woensdag 12 februari 2014

Vrij zonnig zuidkant, enkele sneeuwbuien noordzijde

Het beste weer is vandaag te vinden ten zuiden van de Alpenhoofdkam, waarbij de zon vandaag goede zaken doet. Aan de noordzijde en in het zuidoosten kunnen vandaag enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Donderdag keert de wisselvalligheid vanuit het westen terug met op zaterdag een oplevende Südföhn


Tijdelijk rustiger wintersportweer

Het is dit seizoen opvallend hoe lang de wisselvalligheid ondertussen al voortduurt. Standvastige hogedrukgebieden laten het compleet afweten, waardoor er geen dag voorbij gaat zonder dat ergens sneeuw naar beneden dwarrelt. Dat het de laatste tijd constant te zacht is voor de tijd van het jaar hoef ik U natuurlijk niet te gaan vertellen. En niet alleen de Alpenlanden hebben te maken met boven normaal zachte weersomstandigheden, want in ons eigen land zijn we zelfs hard op weg naar de 1 na zachtste winter ooit! Toch zijn er winterse signalen te bespeuren dat het rond midden volgende week flink gaat afkoelen, maar daarover straks meer!


Na een dag met veel verhinderingen In Zell am Ziller stonden gisteren alle
"seinen" weer op groen! Via de @App
Stilte voor de "storm"
Vandaag profiteert het Alpengebied van een zwakke rug van hoge luchtdruk die vooral in de zuidelijke Franse Alpen en tevens aan de Alpenzuidzijde voor flink wat zonnige perioden gaat zorgen. Tegelijkertijd trekt een zwakke storing in de loop van de ochtend vanuit het westen de noordelijke Alpen binnen, waardoor hier enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Er zal niet al teveel sneeuw gaan bijvallen, want er zit niet al teveel activiteit in de buienstoring die overigens wel voor wat meer bewolkte condities zorgt. De west tot noordwestelijke wind houdt zich vandaag nog vrij koest, en de temperaturen liggen vandaag rond de -6 graden C op 2000 meter, waarbij het in de oostelijke Alpen enkele graden kouder is. In het oosten van Karinthië en in de Steiermark kan er onder invloed van een Adriatisch lagedrukgebied vandaag nog wel even sneeuw van betekenis gaan vallen, maar de activiteit neemt hiervan in de middag snel verder in betekenis af.


Schitterend plaatje vanuit Blatten via de @App

Onbestendiger en föhnstorm op zaterdagNa het wat rustigere weer op woensdag, keert vanaf donderdag de onrust in de atmosfeer volledig terug. Een actief lagedrukgebied trekt via Ierland in de richting van zuid Scandinavië, en het bijbehorende frontensysteem dendert op donderdagochtend het westelijke Alpenruim binnen. Hierdoor vanaf donderdag ochtend vanuit het westen opkomende regen en sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 1300 en de 1600 meter komt te liggen. De neerslag concentreert zich in eerste instantie op de centrale en noord Franse Alpen alsmede op de Zwitserse Jura, maar trekt vrij snel verder oostwaarts. De meeste sneeuw lijkt bestemd te zijn voor de westelijke stauhellingen aan de Franse en Zwitserse westkant, waarbij gemiddeld tussen de 15 en 45 cm sneeuw opgemeten kan gaan worden. Vrijdag nemen de neerslagkansen dan weer tijdelijk af, maar in de Franse Alpen kunnen nog steeds enkele geïsoleerde sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Later op de dag gaat de bewolking vanuit het zuidwesten weer snel toenemen, en trekt de zuidwestelijke wind op de nadering van een nieuw frontensysteem flink aan!


Op zaterdag moeten we nog een keer afrekenen met een föhnstorm!


Zaterdag tijdelijk veel wind
Op zaterdag moeten we echt even door de warme en stormachtige spreekwoordelijke zure appel gaan heenbijten. Aan de voorzijde van een actieve Atlantische depressie wordt tijdelijk zeer zachte maritiem subtropische lucht richting de Alpen geblazen, waardoor de temperaturen tijdelijk flink oplopen. Tegelijkertijd steekt er door de toenemende luchtdrukverschillen een zeer zware Südföhn op, waardoor het er allemaal niet prettiger op wordt. Tevens wordt er tegen de zuidwestelijk georiënteerde stauhellingen weer veel neerslag verwacht, die zich gezien het stromingspatroon vooral concentreert op de zuidelijke Alpen. De neerlagclusters komen tot en met zondag met hoeveelheden van tussen 35 en 70 cm op de proppen, waarbij de grootste hoeveelheden rond het Zwitserse Tessin en Graubünden worden berekend.


Fraai plaatje uit de buurt van Sexten via @Johann


IJzige winterinval op termijn?
De laatste runs van het toonaangevende ECMWF tonen toch weer spectaculair winters! Rond woensdag zien we in eerste instantie de opbouw van een hoogte-rug in de weerkaarten terug, die mooi via het westen van Frankrijk in de richting van de Noorse zee gaat opbouwen. Hierdoor gaat het windpatroon in de Alpenlanden finaal om, en zet zich een noordelijk stromingsregime in.

Opbouw van de hoogte-rug op woensdag in beeld. nordstau in ontwikkeling?

Complete winterinval op termijn?
Het is vanmorgen feest bij enkele ensemble-leden, waarbij het Amerikaanse GFS nog wat aarzelt, maar vooral het ECMWF diepwinterse trekjes vertoond. Dit model komt werkelijk met een schitterende winterse luchtdrukverdeling op de proppen die ik de gehele winter nog niet heb gezien! De opbouwende rugas lijkt in dit scenario contact te gaan zoeken met een opbouwend Arctisch hoog, dat zich zich van Spitsbergen richting midden Scandinavië wil gaan versterken. Tegelijkertijd ontwikkelen zich lagedrukgebieden van het Iberisch schiereiland naar zuidoost Europa, en kan er een ijzig koude noordoostelijke stroming op gang gaan komen. Als deze trend gaat doorzetten valt de winter eind volgende week alsnog meedogenloos in, met in de Alpen vorst tot in de dalen en ook voor ons eigen land een late winterse surprise! We kijken met spanning hoe deze situatie zich verder zal gaan ontwikkelen en houden jullie met extra updates op de hoogte!


Een werkelijk winterse droomkaart. Als dit scenario doorzet, duiken we eind
volgende week compleet de winter in!

 


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Partners, sponsoren gezocht "Meteo-Oberwallis"
Meer info via   << Meteo Oberwallis >>Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: