500 en 1000 meter en daalt tot de avond en nacht van het westen uit tot 700 a 500 meter. In het inner Alpine Wallis sneeuwt het meest tot in het dal.


Gisteren hadden de pistenbullies een easy dagje. De komende dagen is er echter
weer het nodige werk aan de winkel (Orcieres 1850)

Tijdelijk beter
Vooral in de (noord)westelijke Franse en Zwitserse Alpen kan op het koufront weer een mooi pak sneeuw gaan vallen. Algemeen wordt er hier tussen de 15 en 35 cm en bij gunstige Weststau ook nog wat meer berekend. De oostelijke Alpen moeten het doen met 5 tot 15cm en nog verder naar het oosten nog minder. Vrijdag wordt het vanuit het westen weer droog en klaart het op. Op nadering van een volgende zwakke storing neemt echter in de westelijke Alpen de bewolking in de loop van de dag weer toe en hier en daar gaat er boven de 700 a 900 weer wat sneeuw uit de bewolking vallen, veel stelt dit echter niet voor en op de meeste plaatsen zal het gewoon droog blijven. Omdat dit frontje met de verder oostwaarts verplaatsing oplost zullen de overige gebieden er niet mee te maken krijgen. In de loop van de (middag) stroomt vanuit het zuidwesten dan markant zachtere en drogere lucht binnen en zal ook in de westelijke Alpen de bewolking weer snel verdwijnen.


Neerslag de komende 24 uur volgens het WRF model, vooral de westkant gaat
van de sneeuwval profiteren
Opkomende föhn
De zachtere lucht  en de opkomende en in kracht toenemende föhn worden veroorzaakt door een actieve en venijnige depressie die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekt en in de nacht op zondag met kern ten westen van Noorwegen wordt verwacht. Hier door nemen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen opnieuw flink toe met als gevolg de opstekende en in kracht toenemende Südföhn. Omdat de aangevoerde lucht ook nog eens vanuit zuidelijke breedtegraden komt en dus van origine al behoorlijk warm is kan met de föhn de temperatuur flink hoog gaan uitpakken. In de klassieken föhngebieden en dalen aan de Alpenoordkant zijn  zaterdag temperaturen mogelijk van 18 tot 20 graden. Tegelijkertijd gaat men in de bergen opnieuw last ondervinden van harde tot stormachtige föhn winden met lokaal zware tot zeer zware windstoten. (orkaankracht). Zoals gewoonlijk met dit soort zuidwestelijke aanstroming liggen de zuidelijke Alpen deels afgeschermd voor de zachte subtropische luchtmassa's. Hier kan zich het aanwezige koudereservoir (groen op de kaart hierboven)  dan ook prima houden en ook van de föhnstorm zal men hier niets merken.


GFS T850hPa  (temp op 1500 meter hoogte) die tot 12 graden gaan oplopen Met de föhn
genoeg voor 16 tot 20 graden in de föhndalen aan de noordkant op zaterdag

en opkomende Südstau
Zaterdag is het ten noorden van de Alpen föhnig opgeklaard en droog elders in de westelijk Alpen neemt de bewolking steeds verder toe gevolgd door neerslag. Op nadering van het koufront komt de föhn dan van het westen uit tot liggen en vervolgens gaat het ook ten noorden van de Alpenhoofdkam regenen en sneeuwen. In de loop van de nacht en op zondag zien we dit proces zich dan verder tot over de oostelijke Alpen verplaatsen waarbij de koudere lucht zich tot de avond over vrijwel het gehele Alpengebied is uitgestroomd. Door de ontwikkeling van een apart laag boven de Golf van Genua en een opkomende Südoststau kan de neerslag zich in de loop van de zondag vooral aan de oostelijke zuidkant verder gaan intensiveren waarbij er opnieuw sneeuw van betekenis gaat vallen.


Nog meer sneeuw voor de zuidkant en er ligt al zoveel. foto Dolomiti Superski

Tussen 50 en 100cm Neuschnee zuidkant
De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht van west naar oost weer van 1700-1500 meter naar 1500-1000 meter en later van  west naar oost  naar 900 tot lokaal 600 meter. Tot maandagochtend gaat er in de westelijke en zuidelijke Alpen opnieuw tussen de 30 en 60mm neerslag vallen, in de zuidelijke oostelijke Alpen en Dolomieten word tussen de 50 en 70mm berekend en lokaal berekent het ECMWF er neerslaghoeveelheden tussen de 70 en 125mm en lokaal ook nog meer. Het door ons gebruikte WRF doet het met 30 tot 100 mm wat rustiger aan. Door de föhn zal er aan de Alpennoordkant minder neerslag vallen. Algemeen mag men hier tot maandag rekenen op 35 tot 10mm waarbij de hoogste waardes gelden voor de gebieden aan en rond de Alpenhoofdkam, hoe verder naar het noorden hoe minder.

In wat rustiger vaarwater
Maandag sneeuwt het vooral nog aan de zuidkant van de oostelijke Alpen maar ook hier gaat de fut er geleidelijk steeds meer uit en in de loop van de nacht op dinsdag wordt het dan ook hier droog. Daarmee komen we geleidelijk in een wat rustiger vaarwater wat niet wil zeggen dat het storingsvrij blijft. De beste momenten lijken voor de dinsdag en donderdag-vrijdag weggelegd. Vooral op woensdag en in de nacht en ochtend van donderdag kan er op een doorkomend koufront weer sneeuw gaan vallen. Dinsdag wordt het dan weer wat zachter maar op nadering van een tussenhoog achter het koufront op woensdag gaat de temperatuur in de tweede helft van de week naar beneden. Daarmee wordt dan ook meteen duidelijk dat de mooie winterse setting met een uitbraak van koude arctische lucht vanuit het noorden waarmee het ECMWF gisteren op de proppen kwam vandaag alweer tot de verleden tijd behoort.


Volgende week genieten van de sneeuw en zon. Vooral de zuidkant is vwb het witte
goud goed bedeeld. (Livigno gisteren)

Al met al dus heel aardig winterweer voor de beginnende krokus vakantie in Nederland waarbij men overal mag rekenen op goede tot zeer goede condities. Vooral tijdens de betere fases onder invloed de hogedruk wordt het met de zon erbij gewoon genieten !

Al met al dus heel aardig winterweer voor de beginnende krokus vakantie in Nederland waarbij men overal mag rekenen op goede tot zeer goede condities. Vooral tijdens de betere fases onder invloed de hogedruk wordt het met de zon erbij gewoon genieten !

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
In het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes zijn ook weer een paar centimeters sneeuw erbij gevallen en ook vandaag en morgen gaan er sneeuwbuien vallen. De sneeuwvalgrens daalt tijdelijk weer tot circa 400 meter. Morgen stroomt er dan ook hier steeds zachtere lucht binnen en in alle hoogtes gaan de temperaturen flink in de lift. Lokaal kan het kwik zaterdag tot 7 a 14 graden gaan oplopen en eventuele neerslag (buien) valt dan in vloeibare vorm. Het moge duidelijk zijn dat daarmee de condities van sneeuw en pistes niet zullen verbeteren. Wintersport is echter overal goed mogelijk. Diegenen die naar het Sauerland afreizen mogen rekenen op 10 tot 25cm sneeuw. Vrijdag en zaterdag kan er tevens in de avond van 18h30 tot 22h00 geskied worden met "Flutlicht". Tip: de parkeerplaatsen P2-P7 zijn gratis ! Wel vroeg erbij wezen want het kan ondanks het mindere weer druk gaan worden op de Winterberg.


Een dun laagje verse sneeuw is er in het Sauerland bijgevallen

De zuidelijke Duitse middelgebergtes en Tsjechië krijgen ook te maken met de zeer zachte fase met vooral op zaterdag voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen. Hier is het sneeuwdek eens tuk machtiger en varieert van 20 tot 80cm. Begin volgende week dan nog vrij zacht, in de loop van de week zou het na passage van het koufront dan ook hier weer kouder moeten gaan worden met sneeuw(buien) tot in de lagere delen. Kijken we nog even naar de sneeuwhoogtes: Harz 15-35cm, Erzgebirge 10-70cm, Schwarzwald 20-80cm, Vogezen 40-60cm. Tsjechië 30-80cm
Tot zover voor vandaag. Fijne dag en ciao vanuit een nog droog Oberwallis


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.  Door de opkomende föhn(storm), hoge temperaturen en nieuwe sneeuw zullen de condities tot maandag weer verslechteren.




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: